Woensdag, 3 December 2008

Deze nacht… een oorverdovende stilte… of eigenlijk: een erg gedempte stilte… je hoort geen auto, je hoort geen regen… een teken dat er sneeuw valt die de hele streek indompelt in een vredige atmosfeer. Nog eens lekker omdraaien in je warme bed. Elk uur even opstaan om te zien of het nog sneeuwt. Het sneeuwt nog altijd! Centimeter na centimeter zakt Hoog Belgie verder weg in de sneeuw.

Eenzame sneeuwruimers trekken geduldig hun ronden over de 500 km wegen van de gemeente Büllingen die in de loop van de ochtend nog geruimd moeten worden. In fel oranje, met grote lampen aan voorkant en achterkant, en met twee rode vlaqggetjes op de hoeken van de sneeuwschop aan de voorkant van de vrachtwagen rijden ze af en aan. Elke keer als er eentje voorbijkomt zeg ik tegen Brigitte: “Strelnikov…”.

Het beeld van zo’n aanstormend monster met grote koplampen en rode vlaggetjes doet mij inderdaad denken aan de commandotrein van Strelnikov in de film Dokter Zjivago. De oostkantons zijn voor een tijdje een stuk van Siberië. Dit zijn momenten waar wij als inwoners van kunnen genieten.

Straks komen de toeristen met hun zomerbanden en blokkeren weer de wegen.
En mijn sneeuwschop wacht geduldig naast de voordeur.


Update Donderdagochtend 07.00 uur: afgelopen nacht geen verdere verandering, 35-40 cm sneeuw, wel erg koud deze ochtend, dus dat is goed voor de sneeuw.

Update van Walter: De skiclub van Weywertz opent vanaf morgen, 04 Dec, ook weer zijn deuren en zijn loipen: – 4 & 8 km zijn gespoord
– sneeuwkwaliteit: matig tot goed, dikte +/- 25 cm. – “Skihütte im Himmelchen” geopend, inkl kleine restauratie.
Groetjes, Walter

Wirtzfeld: 15.00 uur. Het heeft ondertussen opgehouden met sneeuwen. 35-38 cm sneeuw. Morgen zou er nog eens 10 cm bij kunnen komen!

Wirtzfeld 11.20 uur: er ligt ondertussen ook bij ons in Wirtzfeld gemakkelijk zo’n 35-36 cm sneeuw! En het sneeuwt nog steeds!

Wirtzfeld: 10.00 uur. Ik ben net klaar met mijn sneeuwruimen… het sneeuwt nog altijd verder! Nieuwe foto’s onderaan het bericht.

Wirtzfeld: 06.45 uur. Het heeft de hele nacht zwaar gesneeuwd, en het sneeuwt nog altijd:

Sinds gisterenavond 20 cm verse sneeuw in Wirtzfeld, er ligt nu 30 cm sneeuw bij ons. Dat betekent dus op de hoogste toppen gemakkelijk 35 cm! Toestand op de wegen voorlopig nog moeilijk.

Update 08.00 uur: Dienst van Toerisme meldt de volgende ski pistes geopend:
Langlauf: Baraque Michel, Signal de Botrange, Mont Spinette, Baugnez, Bütgenbach, Elsenborn, Losheimergraben
Sleden: Baugnez, Ferme Libert/Malmedy, Bütgenbach
Sneeuwscooter: Baugnez
Wandelingen met sneeuwschoenen: Baugnez, Mont Spinette
Allemaal met 35-40 cm sneeuw.

Deze namiddag is het winterweer ten zuiden van Samber en Maas met nog vrij veel sneeuw die op de Ardense hoogten blijft liggen. In Vlaanderen is het wisselend bewolkt en meestal droog met enkele zonnestralen.

De temperaturen schommelen tussen 0 graden op de Ardense hoogten waar de sneeuwlaag bedraagt 20 tot 30 cm, 2 à 4 graden in het centrum en 6 graden aan zee. De wind waait zwak uit west tot noordwest, soms matig aan zee.

Vanavond verlaat de sneeuwzone onze Ardennen en wordt het rustig en vrij koud met kans op een aanvriezende mistbank. Minima van 0 tot -8 graden.

En voor wie met de Sinterklaas nog geen leuk cadeautje voor zijn partner heeft: wij hebben in December nog plaats in ons 2 persoons Wirtzfeld Valley appartement

Voor onze 4 live webcams in Wirtzfeld Valley, klik HIER


Webcam picture of Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Wirtzfeld Valley met het 17de eeuws St.Anna kerkje en rechts het dal met bevers

Webcam picture of EUREGIO.NET Entrance at Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Ingang Wirtzfeld Valley vakantiewoning met parking en rechts: KMI pluviometer (neerslag) en onze sneeuwmuur


Het bewijs dat Hubert zelf sneeuw ruimt!


