Bevers en andere dingen…

Ik kreeg gisteren volgende foto toegestuurd van vakantie gasten die in ons Wirtzfeld Valley vakantie appartement hebben vertoefd. Ik had hen verteld over de bevers die in het dal, ca 500 meter van ons huis, bomen afbijten om hun dam te kunnen bouwen. Op een avond hebben ze inderdaad 2 bevers gezien: iets wat mij zelf tot nog toe nog niet gelukt is.


Bevers nestelen zich in Wirtzfeld Valley

De lente wordt nu elke dag beter zichtbaar in de natuur, ook bij ons in de tuin beginnen de bomen nu langzamerhand groen te worden, waarbij de beuken dit jaar net zo snel zijn als de berken, alleen de hoge esbomen aan de overkant van de weg hebben nog iets langer tijd nodig.


De bomen beginnen nu ook in Hoog Belgie uit te lopen

Gisterenmiddag heb ik diverse metingen verricht op de bouwplaats,


touwtjes spannen en diagonalen van de “bouwput” kontroleren

heb nog wat extra bouwmateriaal bijbesteld, en heb een dunne betonbodem gegoten in de gaten waarin de kolommen geplaatst moeten worden:


Opieuw een stukje verder met de houtopslag

In die betonbodem wordt na uitharden dan een gat geboord, en de houten kolommen krijgen aan de onderkant een stalen pen (spijker met afgezaagde kop) die in dat gat valt. Daardoor zal de kolom bij het beton gieten een vast referentiepunt onderaan behouden, waardoor het gemakkelijker is om alles haaks te kunnen houden.

Geplaatst in Lente 2008.

Eén reactie

 1. Hallo de “werk”mannen
  In de Rupelstreek (bijrivier van de Schelde lopende van de samenvloeïng van de Dijle, Nethe) Rumst, Boom, Niel bestond er tot vorige eeuw een bloeïende baksteen nijverheid.
  De gevormde klei diende alvorens gebakken te worden gedroogd te worden. Hiervoor stonden kilometers en kilometers houten contructies met pannendak ” de lezzes” opgesteld.
  De poten van de lezzes stonden op stenen (betonnen blokken) boven op de grond. Zodoende hadden deze minder last van grondwater, afrotting. Je moest wel met enkele bouwers zijn om tijdens de opbouw van het skelet dit in evenwicht te houden tot de nodige pen verbindingen aangebracht werden.
  Tip ? in plaats van in de reeds gestorte , uitgeharde beton telkens een gat te moeten boren. Zet de centernagel in het nog te drogen beton, en boor een centergat in de houten paal. Gatje maken in hout toch nog steeds makkelijker dan in beton.
  Veel knutsel genot
  Jos

  Ik heb er met mijn zwager over gesproken (alterntief constructie op betonnen blokken…). Maar heb dan toch besloten dat het gemakkelijker is om het zo te doen… dan kan ik alles alleen doen en hoef niet steeds weer anderen te vragen om te komen helpen. Bovendien krijgen de “poten” van de constructie een extra behandeling, zodat het “mijn” tijd wel zal blijven staan. Ik denk niet dat ik over 20 jaar nog met brandhout ga zeulen… En ja, de beton is al uitgehard, maar ik heb een stevige klopboor om de gaten voor de centernagel te maken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.