Water afvoer verbeteren…

Verderop in mijn blog vandaag een bericht over hoe ik mij probeer te wapenen tegen het stijgend aantal zware onweders waarmee we schijnbaar steeds vaker te maken krijgen. En met de wateroverlast die dat automatisch met zich meebrengt…

Vandaag, Dinsdag 5 Augustus 2008, zijn er eerst nog plaatselijke opklaringen, later wordt het overal zwaarbewolkt en in het westen en noorden is wat lichte regen mogelijk. De maxima situeren zich tussen 18 en 22 graden. De wind is zwak tot matig uit west tot zuidwest, krimpend naar zuid tot zuidwest in het westen. Vanavond en vannacht verwachten we bewolkte perioden met kans op lokaal wat regen of enkele buien. Later komen er opklaringen uit het zuiden. De minima schommelen tussen 12 en 17 graden. Meestal waait er een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidoost.

Een week geleden, Zaterdag 26 Juli 2008, hadden wij in Wirtzfeld ontzettend zware regenval: binnen de 3 uur viel er meer dan 117 liter water per m2, wat waarschijnlijk een van de belgische rekorden geweest zal zijn.

In ieder geval was er behoorlijk wat wateroverlast in ons dorp, en op veel plaatsen waren er kelders ondergelopen.


Enkele imprssies van de hagel en regenval en de gevolgen…

Ik had gemerkt dat ook bij ons aan de lager gelegen deur van ons vakantie appartement het water niet snel genoeg in de grond kon wegzakken, en dat het water gevaarlijk dicht aan de voordeur stond. Ik heb dan de zaak eens nader in ogenschouw genomen:

Nadat ik de rode baksteen betegeling voor de appartementsdeur had weggehaald en het fundament had blootgelegd, bleek dat een tijdens de bouw in 1978 voorziene noodoverloop aan de kelderbuitendeur, niet korrekt was geïnstalleerd tijdens de pas later doorgevoerde tuinaanleg door een tuinarchitect, nu zo’n 15 jaar geleden.

De overloopbuis (grijze buis op de foto) was namelijk gewoon in zand gelegd, niets meer en niets minder.

Eerst heb ik dan gecontroleerd of die overloop niet ondertussen verstopt was. Maar dat bleek gelukkig nog in orde te zijn; water dat door deze leiding afvloeit komt in ons afwaterings systeem terecht.

Toen heb ik eerst het fundament van het huis met bitumen nog eens goed afgedicht, en dan een nieuwe betonnen drempel gegoten die ook nog eens met bitumen werd afgedicht.

Een bekisting zorgt ervoor dat de te gieten beton niet te ver loopt, en een geprefabriceerde afvoergoot wordt in het beton gelegd waarop later een afdekrooster wordt geplaatst.

Uiteraard moest de overloopbuis ook in deze afvoergoot ingewerkt worden en met bitumen afgedicht worden.

Daarna kon ik de nieuwe drempel gieten. Het beton heb ik steeds in een kruiwagen gemengd, maar omdat het afrijden van de trappen met een volle kruiwagen vloeibaar beton me toch een beetje gevaarlijk leek, heb ik vanuit de kruiwagen emmer per emmer gevuld en die vervolgens naar de plaats voor de deur gedragen.

Daarna werd die betonstrook ook nog eens met bitumen geisoleerd, en voor de betonstrook werd het gat niet meer met normale grond, maar met lavakies opgevuld dat voor een snelle afwatering in de grond moet zorgen.

Daarna kon ik daarop dan de resterende rode baksteen betegeling terug aanbrengen.

Toen dat werkje klaar was hoefde de beton alleen nog maar verder te drogen (ik heb een dag lang nog een “bruggetje” gemaakt met een pallet om niet onverhoed op het verse beton te trappen), en een dag later was alles perfekt in orde. Dan de tuinmeubelen op het terrasje, de bloembakken met een rubbermat eronder (zodat de aarde niet in de afvoergoot terecht komt) naast de deur en de elektrische grill terug op hun plaats gezet.

Onze volgende vakantie gasten hebben er in feite niks van gemerkt dat op enkele dagen tijd hier zo hard gewerkt was…

Regenwater dat nu de trap afkomt zal in eerste instantie tussen de voegen van de rode baksteen doorsijpelen in de ondergrond en dan opgevangen worden door de drainage die langs het fundament van het huis loopt.

Water dat daar teveel zou zijn, zal dan in de nieuwe afvoergoot onder het rooster terecht komen. En als er nog eens heel veel water tegelijk komt, zal die via de overloop van die afvoergoot in het normale afwateringssysteem van ons huis terecht komen.

Geplaatst in Knutselen, Zomer 2008.

Eén reactie

 1. Hubert,
  ’t ziet er weer goed uit die werkzaamheden van u.
  Maar bijna 120 liter op 3 uur, is daar iets tegen te doen??? Als je zo lager gelegen gedeelten aan huis hebt.
  Wij mochten hier niet klagen, maar hier was ook geen 120 liter gevallen.
  Wat ik straf vond was dat in Butgenbach er maar 60 liter gevallen was. Hoeveel km is dat van bij jullie? 10 ???
  Vandaag is het heel wat killiger, Fons en zijn gezelschap zullen echt moeten fietsen om het warm te krijgen, hahaha!
  En wat ook nog leuk is, via jou website en de vermelding van mijn blog zijn er mensen gaan kijken en heb ik leuke reacties gekregen. Bedankt hiervoor.
  Ron heeft ondertussen aan het tuinhuis een houthok aangebreid … hahaha! helemaal niet zo mooi als bij jou en helemaal niet zo groot met daarbij ook regentonnen.
  Als het helemaal af is zal ik wat foto’s doorsturen, dan kan je nog wat bij publiceren, als je wil …
  hahaha!
  Groetjes
  Marlies en Ron

  Inderdaad, die bui is hier behoorlijk blijven hangen, en ik neem aan dat er enkele grote ballen hagel precies in de pluviometer zijn gevallen, dat geeft natuurlijk direkt veel meer water op klein (meet)oppervlakte. Daarentegen gebeurt het ook vaak dat het wel in Butgenbach regent, en bij ons in Wirtzfeld helemaal niet. Hopelijk maken we dat niet nog eens mee. (Op bepaalde plaatsen in Wirtzfeld zou er die Zaterdag zelfs 150 liter gevallen zijn, op een bouwplaats stond in een betonnen put 15 cm hoog de regen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.