Vrijdag, 21 November 2008

Update 23.00 uur: Het heeft weer opgehouden, maar de sneeuw die er nu is gevallen blijft liggen, en de sneeuw die er dus vannacht nog valt, zal ook blijven liggen. Morgen vroeg zullen we dan weten hoeveel er zal liggen.

Iedereen een goede avond!

Hieronder de oudere berichten van Vrijdag…

Het heeft afgelopen nacht behoorlijk geregend (7.3 liter deze ochtend gemeten), maar de temperatuur aan de grond is de laatste 48 uur steeds boven nul gebleven (wat dus niet goed is om de voorspelde sneeuw op te ontvangen…). Wel is de wind al wat sterker geworden (± 63 km per uur).

10.15 uur: Ondertussen is er dus ook al een donderslag gevallen en hagelt het hier terwijl de temperatuur verder zakt. Er vormt zich een waterige glibberige laag op de grond. Kan gevaarlijk glad worden op de weg!

Update 14.00 uur: De sneeuw van vanochtend is gesmolten, daarnet was er een echte sneew blizzard en zag je amper iets, nu schijnt de zon weer… het blijft dus voorlopig nog wisselvallig. Er werden wel deze ochtend al enkele zware ongelukken gemeldt tussen Büllingen en Rocherath en op de weg door de Hoge Venen

Update 16,45 uur: het begint weer te sneeuwen… maar het is slechts een bui… zie ook buienradar.nl.

Update 17.50 uur: het sneeuwt gestaag, de wind is gaan liggen, en het landschap, de daken van de huizen en de straten worden langzamerhand wit.

Update 19.30 uur: Het heeft weer opgehouden, maar de sneeuw die er nu is gevallen blijft liggen, en de sneeuw die er dus vannacht nog bij valt, zal ook blijven liggen. Morgen vroeg zullen we dan weten hoeveel er zal liggen. iedereen een goede avond

Karel Holvoet, “onze man in het KMI”, schreef gisterenavond:

Dag Hubert, Vrijdag vanaf de middag winterse buien die overgaan in sneeuwbuien. In de Hoge Venen valt er tegen zaterdagmiddag zo’n 10 tot 15 cm. Het blijft gokwerk met die sneeuwbuien. Zondagavond dan opnieuw sneeuw… Daarna nog enkele dagen redelijk koud winterweer. Dat ze toch hun ski pisten maar zo rap mogelijk voorbereiden want elke dag die kan gewonnen worden is goud waard. Wat komt er dan nog deze winter???
groeten, Karel

Ik geef later vandaag een update met de nieuwste voorspellingen die we zeker nog van enkele andere lezers gaan krijgen (Karel is vanaf vandaag in Duitsland onderweg, dus die kan ons niet verder helpen…)

Vanavond en vannacht blijft het wisselvallig met winterse buien in Laag- en Midden-België, en sneeuwbuien in Hoog-België. De minima variëren van -2 graden in de Ardennen tot 4 graden aan zee. De noordwestelijke wind waait matig tot vrij krachtig in het binnenland, en krachtig tot hard aan zee. Rukwinden tot 80 km/u aan zee.

Morgen is het wisselvallig en fris met in Hoog-België sneeuwbuien en elders soms buien van regen, korrelhagel en smeltende sneeuw.

De maxima schommelen tussen -1 graad in de Ardennen en 5 graden aan zee. Het blijft vrij winderig, vooral aan zee.

Regen, Wind of sneew, Brigitte heeft in ieder geval een oplossing voor als het weer niet geschikt is om naar buiten te gaan:

Ze is nu begonnen aan een puzzel van 2000 stuks, dus daar zal wel wat langer over doen…

Voor onze 4 live webcams in Wirtzfeld Valley, klik HIER


Webcam picture of Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Wirtzfeld Valley met het 17de eeuws St.Anna kerkje en rechts het dal met bevers

Webcam picture of EUREGIO.NET Entrance at Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Ingang Wirtzfeld Valley vakantiewoning met parking en rechts: KMI pluviometer (neerslag) en onze sneeuwmuur

Geplaatst in Herfst 2008.

