Woensdag, 18 Juni 2008


Wirtzfeld, deze ochtend

Temperatuur en luchtvochtigheid die hierboven in de titelbalk vermeld worden, zijn momenteel niet korrekt, omdat de webcam richting dal (die deze metingen verricht), tijdelijk buiten gebruik is…

Ik zit nog altijd een beetje in het rhytme van het Egyptisch zomeruur, dat betekent dat ik veel te vroeg op ben, en ’s avonds ook veel te vroeg moe ben. Ander verschil met Egypte is natuurlijk de kleur: hier in Hoog Belgie is alles fris en groen, in Egypte was dat zand, zand en zandkleur, en als je hier ’s ochtends door de tuin loopt heb je natte voeten van de dauw.


Onze beuk deze ochtend

Betekent natuurlijk wel dat er hier ook regelmatig gras gemaaid moet worden, dat heb ik dus gisterennamiddag nog gedaan, zodat ons grasperk er eindelijk weer een beetje “normaal” uitziet. De kale plekken van het vertikuteren zijn ondertussen praktisch allemaal dichtgegroeid, en ook de kale plek waar jarenlang de takken van de afgesneden heg gelegen hebben, wordt weer langzamerhand ingenomen door het gras.Kale plekken in het gras verdwijnen langzamerhand

Gisteren heb ik ook nog de achterwand en de zijkant van het gedeelte van de houtopslagplaats dichtgemaakt dat als “parking” voor grasmaaiers etc gebruikt gaat worden.


Achterkant dicht, aan de voorkant komt een schuifdeur en vaste wand

Voor de voorkant heb ik echter nog meer materiaal nodig: ik kom enkele balken en planken tekort om links en rechts een vaste wand te maken. Het materiaal voor een hangende schuifdeur die in het midden van dit gedeelte moet komen, heb ik ook besteld, maar dat duurt nog enkele weken omdat niet alle beslagstukken in voorraad waren.

De onhandige “big bag” waarin kleine takjes werden bewaard is nu ook uit onze tuin verdwenen: in het linker gedeelte van de houtopslag heb ik met losse, horizontale scheidingsplanken een in de hoogte verstelbare scheidingswand gemaakt en zodoende een eerste compartiment gemaakt waar kleine takjes (aanmaakhout van de open haard) los of in bakken een plaatsje gevonden hebben.

Net als bij het brandhout gedeelte hebben de achterwand en zijwand in dit gedeelte spleten tussen de planken, zodat een ventilatie mogelijk blijft. De ventilatie spleten tussen de losse horizontale planken heb ik gemaakt door onderaan elke losse plank links en rechts een schroef te plaatsen die niet kompleet werd ingedraaid, zodat de plank een beetje afstand houdt tot de plank eronder… Sommige oplossingen zijn erg simpel.


Het compartiment voor de kleine takjes

Tussen kruiwagen en losse plastic bakken op deze foto zijn nog eens vertikale balken links en rechts aan de wand bevestigd, zodat ook daar een aantal losse horizontale planken geschoven kunnen worden om ofwel het afgescheiden compartiment groter te maken, ofwel een tweede compartiment af te scheiden.

En onder het dak zie je een aantal “verse houten balkjes” die daar een droog plekje gevonden hebben en via de zijkant links weggehaald kunnen worden.

Nu komende Zondag vertrekken we naar de grens tussen Duitsland en Denemarken om daar Maandag aan een begrafenis deel te nemen van een oom van Brigitte die deze week is overleden. Hopelijk is er niet te veel vakantieverkeer komend weekend onderweg (in een aantal regio’s van Duitsland zijn namelijk de grote vakanties al aangebroken…), want het is een lange rit van ca 700 km die je niet op één dag heen en terug kunt doen.

Update 07.00 uur:
Opgemeten temperaturen gisteren: max+17.5° C, min +4.5° C, gras: -2.2° C
Gemeten neerslag in Wirtzfeld laatste 24 uur: 0 mm

Vandaag blijft het droog en begint de dag zonnig met hier en daar enkele wolkenvelden. In de loop van de dag komt er meer en meer hoge wolkensluiers binnen drijven en ontstaan er ook stapelwolken die in de noordwestelijke landshelft bij momenten hardnekkig kunnen zijn. In de Ardennen blijft het zonnig.
De maxima liggen tussen 19 graden aan de kust en 24 graden in de Kempen.

Vanavond en vannacht het op de meeste plaatsen bewolkt en overwegend droog. Vanuit het westen neemt de bewolking geleidelijk toe en tegen de ochtend is er aan de kust kans op wat regen.

Geplaatst in Lente 2008.

5 reacties

 1. Dag Hubert en Brigitte,

  Ik wens Jullie een veilige verplaatsing naar het noorden, en een behouden thuiskomst. Ik denk dat wij zo rond 10u15 á 10u30 in Wirtzfeld zullen voorbijkomen. Bedankt voor de tip betreffende de wegeniswerken daar aan de Holzwarchebrug.
  Beste groeten uit Landen van
  Alfons en Christiane.

 2. Dag Hubert en Brigitte,

  Jullie verlof zit er weeral op, maar nu Brigitte aan de beterhand is kunnen jullie in ’t najaar misschien nog wel eens terug …
  Ik lees net Fons zijne uitleg en hij passeert Atzerath … spijtig want dat gaat vrijdag zijn en wij komen pas ’s avonds toe anders zouden wij hem ook aanmoedigen …
  Vandaag wordt mijn schoonmoeder 80, nooit gedacht … maar hier zegt men: krakende karren bollen het langst! Vrijdag feesten we …

  heel veel groetjes nog aan iedereen
  Ron en Marlies

 3. Aha, Fons heeft zich van datum vergist!
  zaterdag 21 juni schrijft hij, maar ’t is zaterdag 22 juni en zijn we wel in Atzerath … dus Fons het uur ongeveer laten weten en we wachten jullie op!
  groetjes
  Marlies

  Marlies, het is en blijft Zaterdag toch de hele dag 21 Juni, Zondag is pas de 22ste Juni!! Ik zou zelf in de war raken

 4. hallo hubert ik hoop dat jullie een leuke vakantie hebben gehad in egypte.ik heb een vraag voor jouw,jij hebt een rubriek te koop en ik zou graag willen weten of ik daar gebruik van kan maken in verband met ons huis in leykaul wat ik hellaas moet gaan verkopen wegens gezondheids problemen.
  als dat zo is hoor ik het graag van jouw.
  groetjes van theo kranenburg

  Dag Theo. Ja hoor, vertel maar wat meer en ik plaats het op de website. Hopelijk is het niet al te ernstig met de gezondheidsproblemen?

 5. Hubert,

  Inderdaad, ik draai zelf door, denk ik … te veel op ’t werk … einde van het schooljaar …
  Ik heb met Fons contact, dus gaan we hem aanmoedigen zaterdagnamiddag 21 juni. Leuk.

  Slaap wel,
  Marlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.