Dikke laag verse sneeuw in de inrit en op straat…


Mooie plaatjes bij de vleet…

Geplaatst in Herfst 2008.

8 reacties

 1. Hubert,
  Goeiemorgen romanticus! Zo krijg ik graag een update te lezen. Ik kan me inbeelden welke kinderlijke drang je hebt gehad: telkens gaan zien of het nog sneeuwt….Het monsterlijke zien in het gedrocht dat zo’n sneeuwruimer toch wel is.
  Laat het zo hé want donderdagavond komen we weer af!
  Prettige dag
  Mies

 2. Wij gaan zaterdag naar Monschau naar de kerstmarkt. Ik hoop dat er tegen dan daar nog een mooi tapijt gaat liggen. Al is het maar voor de gezelligheid.

 3. Hoi Hubert,
  Was heel mooi verwoord. Wat een verschil in contrast met ons hier.
  Wat een mooe idylische beelden zie ik op de webcam maar ik zit met enkele bange gevoelens wat kerst betreft want zal er tegen dan ook nog sneeuw liggen?????
  Zou het er eindelijk eens van komen een witte kerstavond en kerstdag, misschien nog wat vroeg om een poll te doen off toch niet?
  We verblijven in St-Vith met kerst dus ligt ook wel redelijk hoog he.
  Volgens laatste berichten komt er dooi opzetten dit weekend en daarna weer kouder dus ben echt benieuwd of dit volstaat om een het wit te laten liggen.
  Alvast veel plezier gewenst en wees vooral voorzichtig op de weg.

  groeten
  Geoffrey

 4. Hallo Hubert, en alle “sneeuwgenieters”
  Prachting , en hopelijk houdt de winterpret (voor zij die er kunnen van genieten) nog even aan.
  ’t Lijkt me veel en vroeg dit jaar. De global warming up ????
  Vermits vorig week-einde geen plaats in Hotel International ( de wenkelwiek techniekers dienden tijdens het week einde verloren ((wind)) dagen in te lopen, en zodoende geen kamers vrij,) het wat verder zuidelijk gaan zoeken in Orchimont (Vresse) en omgeving waar er ook nog beduidend sneeuw lag.
  Dit week einde andere beslommeringen, hopelijk , voor mij altans , blijft er nog wat over voor het navolgend week einde.
  Hubert geniet van de “toedekkende” rust.

  Jos

 5. Hoi Hubert,

  Hier vanuit het zuiden van Limburg (nl) neem ik dagelijks een kijke op jou site. Ben nu al jaloers op de sneeuw die er ligt. Bij ons is wel wat gevallen, maar de temperaturen gaan altijd veelste snel omhoog Heb jij al enig zicht erop of het zaterdag nog zou liggen (in redelijke dikte dan)? Wellicht kom ik dan weer eens met de trein af… vorig jaar ben ik ook een aantal keren met de auto geweest om te langlaufen op de botrange. Leuke omgeving daarzo! verder nog complimenten voor deze weblog.

  Groetjes,

  Michiel

  Als er morgen nog bijvalt dan is eventuele dooi Vrijdag niet in staat alles weg te halen, dus ik denk dat het een goed weekend wordt!

 6. Vandaag ook lekker genoten van de idyllische taferelen. Onze buurdenneboom van pakweg heelveel meters hoog moest vandaag op reis vertrekken naar Brussel. Maar dit liep niet van een leien dakje, de boom wou ofwel hier blijven ofwel was die zo zwaar van de eropliggende sneeuw dat ze er twee opliggers en dan een kraan moesten bijhalen en dit leverde ook de nodige file op -zo een 10 tal wagens van beide kanten van de baan – maar al bij al duurde deze situatie van zowat 10 uur ’s morgens tot half drie in de namiddag en dan moest het “boompje” nog naar Brussel gevoerd worden. Het zal een lange dag en een hele belevenis zijn voor ons buurboompje. Vandaag ook bericht gehad dad er in ons dorp Krinkelt al sedert 22 november nieuwe straatnamen zijn en nummers. Ook in Rocherath, en in Wirtzfelt ook of veranderd er daar niets?

  Sinds 22 november 23008 zijn dus de nieuwe straatnamen in Wirtzfeld geldig. Zie artikel op 19 November met foto’s

 7. Ja, we lezen niet elke dag deze website, hoewel we het proberen, want je geeft wel interessante tips.
  De invoering van straatnamen in deze kleine dorpjes vindt ik wel nogal ingewikkeld…

  Dank voor de reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.