11 reacties

 1. Goede Morgen Hubert

  Hiier in de Antwerpse Haven , droog met een stevige W , NW wind met een temperatuur van om en bij de 10 C°.

  Maar dat snel veranderen

  Groeten

  Jos

 2. Lees in op “De morgen” online:

  Skipistes in Oostkantons dit weekend nog niet open
  De skipistes zullen dit weekend in de Oostkantons niet opengaan, ondanks de voorspelde sneeuwbuien. Manfred Dahmen, de directeur van de Dienst Toerisme, preciseerde dat het nog te vroeg is. “Het moet eerst een paar dagen vriezen tot -2 of -3 en er moet veel sneeuw vallen vooraleer de pistes kunnen openen”, legde hij uit. Hij zei wel dat als er hevige sneeuwval zou zijn en als de sneeuw blijft liggen de pistes geopend zouden kunnen worden in de week die volgt.

  De reservaties, zowel in hotels als in bed and breakfasts, kenden de voorbije dagen geen piek ondanks de aankondiging van sneeuwval.
  Het zal echter wel mogelijk zijn dit weekend in Bütgenbach te skiën op een artificiële piste die aangelegd is voor een groot evenement, met de Oostenrijkse Alpen als eregast. De sneeuw werd speciaal voor de gelegenheid overgebracht vanuit Oostenrijk. (belga/svm)
  19/11/08 19u51

  Afwachten wat er gaat gebeuren dus!

  Groetjes Steve

  Hebben we gisteren al uit het Laatste Nieuws geciteerd…

 3. Hallo!
  Ben net terug thuis en nat tot op mijn ondergoed! We waren deze voormiddag met een paar man van de skiclub van Weywertz een eerste stuk van 10 kilometer loipen gaan afbakenen. Dit op zichzelf heeft feitelijk niets te maken met de sneeuw die voor dit weekend gemeld wordt, daar dit karwei elk jaar rond deze periode gedaan wordt, van zodra het vee uit de weiden is gehaald.
  Maar hoe de voorspellingen voor de volgende dagen ook mogen zijn, ook als er 20 of meer cm sneeuw zou vallen – en blijven liggen – dan zullen de condities voor langlaufen alles behalve goed zijn: de grond is nog niet bevroren en er staat overal zoveel water in de bossen en de velden, dat het wel eens een “drassige” eerste winterprik zou kunnen worden.
  Geloof me: ik zou het ook liever anders hebben, want de clubkas kan het, na twee winters zonder sneeuw, goed gebruiken. Maar laat ons realist blijven!
  Hartelijke groeten.
  Walter

  Ja Walter, en dat is een boodschap die ik ook op onze volgende snowmailing zal doorgeven, ook al zijn er altijd mensen die denken dat ze op 8 cm sneeuw al kunnen skien… Laat de mensen dit weekend maar gewoon wandelend genieten van de eerste sneeuw, de landschappen zullen er niet minder mooi door zijn!

 4. Groningen, Nederland: We hebben hier al een aantal winterse buitjes gehad, juist een buitje stofhagel, alles onder een laagje wit goud … Temperatuur bovengronds momenteel 3 graden. In de nacht kan er dus wel degelijk een tapijtje ontstaan, afwachten geblazen en hopen op voldoende buienactiviteit…

 5. Kijken met ongeduld uit wat het gaat worden dit weekend.
  We zijn zinnens om morgenvroeg naar deze streek te gaan, onder voorbehoud uiteraard dat het vannacht sneeuwt. Hoe is de situatie daar momenteel ?
  Groeten,
  Chris

  Zie onze live wzbcams… op het ogenblik valt er weer wat…, maar het is nog niet veel

 6. Effe updaten want ik denk dat mijn vorige reactie niet terechtgekomen is.
  De webcams geven momenteel niet veel duidelijks meer. Misschien kan je even updaten hoe het daar momenteel zit.
  Hier in de streek rond Brussel regent het momenteel bij zo’n 4-tal graden …
  Chris

  Updates en beantwoordde comments staan op de website, refresh je browser…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.