Maandag, 29 December 2008

Opnieuw bitter koud vanochtend na een nacht met heldere sterrenhemel, -11°C om acht uur. Maar de wind waait niet meer zo sterk, heb ik de indruk.

Ook in de rest van Belgie is het schijnbaar koud: Jos schreef:

Hallo Hubert,
Hier in het Antwerpse deze morgen om 06:15 afhankelijk van de plaats ( indicaties bij de apothekers ) van -5 to -7°C. En op de zandgronden in de Kempen nog enkele graden lager. En zoals je opmerkt wordt het bij het opkomen van de zon gewoonlijk nog enkele graden minder. Strooidiensten waren druk in de weer. Groeten, Jos

Opnieuw prachtig weer om te wandelen en die extra kilo’s van de laatste dagen er weer van af te wandelen. De grond is stevig bevroren, want ook overdag komt de temperatuur nauwelijks boven 0 uit. Maar oorwarmers, een sjaal en handschoenen zijn echt wel noodzakelijk!
En natuurlijk een zonnebril!

Wij hebben gisteren een wandeling door het dorp gmaakt en zijn door het dal gelopen op het stuk waar normaal gesproken een van de 4 langlauf pistes in Wirtzfeld getrokken zijn.

Een route waar wij normaal niet als wandelaar komen, omdat die weide te drassig is door het beekje dat daar doorheen stroomt.

Dit keer was de grond echter dermate bevroren dat we er met droge voeten doorkonden.
(En door de missing snow dus ook geen langlaufskiers in de weg liepen…)

Vandaag blijft het droog, zonnig en koud. De maxima schommelen van -2 graden in Hoog-België tot plaatselijk +2 graden in Vlaanderen. De wind waait zwak tot matig, uit oost tot oostzuidoost. Vannacht blijft het helder. De minima liggen tussen -8 graden in Hoog-België en -4 graden aan zee. De wind waait zwak, aan zee zwak tot matig, uit oost tot zuidoost.

Voor onze 4 live webcams in Wirtzfeld Valley, klik HIER


Webcam picture of Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Wirtzfeld Valley met het 17de eeuws St.Anna kerkje en rechts het dal met bevers

Webcam picture of EUREGIO.NET Entrance at Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Ingang Wirtzfeld Valley vakantiewoning met parking en rechts: KMI pluviometer (neerslag) en onze sneeuwmuur

Geplaatst in Winter 2008-2009.

8 reacties

 1. Lekker koud deze ochtend. Weerstation duidde -7,0 aan om 7u. Nu duidt het -7,7° aan !!
  Dit in Aalst, oost vlaanderen.
  Heel leuk weertje, wel hier en daar volledige witte baanvakken op de autostrade, vooral op bruggen, toch opletten.

 2. Volgens sommige lange termijn weersverwachtingen is er 50% kans dat de winter écht z’n intrede doet rond 5 januari en zou de temperatuur ook overdag in Vlaanderen niet meer boven nul uitkomen…
  Hoop, hoop, hoop…
  Waar zijn de experts? Bevestig dit, bevestig dit!

  Vanaf komende Zondag 40%, Maandag 60% kans op sneeuw bij ons…. maar de intrede van de winter is dus bij ons al lang geweest, we hebben immers al 28 dagen lang sneeuw gehad…

 3. We hebben nog eens echt vriestemperaturen….lijkt lang geleden te zijn en iedereen was het alweer vergeten dat dit “normaal” is in de winter.
  Zojuist de langetermijn bekeken tot ongeveer 11 januari en dan blijkt het zelfs pas koud te worden…..maar ja, dit zijn prognoses op lange termijn en dus niet zo betrouwbaar, dus dat wordt afwachten….maar volgens mij zit er toch genoeg kou in de komende dagen om de schaatsen aan te binden….mooi toch !!
  En ja, experts….laat eens wat horen van jullie , of zijn de kaarten echt onbetrouwbaar ?
  groeten uit Essen, het koude noorden van ons belgenlandje.

