Zaterdag, 26 Juli 2008

Vandaag krijgen we eerst behoorlijk wat zon en is het, op plaatselijke buien na, meestal droog. In het centrum en oosten ontstaan later lokale of verspreide regen- of onweersbuien die fel kunnen zijn, eventueel met hagel. In het westen blijft het meestal droog met opklaringen die het breedst zijn aan zee. De maxima liggen rond 26 graden. De wind waait zwak tot matig uit noordwest. Vanavond en vannacht is lokaal fel onweer mogelijk. De minima liggen rond 16 graden. De wind waait zwak uit noordwestelijke of veranderlijke richtingen.

Dit weekend is kermis in Wirtzfeld

Hieronder nog eens een artikel dat ik twee jaar geleden al daarover schreef:

Zoals (waarschijnlijk) op de meeste plaatsen in Belgie« viert ook bij ons in Hoog Belgie« elk dorp een keer per jaar kermis. Wirtzfeld, met zijn ± 380 inwoners, viert die Kermis altijd op de laatste Zondag van Juli, dat is dus komend Weekend, als viering van de Patrones van Wirtzfeld, de heilige Anna.

Bij ons betekent zo’n kermis slechts enkele attracties (meestal een draaimolen, een schiettent en een eendjesvisstand of een verkoopstand met goedkope prullaria, af en toe zelfs botsautootjes…). Tegenwoordig ook vaker een of andere stand met speelautomaten.

Wat bij ons ook bij de Kermis hoort, is de feestzaal of (tegenwoordig) een verplaatsbare tent waar muziek en dansgelegenheid is, plus een frituur en een meiboom.

De meiboom wordt in Wirtzfeld door de vrijgezellenjeugd uit het bos gehaald (in sommige gemeenten stelt de gemeentedienst de meiboom ter beschikking), die vervolgens van takken ontdaan wordt, en dan letterlijk en figuurlijk in de verf gezet.


Foto’s uit 2006


Versierd met allerlei figuren

Op Vrijdagavond wordt dan de meiboom in een speciale konstruktie voor Hotel Drosson opgericht, gepaard gaande met de nodige jolijt en drank…

Tijdens de kermis verkoopt men lootjes, en de winnaar krijgt dan na de kermis de meiboom als brandhout. En hij/zij moet een of meerdere bakken bier spenderen aan de jeugd opdat die boom dan ook naar huis gebracht wordt.

Meestal verloopt de kermis bij ons in Wirtzfeld dermate dat er in het hele dorp op Maandag (en vaak ook op Dinsdag) niet gewerkt wordt. Vaak begint de kermis al met een bal op zaterdagavond in de kermistent, als er niet teveel andere evenementen elders dat weekend zijn. Zondags is er een plechtige Hoogmis in het kerkje, en de “Frühschoppen” (kaartje leggen bij een biertje of wijntje) na de mis wordt dan met muziek omraamd gehouden in de feesttent.

Sommige bezoekers blijven de hele dag op de kermis plakken, maar de meesten gaan rond 13.00 uur eerst naar huis, want daar wacht het Kermis feestmaal.

Familieleden die niet meer in Wirtzfeld wonen, zakken die dag meestal af naar familie in Wirtzfeld. Rond 15.30 uur trekken dan de ouders met de kinderen, vergezeld van de grootouders, ooms en tantes naar de feesttent, om daar iedereen te begroeten die men soms een jaar lang niet gezien heeft, en om er een gezellige babbel te houden, terwijl de kleinste kinderen zich op de draaimolen wagen, de ouderen aan de schiettent of botsautos.

Vaak gaat men in de latere namiddag terug naar huis voor een ouderwetse koffietafel met veel vlaai, taart en belegde boterhammen. Voor wie dan nog niet genoeg heeft, is er ’s avonds weer bal in de feesttent, de laatste jaren is er echter de maandagavond te weinig volk voor bal, omdat de meesten niet meer in het dorp werkzaam zijn en vaak maar een dag vrij krijgen voor “hun” kermis.

Wat wel nog tot een traditie behoort is de Lancier dans:

Zondag en Maandag rond 15.30 uur komt de dorpsjeugd (leeftijd vanaf 14, 15 jaar) een dansvoorstelling geven op het kermisplein, waar bij ons de zogenaamde “lancier” dans (op zijn frans uitspreken aub: “lansjee” ) wordt gedanst.

Elk jaar met dezelfde muziek, en elk jaar dezelfde danspasjes. De ouderen onder hen laten soms hun lief meedansen, omdat je voor elke groep tenminste 4 paren nodig hebt. Afhaneklijk hoeveel jongeren er in het drop zijn, zijn er 3, 4, soms zelfs 5 groepen van 8 personen die dansen.

Iedereen komt kijken, voor de jongste deelnemers is dit een soort debutantenbal, de ouderen kijken ernaar, neurien mee met de muziek, soms met tranen in hun ogen, terugdenkend aan de tijd dat ze zelf zo jong en (nog) ongebonden waren. En na elke dansvoorstelling natuurlijk groot applaus.

De dans zelf is niet zo gekompliceerd, maar je moet er dus wel hard voor oefenen opdat het synchroon verloopt.
Dat oefenen doet dus op het ogenblik de jeugd in Wirtzfeld elke avond rond 20.00 uur op het pleintje voor de Kerk.


Wirtzfelder Jeugd oefent op straat de Lancier Dans


Wirtzfelder Jeugd oefent op straat de Lancier Dans

Tijdens het oefenen heeft de dorpsjeugd nog niet hun “beste kleren” aan, tijdens de kermis zelf is iedereen in een zwart/wit combinatie gekleed, waardoor het een beetje uniform is en daardoor des te indrukwekkender.

Maar dat laat ik dus hier na het weekend zien.

Geplaatst in Zomer 2008.

Eén reactie

  1. Beste,
    Reeds enige tijd ben ik op zoek naar de muziek van de Lancier. Ik ken deze dans, maar ik wil hem aan vrienden aanleren. Dansen is mijn passie. Kan u mij hierbij helpen?

    Alvast bedankt.
    Met vriendelijke groeten,
    Pascale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.