Oproep om de Hoge Venen te sparen!

Geachte Heer Savelberg,
Als Hoge Venen natuurgids stel ik vast dat telkens er sneeuw ligt op de Hoge Venen er daar een enorme toeloop is van Vlaamse recreanten.
Op zich is daar niets mis mee ware het niet dat al deze mensen blijven hangen op de Baraque Michel of op het Signal van Botrange.
Deze massa is, meestal onwetende over de bestaande toegankelijkheidsregels in de natuurreservaten, aangetrokken door het maagdelijk wit van de Fagne Wallonne.
Het laatste weekend met sneeuw in november was het onbegonnen werk voor de opzichters om de mensen uit deze kwetsbare gebieden met onze laatste actieve hoogvenen te houden.
De Hoge Venen natuurgidsen vragen dan ook uw medewerking om bij sneeuwval een oproep te richten aan de recreanten om zich te verspreiden over het ganse grondgebied van de Oostkantons en zich te houden aan de toegangsregels in de natuurgebieden.
Op vele andere plaatsen in het gebied zijn er heel wat gelegenheden om te skilatten aan te binden en meestal in veel aangenamere omstandigheden dan op het dak van België.
In het belang van de kwetsbare natuurgebieden rond Baraque Michel en Botrange kan dit niet genoeg benadrukt worden. Hopende op een gunstig gevolg dank ik u bij voorbaat
Hoogachtend,
Eric Mertens

Geachte Heer Mertens,
Ik zou niet anders willen als dat de mensen verder door zouden rijden.
ik doe dit al sinds 13 jaar, de mensen op te roepen om Baraque Michel en Botrange te mijden en andere oorden op te zoeken. Vergeefs!
Zie bijvoorbeeld mijn wintertips die ik elk jaar verspreid en die konstant op mijn website staan vermeld:
http://www.wirtzfeld.be/blog/dagelijkse-sneeuw-berichten-uit-de-oostkantons/winter-tips/
Maar goed, ik zal morgen uw oproep nog eens op de website publiceren. Maar wie ben ik…?
Beter zou het zijn indien u het VAO vraagt dit elk jaar in hun wintergidsen te laten vermelden.
met vriendelijke groeten
hubert savelberg
amateur weer fotograaf

En Bruno van “het sneeuwhaasje” heb ik de brief van de heer Mertens ook toegestuurd.
Hier zijn reactie….

Beste Eric,
De oplossing voor uw, correctie, ‘ons’ probleem: zorg dat de loipes intact blijven én dat de wandelaars ze niet stuk trappen.
Mocht u dezelfde oproep richten aan de wandelaars, dan zijn we fair bezig!
Ik begeleid regelmatig langlaufers op de Hoge Venen, Botrange in het bijzonder. Wij houden ons graag aan de loipes die worden aangelegd of zelf gespoord binnen het regulier circuit dat ons wordt voorgeschoteld (en dat ik inmiddels op m’n duimpje ken). Héél graag zelfs hebben we een geprepareerd parcours, dat loopt lekker en gaat superfijn vooruit. Wees ervan overtuigd dat géén enkele langlaufer off-piste gaat als er een goed parcours is.
Regelmatig worden wij langlaufers echter in de hoek gedrongen : wandelaars presteren het van massaal op die twee spoortjes van ons te gaan stappen, ravotten, sleetje trekken, enzovoort. Bij verse sneeuwval hebben we om 9u een mooie piste, om 11u is alles plat getrapt. Dus we vluchten weg van die miserie, steeds meer naar de kant van de weg in eerste instantie, maar zodra dat ook stuk is getrapt gaan we met wat kennis van het gebied naast de piste. Ik geef toe dat ik dat ook al gedaan heb, weliswaar op trajecten waarvan ik weet dat het zonder sneeuw om wandelpaden gaat, of MTB-trajecten.
Tenslotte nog dit : een wandelaar richt véél méér schade aan mijns inziens! Alex, een vriend van me, heeft op 23 november een andere wandelaar uit de drab gered, hij stak er tot zijn middel in! De wandelaar kon niet geholpen worden door een vijftal omstanders. Alex kon er wel bij, hij stond als enige op langlauflatten! De wandelaar richtte schade aan, de langlaufer niet of nauwelijks, ik heb die dag vele wandelaars gezien met modder tot aan de kniën…
Technisch gezien is de impact van een langlauflat op sneeuw véél minder diep dan een voetafdruk. Ons materiaal is net uitgevonden om over sneeuw te gaan. Ik wil anderzijds wel met u de test doen en eens kijken wie van ons twee de meeste schade aanricht als we over een stuk veen trekken waar normaal gezien géén mens hoort te komen, het benieuwt me of u er beter zou uitkomen…
Het zou dus mijns inziens fair zijn om de wandelaars hun plek te wijzen én onze loipes gespoord te houden. Anderzijds hebt u mijn volmondig akkoord, géén mens moet eraan denken van over de nesten van de Korhoen te gaan, u zult me dan ook nooit aantreffen in zone C of D of temidden de bossen waar geen wegenis is.
Vriendelijke groeten,
Bruno
alias “Het Sneeuwhaasje”

En reactie van Eric:

