Vrijdag, 11 Juli 2008

Vandaag: begin van de bouwvakantie in Belgie, sterfdag van Opa Mathieu (2006), lancering van de iPhone in Belgie, het wordt dus een intensieve dag.


Onze trap valt uit elkaar…

Wij hebben begin negentiger jaren onze trap naar de voordeur door een gespecialiseerde firma (voor veel geld) laten aanleggen, maar ondertussen hebben weer en wind en vorst en onkruid hun werk verricht en lossen de voegen van de voorste (donkerbruine) rand van elke traptrede zich langzamerhand op en ook het onkruid moet nog eens “van onderen” te lijf gegaan worden.


Onze trap valt uit elkaar…

Hoe ik dat echter moet aanpakken weet ik nog niet precies.
Alle tips omtrent uithakken van de voegen, opnieuw ingieten van de voegen of het invoegen van de voegen, welk soort voegspecie of mortel, etc. zijn welkom.
Ook ideeën over hoe ik het onkruid in de toekomst tegen kan houden: opnieuw zand eronder met een onkruidmat, of de stenen kompleet in mortel leggen?
Hier kunnen jullie tips en ideeën kwijt…

Bedankt voor de medewerking (zie ook de reacties die gisterennamiddag al binnen kwamen)

Vandaag is het wisselvallig met terugkeer van opklaringen vanaf het westen. In de nog steeds onstabiele lucht kunnen zich opnieuw buien en lokaal onweer ontwikkelen. Aan zee zijn er minder buien en is er meer zon. Maxima van 16 graden in de Ardennen tot 21 graden elders. Matige, aan zee vrij krachtige, zuidwestenwind. Vanavond en vannacht verlaten de meeste buien het land via het oosten en wordt het licht wisselvallig met nog enkele lokale buien. Minima tussen 12 en 14 graden. De zuidwestenwind waait matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee.

Geplaatst in iPhone, Zomer 2008.

5 reacties

 1. Hallo Hubert.

  Als je traptreden nog redelijk vlak liggen en de kleur nog mooi is zou ik er niet teveel euro ’s aan spenderen. De oneffen stukken kan je gewoon ophalen desnoods . Voor je rollagen te versterken of veranderen maak je gewoon een bekisting zodat je eenvoudig deze stenen kan verwijderen en nieuwe kan zetten desnoods.
  Ik denk dat je de voegen eens goed schoon moet maken met en hoge druk reiniger.
  Daarna met een voegenfrees je voegen diep genoeg schoon maken zodat je ze later makkelijk opnieuw kan invoegen met gewonen cement .
  Daarna als alles klaar is ga je naar een bedrijf waar ze landbouwbestrijdingsmiddelen verkopen en daar haal je het merk CASARON in poedervorm dat in een bus van 1 kg zit en dat strooi je dan op je voegen , gegarandeerd dat je geen onkruid meer krijgt. Dit middel is een bodemherbicide en houd je stenen trap vrij van kiemend onkruid. Je kan dit middel ook goed gebruiken in je tuin, gewoon onkruid er uit hakken en netjes je tuin opharken en dan dat poeder strooien, daarna mag je niet meer harken , want anders maak je de film laag ( de poeder ontleed zich en verspreid zich als een laagje boven op de grond ) die er dan op ligt kapot.
  In de hoop je voldoende informatie te hebben verstrekt teken ik met vriendelijke groet.

  Sjaak Damen uit Steenbergen

 2. Wij hebben 10 jaar geleden in onze tuin in Harderwijk ook een stoep gelegd. De stratenmaker heeft gekozen voor de oplossing om de de stenen rechtop te plaatsen om een rand te maken. Deze stenen heeft hij tegen elkaar aan gelijmd. Waarmee precies weet ik niet. Kan ook een soort kit zijn. Op deze manier is een zanddichte rand gemaakt zonder voegen.

  Met vriendelijke groeten,

  Gerard en Barthe Huijberts, Hünningen, Büllingen

 3. Hallo Hubert

  ‘k zou nu al zeggen veel moed .
  Als ik het zo bekijk liggen de stenen nog goed vast, en is het probleem dat de bovenste voeg wegvroor.
  Een onkruidmat eronder is niet de oplossing, want “onder” ingevoegde stenen komt toch geen onkruid. Het onkruid nestelt zich enkel in de geërodeerde voegen.
  Makkelijkste ? oplossing ? voegen zuiver maken en naderhand invoegen door middel van lopende specie cement met fijn (zilverzand). De vulling waterdicht maken door toevoeging van Compactura ? .Deze specie in de voegen trekken door middel van een “aftrekker” of hoe noemt men in het mooi Nederlands het hulpmiddel van moeder de vrouw om na het schuren de vloer droog te “trekken”.
  Zo blijft er niet veel cement achter op de stenen. De cement (grouwsluier) kan je nadien verwijderen door middel van een bouwchemivloeistof die je bouwmarkt zeker kent.
  De opstaande kanten zou ik als eerste aanpakken, maar dan voegen met identieke specie, maar niet waterachtig.
  Let er op dat je stenen niet te “droog” staan voor het voegen, anders heb je kans dat het voegsel niet plakt.
  Doe eens een proefje op een klein stukje.
  Denk deze dagen met jullie mee aan Opa Mathieu.

  Jos

 4. Hubert,
  Opgepast!
  Weet je deze mensen geven je allemaal advies vanuit streken waar het niet -20° vriest zoals in Wirtzfeld.
  Weet je als wij 2 jaar geleden ons terras aanlegden in Atzerath. Ik had daar ook niet op gerekend maar de ondergrond kostte wel zoveel als de vloer.
  Bij de firma Maraitte had men ons gezegd met welke producten en hoe men moest lijmen of metsen. In ieder geval mochten wij daar geen zand gebruiken … wordt nat … het vriest … en je krijgt kleuven waar de regen terug door kan.
  Je moet in onze contreien daar waterdoorlatende cement gebruiken.
  Voor het terug opbouwen van de stenen zou ik zeker raad gaan vragen bij een firma uit de streek.

  Het probleem dat zich vooral stelt, denk ik, is het onkruid en dan zou ik opteren voor het product dat Sjaak je aanraadt, niet?
  De pollen en de zaadjes die zich nestelen tussen en in de voegen … na jaren!
  Dat moeten wij met ons terras nog afwachten, tot nu toe gaat daat goed … maar 2 jaar is geen 20.
  Ik zou zeggen veel succes ermee …

  groetjes uit het natte Mol,
  Marlies

 5. Hubert,
  ik heb nog een idee … de bruine boordstenen weg doen en er lange boordstenen rond zetten.
  Dat geeft minder voegen … en is mss nog redelijk goedkoop!
  groetjes,
  Marlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.