Woensdag, 16 Juli 2008

Onze federale Minister-President heeft er genoeg van en heeft zijn ontslag aangeboden aan de koning.
De stemming in de politieke partijen is tweerlei:

De Franstaligen zijn zogezegd “verrast” dat hun pokerpartijtje niet langer door de vlaamse partijen wordt getolereerd, en proberen de zaak te sussen, want schijnen nu toch koude voeten te krijgen. Opeens willen ze nu wel over een communeautaire hervorming spreken…

In het Vlaamse kamp hoort men duidelijke stemmen richting meer confederalisme, dus meer macht aan de regio’s. De stemming daar dreigt extremer te worden na de verschillende politieke chantagespelletjes die rond Brussel werden opgevoerd.

Nieuwe verkiezingen zijn juridisch niet mogelijk zolang “het communeautaire probleem” rond het kiesdistrict Halle-Brussel-Vilvoorde niet zijn geregeld. En zelfs onze Minister President van de kleine Duitstalige Gemeenschap moet bij de Koning komen om te helpen bij de consulteringen.

Is de beslissing van Leterme een strategie om zonder gezichtsverlies tijd te winnen tot na de vakantie en blijft hij op vraag van de koning toch aan, of zal hij inderdaad opstappen? Staan we aan de drempel van een nieuw tijdperk in België, of loopt het allemaal weer uit op een typisch Belgisch compromis?

En interesseert het de gewone man eigenlijk nog? Zijn er niet belangrijkere problemen in België op te lossen, zoals de koopkracht en de energiepolitiek?

En wat denkt het buitenland erover:
een wel erg duidelijke reactie las ik in De standaard: ik citeer:
Ik ben advocaat in New York. Er lopen hier honderden hoog opgeleide mensen rond die de wereldactualiteit opvolgen. Ik kan u garanderen dat hier vandaag nog niemand het woord ‘België’ heeft gebruikt. Denkt u echt dat men in het buitenland (behalve in onze buurlanden) wakker ligt van wat er in België gebeurt? De Vlaamse onafhankelijkheid zal hoogstens een fait-divers zijn zoals die van Kosovo dat is / was. Cedric Kinschots, New York, Verengide Staten
Volledige tekst kan gevonden worden op de Standaard

En terwijl het ene kamp zich om politiek gehakketak bekommert, is het belgische bedrijf inbev bezig om zo maar 52 miljard Dollar uit te geven om Anheuser-Busch op te kopen, terwijl de Fortis bank aandelen verder de kelder induikelen en opnieuw het vertrouwen bij de kleine aandeelhouders ernstig geschaad wordt.

Wordt het dan toch een hete zomer? het weerbericht laat anders vermoeden:

Vandaag regent het eerst in het centrum en oosten. Uit het westen wordt het algauw droger met opklaringen en wolken. Het wordt koeler met maxima rond 20 graden. De wind waait overwegend matig uit west tot westzuidwest en draait na de doortocht van de regenzone naar noordwestelijke richtingen. Vanavond en vannacht zijn er eerst opklaringen. Later komt er vanuit het westen meer bewolking, gevolgd door regen of buien. De minima situeren zich tussen 9 en 14 graden. De wind wordt zwak en aan zee matig uit veranderlijke of westelijke richtingen.

Geplaatst in Zomer 2008.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.