Donderdag, 20 November 2008

Wachten op de sneeuw…

Toch is Karel Holvoet nog erg voorzichtig met sneeuw voorspellingen, hij zal misschien in de loop van vandaag een gokje wagen…

Dag Hubert, Vroeger zou ik al durven gokken hebben voor het weekend maar het is nog te vroeg nu. Sowieso winterse buien vanaf vrijdagmiddag, hoe later hoe meer pure sneeuwbuien. Zaterdag enkele sneeuwbuien. Zondag komt er dan een storing binnen en het is nog de vraag of dat ook sneeuw is of niet…

En Kees Vrins schreef daarnet:
Ik durf eigenlijk niet verder te kijken als morgen. Morgenochtend gaat het regenen. In de loop van de middag zal de temperatuur gaan dalen. Het dauwpunt zal echter pas iets later met een daling beginnen. De regen zal tussen 18:00 en 21:00 overgaan in sneeuw. De periode van natte sneeuw zal kort zijn. HEt zal snel overgaan in droge sneeuw. Echter de natte ondergrond zal alles bederven. Zaterdagochtend zal er denk ik dus nog niet zo veel liggen. Het lijkt erop dat het een behoorlijke periode koud gaat worden met steeds kans op neerslag.. De exacte locatie van de neerslag is moeilijk te voorspellen. Het zou 30 cm kunnen worden of een laagje waar je niet eens een slee op voort kan bewegen.

En Walter stuurde het volgende bericht uit Het Laatste Nieuws:

www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/494037/2008/11/19/Skipistes-in-Oostkantons-dit-weekend-nog-niet-open.dhtml

De skipistes zullen dit weekend in de Oostkantons niet opengaan, ondanks de voorspelde sneeuwbuien. Manfred Dahmen, de directeur van de Dienst Toerisme, preciseerde dat het nog te vroeg is. “Het moet eerst een paar dagen vriezen tot -2 of -3 en er moet veel sneeuw vallen vooraleer de pistes kunnen openen”, legde hij uit. Hij zei wel dat als er hevige sneeuwval zou zijn en als de sneeuw blijft liggen de pistes geopend zouden kunnen worden in de week die volgt. De reservaties, zowel in hotels als in bed and breakfasts, kenden de voorbije dagen geen piek ondanks de aankondiging van sneeuwval. Het zal echter wel mogelijk zijn dit weekend in Bütgenbach te skiën op een artificiële piste die aangelegd is voor een groot evenement, met de Oostenrijkse Alpen als eregast. De sneeuw werd speciaal voor de gelegenheid overgebracht vanuit Oostenrijk.

En Bruno schreef: Hey langlaufvrienden, Er komt een winteroffensief aan zoals we maar zelden rond deze periode van het jaar hebben gekend in de Hoge Venen! Ik blijf bij mijn verwachting van 10cm tegen zondag, maar de meeste bronnen gooien het op véél méér : courant 20à25 cm, er is zelfs al sprake van 40 cm sneeuw. Meteen goed beginnen aan de winter. Vanaf zondag is ’t volgens mij al mogelijk om te langlaufen (de brandgangen op Botrange zijn al bij een 8-tal cm geschikt), volgende week biedt ook mogelijkheden, inzoverre betrouwbaar zou het weekend daarop weerom dooien. Zo gaat dat dan : de sneeuw ligt er nog niet, maar je plant al wel je langlaufuitstap in om ze desnoods te cancellen. Ik ga alvast zondag een kijkje nemen, en kan woensdag of donderdag volgende week er ook op uit trekken, naargelang jullie respons. Hierbij bericht van een lokaal weerforum:

In Lagen über 500 m bis nächsten Dienstag 40 cm Schnee. So eine Wetterlage hatten wir lange nicht mehr. Das Hoch blockiert, bleibt da wo es hin soll und es wird schöne kalte feuchte Luft herangeführt. Immer wieder mit kleinen Randtiefs. Typische Stauwetterlage mit ergiebigen Schneefällen.
Sportieve groetjes, Bruno

We zullen het dus allemaal nog even moeten afwachten. Maar zeker is zeker: we hebben ondertussen op al onze auto’s winterbanden geplaatst, ik ben als laatste eergisteren nog even bij de bandencentrale in Bütgenbach geweest.

En voor het geval jullie niet meer weten hoe sneeuw eruit ziet; hier nog eens de video van Man bijt Hond van afgelopen Maart…

Vandaag is het grijs met af en toe wat lichte regen of motregen. In de loop van de namiddag wordt het droger met in het noordwesten mogelijk enkele opklaringen. De maxima schommelen tussen 7 graden op de Ardense Hoogten en 12 graden elders. Er waait een matige en aan zee soms vrij krachtige wind uit west tot noordwest, met stoten tot 50 km/u.
Vanavond en vannacht blijft het meestal zwaarbewolkt met later regen uit het noordwesten. De minima liggen rond 8 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig, aan zee vrij krachtig tot krachtig, met rukwinden tot 70 km/u.

Vanaf Vrijdag eerst natte sneeuw… in de Ardennen overgaand in echte sneeuw, en tot en met Zondag regelmatig sneeuwbuien… die soms erg heftig kunnen zijn!

Voor onze 4 live webcams in Wirtzfeld Valley, klik HIER


Webcam picture of Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Wirtzfeld Valley met het 17de eeuws St.Anna kerkje en rechts het dal met bevers

Webcam picture of EUREGIO.NET Entrance at Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Ingang Wirtzfeld Valley vakantiewoning met parking en rechts: KMI pluviometer (neerslag) en onze sneeuwmuur

Geplaatst in Herfst 2008.

5 reacties

 1. Ik durf eigenlijk niet verder te kijken als morgen. Morgenochtend gaat het regenen. In de loop van de middag zal de temperatuur gaan dalen. Het dauwpunt zal echter pas iets later met een daling beginnen. De regen zal tussen 18:00 en 21:00 overgaan in sneeuw. De periode van natte sneeuw zal kort zijn. HEt zal snel overgaan in droge sneeuw. Echter de natte ondergrond zal alles bederven. Zaterdagochtend zal er denk ik dus nog niet zo veel liggen. Het lijkt erop dat het een behoorlijke periode koud gaat worden met steeds kans op neerslag.. De exacte locatie van de neerslag is moeilijk te voorspellen. Het zou 30 cm kunnen worden of een laagje waar je niet eens een slee op voort kan bewegen.

 2. Dag Hubert en Brigitte,

  Reactie op het bericht van gisteren, ivm. straatnamen in Wirtzfeld. De gemeente Bertogne claimt dat zij de enigste gemeente zijn zonder straatnamen, daar begint men met het nummer 1 voor het gemeentehuis en slaat zo op tot het laatst huis, om de nummering verder te zetten in de volgende deelgemeente. Nu beraadt het gemeentebestuur zich over de kostprijs om ook straatnamen uit te vinden.
  Het zijn alleszins mooie straatnaamborden (en ook mooie straatnamen) die op de fotos te aanschouwen zijn.
  Groeten uit Landen en geniet van de eerste sneeuw.
  Christiane en Fons.

 3. Het wordt zeer spannend dit weekend, details op de weerkaarten zullen gaan bepalen of het blijft vriezen overdag en of de sneeuw ook goed blijft liggen. Het lijkt zeker dat er sneeuw onderweg is naar de Ardennen. En wat een toeval dat het dan net in het weekend is waar er op transportsneeuw gaat worden geskiëd, zonde van al dat werk dan als er ook gewoon 20/30cm sneeuw ligt. Maar we blijven voorzichtig de situatie is nog erg onzeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.