  De experts zijn ofwel met vakantie of veel te voorzichtig om zich aan nieuwe prognoses te wagen… Volgens Jochen zijn knie is er sneeuw in aantocht…

 4. Wat een mooie winter toch tot nu toe; eerst sneeuw dan vrienskou maar zonnig.
  Na vele jaren afwezig lijkt de winter nu weer onder ons te zijn.
  Op mijn weerstation hier te Zelzate was de minimum temperatuur deze ochtend -6,4°C. vanacht wellicht nog iets lager.
  Eens benieuwd of het inderdaad nog strenger kan winteren.
  Ons Verblijf in St. Vith Was fantastisch.
  Ik stond versteld Hubert van het mooie sneeuwtapijt dat ik op mijn doortocht (23 december) aantrof op het signal de Botrange. Dacht eerst van wat plekken te zien maar als je voorbij de trap naar splitsing ging was het redelijk dik besneeuwd. (leverde mooie foto’s op)
  2 dagen later zijn we daar opnieuw voorbij gereden en dan was het heel wat minder.
  We hebben ook een mooi museum bezocht in Baugnez over 2de wereldoorlog. Een echte aanrader.
  groetjes
  Geoffrey

  Goed dat jullie zoveel plezier hebben gehad. En ja, het nieuwe museum in Baugnez is ook erg interessant!

 5. In Landen was het om 07.00 uur -8,3°, nu nog steeds -1,3° en dit om 15.00 uur. Het verwondert mij dat er nog niets te horen valt uit Leeuwaarden, daar moet nu toch ook al een ijslaagje gevroren zijn om aan de elfstedentocht te beginnen denken.
  Groeten,
  Christiane en Fons.

  Ja, maar of het zolang zal vriezen dat dit voldoende kan zijn?

 6. En gelijk hebben ze die ‘experts’, voorzichtig te zijn. ( En zijn die ‘experts ‘ hun naam wel waardig als zij het ook niet weten?) Het blijft immers moeilijk om prognoses te maken langer dan 4 dagen, je kan het altijd voor langer proberen maar wat zijn die prognoses dan waard ?
  Gisteren werd zachtere lucht voorspeld en nu gaat men overal voorspellen tot 13 januari aanhoudend koud met steeds strengere vorst.
  Jammer voor de sneeuwfanaten (ski e.a.) heeft het vorige week een 4-tal dagen te fors gedooid anders waren we op weg geweest naar een recordtijd qua aanwezigheid sneeuwtapijt in de Hoge Venen. Veel sneeuw wordt er de volgende weken niet verwacht, immers als de wind de droge continentale oosthoek kiest is het te koud en kunnen er wel zwakke sneeuwzones passeren,maar niet genoeg voor veel sneeuw.
  In het Duitse Sauerland hebben ze een oplossing: sneeuwkanons, zelfs voor LANGLAUFpisten te besneeuwen ! Wie durft er in België hiermee beginnen ? Nu (negatieve temperaturen en droge lucht) zou het volop marcheren en was er nonstop skipret geweest van november tot………… ?
  Schaatsen uit het vet halen nu , even slijpen, aanbinden en weg ermee ! Zeer binnenkort….. !
  Maar opgelet met de prognoses !!!!!!!! Die knie van Jochen misschien ?
  JAN

  Sneeuwkanons hebben ook hun nadelen: enorm stroom verbruik… Laten we maar gewoon afwachten wat de natuur in petto heeft!

 7. @ Alfons: je mag er zeker van zijn dat ze in Friesland al luidop dromen hoor! Er stond de laatste dagen echter iets te veel wind waardoor de grotere plassen nog niet de kans hadden om helemaal dicht te vriezen. Pas als dat gebeurt kan de ijslaag rustig aandikken.
  Ik duim voor de Hollanders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.