Regenton Avonturen

Ik heb achter de nieuwe houtopslag een regenton geplaatst, die een deel van het regenwater op het dak van de houtopslag moet opvangen. Ik gebruik daarvoor een tussenstuk in de regenpijp, dat het water filtert en de afvoer stopzet als de regenton vol is.
(Maar dan moet wel het afvoerslangetje door de wand geboord worden om het membraan af te sluiten als ie vol is… op het moment is dit nog niet het geval omdat ik nog aan het experimenteren ben met de hoogte).


Omdat de regenton op deze plaats echter niet gemakkelijk bereikbaar is voor dagelijks afhalen van het regenwater, heb ik een tweede regenton in de tuin zelf geplaatst, en deze verbonden via een slang met de eerste ton.


Nu, na de eerste regenval, staat het opgevangen regenwater er in de tweede ton ca 50 cm hoog, terwijl dat in de eerste ton slechts 10 cm hoog staat.


De regenton 2 staat dus op het ogenblik 40 cm lager dan de eerste. Die zou dus overlopen als er in ton 1 teveel water komt. De hoogten moeten dus aangepast worden.

Ik weet nu hoe hoog ik de tweede ton moet gaan plaatsen (40 cm hoger) zodat het niveau in beide tonnen altijd even hoog is (wet van de communicerende vaten) en ik bij regenton 2 dan een emmer onder de kraan kan plaatsen, wat natuurlijk een stuk handiger is dan het water er boven uit te scheppen…

Ander voordeel van de twee tonnen: ik kan uit mijn ton van 230 liter in de tuin in feite 2 x 230 liter tappen voordat mijn watervoorraad op is, want ton nr 2 wordt altijd nagevuld met water uit ton 1.

Geplaatst in Knutselen, Zomer 2008.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.