Zondag, 28 December 2008

Opnieuw bitter koud vanochtend na een nacht met heldere sterrenhemel.

Het gebeurt niet vaak dat ik ’s ochtends, bij het doorvoeren van de dagelijkse metingen van temperatuur en neerslag voor het KMI, een jas aantrek, maar dat is de afgelopen dagen best wel noodzakelijk. Ook handschoenen zijn geen luxe, want de inox nivometer vriest aan je handen vast.

Wat me wel opviel bij het meten van de temperatuur gisterenochtend was, dat de bodemthermometer om acht uur ’s ochtends -9.8° aanwees, maar later op de ochtend, zo rond 10 uur, zelfs min 12 °C aanduidde. Het werd dus bij het opklaren van de ochtend nog wat kouder als ’s ochtends vroeg, wat te wijten kan zijn aan de sterke wind uit het Oosten.

Vanochtend is het in ieder geval nog kouder, want ik meet -11°C om acht uur! De auto’s die buiten geparkeerd staan zien wit van de ijslaag die zich daarop heeft afgezet! Ice Age 3?

Wel zijn er vanochtend enkele wolkjes aan de oostelijke horizon te zien.

In ieder geval prachtig weer om te wandelen en die extra kilo’s van de laatste dagen er weer van af te wandelen. De grond is stevig bevroren, want ook overdag komt de temperatuur nauwelijks boven 0 uit. Maar oorwarmers, een sjaal en handschoenen zijn echt wel noodzakelijk!
En natuurlijk een zonnebril!

Vandaag blijft het droog, zonnig en koud. De maxima liggen tussen 0 of -1 graad in Hoog-België en +1 graad elders. De schrale oosten- tot oostnoordoostenwind waait matig en aan zee soms nog vrij krachtig. Vanavond en vannacht blijft het helder en vriest het overal. De minima schommelen tussen -2 graden aan zee en plaatselijk -9 graden in de Ardennen. De oostenwind neemt iets af en wordt geleidelijk zwak tot matig.

Voor onze 4 live webcams in Wirtzfeld Valley, klik HIER


Webcam picture of Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Wirtzfeld Valley met het 17de eeuws St.Anna kerkje en rechts het dal met bevers

Webcam picture of EUREGIO.NET Entrance at Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Ingang Wirtzfeld Valley vakantiewoning met parking en rechts: KMI pluviometer (neerslag) en onze sneeuwmuur

Geplaatst in Winter 2008-2009.

Eén reactie

 1. Hallo Hubert,

  Hier in het Antwerpse deze morgen om 06:15 afhankelijk van de plaats ( indicaties bij de apothekers ) van -5 to -7°C. En op de zandgronden in de Kempen nog enkele graden lager.
  En zoals je opmerkt wordt het bij het opkomen van de zon gewoonlijk nog enkele graden minder.
  Stooidiensten waren druk in de weer.

  Groeten
  Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.