Woensdag, 19 November 2008: straatnamen

Vandaag wordt het dikwijls zwaarbewolkt met toch enkele opklaringen, vooral dan in de voormiddag. Plaatselijk kan er nog wat lichte regen of motregen vallen. Op de Ardense hoogten kunnen lage wolken het zicht beperken. De vrij zachte maxima liggen tussen 6 en 11 graden. Er waait een matige westen- tot zuidwestenwind. Vanavond en volgende nacht komt er weinig verandering in het weerbeeld zodat de bewolking nog steeds domineert met wat plaatselijke lichte regen of motregen. De minima schommelen tussen 3 of 4 graden in de Hoge Venen en 9 graden aan de kust.

Vanaf Vrijdag eerst natte sneeuw… in de Ardennen overgaand in echte sneeuw, en tot en met Zondag regelmatig sneeuwbuien… die soms erg heftig kunnen zijn!

Voor onze 4 live webcams in Wirtzfeld Valley, klik HIER


Webcam picture of Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Wirtzfeld Valley met het 17de eeuws St.Anna kerkje en rechts het dal met bevers

Webcam picture of EUREGIO.NET Entrance at Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Ingang Wirtzfeld Valley vakantiewoning met parking en rechts: KMI pluviometer (neerslag) en onze sneeuwmuur

Het is zover!

Wirtzfeld heeft straatnamen.

Wat reeds sinds enkele maanden besloten was in de gemeenteraad van Büllingen, krijgt nu zijn realisatie in de vorm van straatnaam bordjes. Gisteren is men begonnen in Wirtzfeld de borden aan de kruispunten te plaatsen.

Vroeger was de nummering van de huizen doorlopend, dus aan de ene kant van het dorp begon met nummer 1 en nummerde elk huis aan dezelfde kant door, en kwam dan aan de andere kant van het dorp weer terug. Waardoor dus schuin tegenover ons huis nummer 140 het nummer 3 te vinden was. Dus dat was niet altijd erg logisch.

Maar het probleem is natuurlijk dat in de GPS toestellen deze straatnamen nog niet opgenomen zijn. Voorlopig zal men dus met twee verschillende adressen per huis moeten omgaan…

Ik zal dus voor de vele Nederlandstalige bezoekers van ons pittoresque dorpje Wirtzfeld de verschillende straatnamen hier beneden met behulp van foto’s verklaren.

Het is alleszins nog niet zeker of dit alle straatnamen waren, want de gemeentediensten waren gisteren schijnbaar nog niet klaar, er stonden nog enkele paaltjes in het dorp zonder bordjes.

Als je vanuit Büllingen komt en Wirtzfeld binnenrijdt, kom je eerst op deze straat: Zur Holzwarche


Dit is dus ook de straatnaam voor de straat waaraan ons huis ligt. Let op dat de naam van de hoofdgemeente beneden vermeldt staat (Büllingen) en de naam van ons dorp gehandhaafd blijft en boven de straatnaam staat.

Deze straatnaam is geldig voor alle huizen tot aan het kruispunt bij de kerk.

Terwijl de weg vanaf dat kruispunt bij de kerk in richting Rocherath nu dus Wirtzberg heet.

Vanaf hetzelfde kruispunt tot aan Hotel Drosson heet de straat Kirchenseite.

De weg vanaf Drosson in richting Elsenborn heet nu Zur Rodder Höhe

Terwijl de weg van Drosson naar het Sporthotel nu dus Kölschländchen heet

Alle huizen die rechts daarvan liggen, behoren tot het Kölschländchen.

De weg langs Drosson de berg omhoog richting Heidehütte heet KirchenSeite.

De bordjes tegenover hotel Drosson zijn niet erg gelukkig aangebracht: men weet immers niet te onderscheiden of Kölschländchen en Kirchenseite rechts of links bedoeld zijn… Dat zal dus nog verbeterd moeten worden.

Wanneer je de Kirchenseite richting Heidehütte rijdt, vind je dan ter hoogte van de boerderij Chavet een straat linksaf slaat met de naam Zum Hinterbach


Die loopt dus door totdat die opnieuw op de Zur Rodder Höhe richting Elsenborn stoot.

Op de Kirchenseite verder richting Heidehütte gaat een weg rechts af, die heet nu Zum Wirtzbach en loopt door tot die op de weg Wirtzberg stoot die richting Rocherath loopt (ter hoogte van de firma Heck).

Op die straat vind je ook nog een kleine weg naar links die Jensit heet, langs het Zwitsers Chalet van Brigitte’s broer loopt en dan weer op de KirchenSeite uitkomt.

De weg voor het voetbalveld heet nu ook Zur Holzwarche, en ook de weg van het kruispunt bij het Sporthotel richting Bütgenbach heet Zur HolzWarche.

Dat betekent dus dat twee invalswegen (vanuit Bütgenbach en vanuit Büllingen) Zur HolzWarche heten.

De huisnummers op deze nieuwe straatnamen worden binnenkort bekendgemaakt. Die zouden in de toekomst “normaal genummerd” worden, dus de ene zijde van de straat krijgt even nummers, de andere zijde oneven nummers.

Ons huis heeft dus inplaats van Wirtzfeld 140 vanaf 22 november 2008 als nieuw adres Wirtzfeld, Zur Holzwarche nr 29.

Als je ons huis zoekt, zoek je dus het beste in Google Maps naar Wirtzfeld Valley of euregio.net, dan zul je ons precies weten te vinden op de Google kaart.

Geplaatst in Herfst 2008.

4 reacties

 1. Hubert,

  En dat net nu ze besluiten van de overbodige borden van straat te halen…maar al goed want het vorige systeem zorgde toch wel serieus voor veel overbodige kilometers eer je het juiste huis gevonden had!
  Nog een halve dag werken en we komen mee de sneeuwvlokken tellen, joepie!! Door dat we morgen avond al vertrekken, ontkomen we aan de omleiding op de E 313 omwille van het plaatsen van de nieuwe bruggen thv de verkeerswisselaar in Lummen.
  Prettige dag nog iedereen!

  Ik zal de info over de werken en omleiding bij Lummen in mijn volgende blog opnemen en in de sneeuwmailing voor het weekend! Bedankt.

 2. Nu maken ze het daar pas echt ingewikkeld in Wirtzfeld 😉

  Ja hoor het is weer eens uitkijken naar het eerste echt sneeuwweekend van deze winter.
  Uiteraard hadden jullie reeds een paar weken terug een sneeuwlaagje maar dat was nog niet echt om naar
  huis te schrijven hé ?
  Dus als er dit weekend sneeuw ligt in Wirtzfeld (steeds duidelijk te volgen via de webcam) dan zal er wel eens een dagje of weekend Wirtzfeld afkunnen. Zo mooi en dan toch zo dichtbij.

  Hubert, is de straat tussen Bütchenbach en Wirtzfeld nog steeds opgebroken zodat we beter via Büllingen komen of lukt het toch om naast het meer (zo mooi als er sneeuw ligt) Wirtzfeld te bereiken ?

  Grtjs,
  Pascal.

  De straat tussen Butgenbach en Wirtzfeld is volledig klaar en vernieuwd, dus geen probleem! Wel zorgen dat je winterbanden hebt, die route wordt pas het laatste geruimd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.