Beste Bruno,
ik kan u op enkele punten volmondig gelijk geven. Ikzelf ben ook een fervent langlaufer en ik ken de problemen met de loipes en de wandelaars. Het zou daarom zeker ook positief zijn mocht men de wegen van langlaufers en wandelaars gescheiden kunnen houden. Problemen hierrond komen het meeste voor waar beide groepen in hoge aantallen bijeen komen.
In mijn vraag viseer ik dus zeker niet één groep in het bijzonder. Verspreiding van de recreanten en zich houden aan de regels van betreedbaarheid van de natuurgebieden gebieden, is voor alle betrokkenen van belang.
In uw bewering dat wij langlaufers minder schade zouden berokkenen dan wandelaars kan ik u echter niet helemaal bijtreden; wij berokkenen andere schade, zeker wanneer wij langlaufers, van de toegelaten loipes gaan afwijken.
Daarom nogmaals; zich houden aan de regels is voor iedereen een vereiste om de kwetsbare natuurgebieden van de Hoge Venen te vrijwaren.
Toch blij deze reactie van u te horen; praten over elkaars problemen is een vereiste om tot bevredigende oplossingen te komen.
Vriendelijke groeten
Eric

Weerwoord Bruno

Hubert,
Je mag mijn opinie publiceren, géén probleem.
Voeg er misschien nog aan toe dat ik eerlijkheidshalve nog vermeld dat er aardig wat amateur-langlaufers zijn die er ook een potje van kunnen maken. Onvermijdelijk maken beginnelingen sowieso de eigen sporen stuk (laat er maar bvb eens een groep schoolkinderen over passeren), maar da’s nog géén reden om er dan als voetganger nog een schepje bovenop te doen als er plaats zat is om naast de loipe te lopen (en die is er zeker). En zonder beginnelingen staat er op de lange duur bijna niemand meer op de latten, dat is natuurlijk ook niet de bedoeling, integendeel…
Kern van de boodschap (misschien betere titel): wandelaars verdrukken langlaufers die dan op hun beurt off-piste vluchten en zo de fauna en flora onder druk zetten.
Groetjes,
Bruno

Geplaatst in Herfst 2008.

3 reacties

 1. Hallo Allemaal

  Als ik dat allemaal lees dan worden wij als voetganger lekker gestigmatiseerd.
  Als wij in Wirtzfeld wandelen gaan dan nemen wij de de Noordelijke zijde van het Meer . Daar komen de wandelaars en de langlaufers niet in elkaars vaarwater, excuus, sneeuwgebied.
  Worden we al van de dijk- en jaagpaden naast onze rivieren en kanalen gejouwd met “opzij stomme ….” door wielerteroristen, dan lijkt het ons ook al minder gegund om een wandeling door de sneeuw te maken.
  Goede afsrpaken maken ?? Voor elk van de verschillende soorten recreanten een eigen wandel/langlauf/alpin ski/rodel – pad ??? Laten we elkaars sneeuw gunnen zonder die of de andere de zwarte Piet door te schuiven.
  Het is net als aan zee, als het mooi weer is (die enkele dagen per jaar) dan wil iedereen er naar toe, en eigent iedereen zich zijn plaatsje in.

  Jos

 2. Wat in essentie een oproep was om de zeldzame, mooie, unieke maar ook uiterst kwetsbare natuur van de Hoge Venen te respecteren, mondt uit in een twistgesprek tussen wandelaars/langlaufers. Dit is niet de bedoeling.
  Waar het om gaat is dat, mensen die de problematiek van de Venen niet kennen, op sneeuwrijke momenten massaal naar die kwetsbare gebieden trekken en daar uit onwetendheid schade berokkenen. Zowel wandelaars als langlaufers. Wandelaars verstoren door hun aanwezigheid, kwetsbare diersoorten die juist in deze barre omstandigheden al hun energie nodig hebben om te overleven, en juist daarom hun toevlucht zoeken in de voor de recreant verboden natuurgebieden. Of langlaufers minder schade berokkenen aan de bodem dan wandelaars is nog maar de vraag. Wat wel een feit is, is dat langlaufers een veel grotere actieradius hebben dan wandelaars en dus een groter gebied kunnen verstoren als zij van de loipes afwijken. Ook herinner ik mij de tijd dat er van loipes in de Venen nog geen sprake was. Fantastisch was dat, cross country door de bossen en de Venen. Het echte avontuur!
  Talrijk waren de close encounters met herten en reeen die op de vlucht sloegen! Mooi…! het bloed kleefde in de sporen van de wonden die door de harde, verijsde sneeuwlaag werd toegebracht aan de poten van de dieren! Zij probeerden in hun schuilplaats de energie te bewaren die nodig was om s’avonds op voedselzoektocht te gaan, maar die zij nu wel kwijt waren door deze overhaaste vlucht voor de wandelaar of de langlaufer. Wat daarvan het gevolg was voor deze dieren, ontrok zich aan ons oog en deerde ons dus ook niet. Wat niet weet, niet deert! Wie kan het de onwetende wandelaar of skier verwijten?

  Daarom het belang om de mensen te informeren; kennis brengt respect. Dat is de taak die wij Hoge Venen Natuurgidsen proberen waar te nemen, zonder bepaalde groepen te willen stigmatiseren. Wij hebben allemaal schuld.

  Daarom wil ik er ook op wijzen dat in de sneeuwvrije periodes er mogelijkheden zijn om geleide natuurwandelingen te maken waar je kan kennismaken met heel de problematiek van de Hoge Venen en die je in staat stellen nog meer van deze prachtige natuur te gaan genieten, op een verantwoorde wijze. Zeker een aanrader!

  Vriendelijke groeten

  Eric

  Eric: het zou gepast zijn om het adres te vermelden waar men zich kan informeren/aanmelden hieromtrent. Bedankt alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.