Dinsdag, 6 Januari 2009: erg koud

Update 19.40 uur: Temperatuur aan de grond is nu zelfs -21° C

Update 09.00 uur: Temperatuur aan de grond is nu zelfs -16° C

Update 07.40 uur: er ligt nu ca 10 cm sneeuw in Wirtzfeld. Temperatuur onder thermometerhut is -12° C, Gevoelstemperatuur is -17°C. Temperatuur aan de grond gemeten: -14° C

Dat temperatuur aan de grond gemeten gaat dus als volgt in het werk: ik heb naast de pluviometer een KMI minimum thermometer op het gras liggen, die de laagste temperatuur vasthoudt. Elke namiddag moet ik hem terug zetten op de hoogste temperatuur van die dag, zodat ’s nachts opnieuw een minimum temperatuur gemeten kan worden. Vandaag betekent dat dus goed gewapend tegen de barre koude de meting gaan verrichten. (laarzen voorverwarmd op de radiator, lange angora onderbroek, handschoenen, muts, windjekker… jaja, een mens moet zich wapenen tegen deze barre koude.)

Een aantal auto’s zullen vanochtend wel problemen hebben om te starten. Vanwege mijn sneeuwfrees heb ik een extra, losse, auto accu in de garage staan die ik regelmatig met een accu laadapparaat op peil houd, zodat ik altijd met een paar accu-verlengkabels te hulp kan schieten als een van onze auto’s of die van onze gasten in het Wirtzfeld Valley Vakantie appartementje niet zou willen starten.

Een ander probleem is natuurlijk de waterleiding: dergelijke koude temperaturen zijn niet goed voor waterleidingen. Water zet uit als het bevriest. Aparte gasten WC hebben meestal de verwarming uitstaan. Nu is het tijd om die aan te zetten! Als je onverwarmde ruimtes hebt (bijv. garages) is het dus beter om je waterleiding goed te isoleren, in het bijzonder als je gewend bent om de garagepoort vaak open te laten staan.
Ook oppassen wanneeer later deze of volgende week de temperaturen weer omhoog gaan. Kapotgevroren leidingen zie je namelijk pas nadat het niet meer vriest: wanneer het ijs in de leiding weer normaal water is geworden en er dan (via de kapotgevroren en dus lekkende leiding) uit wil komen!

Voor de skiers heb ik nog een interessant bericht van een langlauf expert binnengekregen, Bruno, ook bekend als het sneeuwhaasje. Zijn visie gisterenmiddag op de aktuele sneeuwtoestand voor langlauf ski fans:

Met zelfs in het nabije Limburg voldoende sneeuw voor langlauf, nodigen we je graag uit om mee de latten aan te binden op volgende dagen :
– woensdag, loipe Elsenborn of Botrange
– zondag, bestemming nog te bepalen…mogelijks Weywertz
De situatie : momenteel in Limburg tot 15cm sneeuw, de Hoge Venen zitten aan 10cm. Het blijft naar verwachting vriezen, tot en met zondag. Even wachten tot de sneeuw en de vrachtwagens geruimd zijn, de loipes geprepareerd en ingevroren, én dan maar genieten van de optimale langlaufcondities… Wie andere dagen erop uit wil trekken, die kan bij ons gewaxt materiaal ontlenen (mail [email protected] of tel 0495 38 69 67).

De weersverwachting:
Vandaag krijgen we een zonnige, droge maar zeer koude dag. De maxima klimmen tot -2 graden aan zee, -5 graden in het centrum en rond -7 graden in de Hoge Venen. De gevoelstemperatuur bedraagt rond de middag ongeveer -13 graden. Vanavond zwakt de wind geleidelijk af. Volgende nacht blijft het licht bewolkt tot helder. Op het einde van de nacht kan er over Vlaanderen lage bewolking binnentrekken vanuit het noorden. Het blijft zeer koud bij minima van -3 graden aan de kust tot -15 graden in Hoog-België. In het noorden worden deze minima reeds rond middernacht bereikt.

Voor onze 4 live webcams in Wirtzfeld Valley, klik HIER


Webcam picture of Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Wirtzfeld Valley met het 17de eeuws St.Anna kerkje en rechts het dal met bevers

Webcam picture of EUREGIO.NET Entrance at Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Ingang Wirtzfeld Valley vakantiewoning met parking en rechts: KMI pluviometer (neerslag) en onze sneeuwmuur

Geplaatst in Winter 2008-2009.

5 reacties

 1. Hallo Hubert,

  Ook hier in het Antwerpse berekoud. -8,2 C° heden morgen 06:30.

  Waterleidingen die aan extreme koude blootgesteld worden, en die om de 1 of andere redenen niet kunnen of mogen afgesloten worden kan je ook “tracen”. Rond te te beschermen leiding wordt een electrische draad gewonden, welke je naderhand kunt wegwerken, vasthouden, met een isolatiemof. De tracing werk zo wat als een elektrisch deken. Verbruikt niet enorm, en kan door een thermostaat gestuurd worden. Deze dient dan ook in de “koude” ruimte te hangen, anders gaat dit niet echt werken.
  Aan boord hadden wij soms in deze extreme tijden last van bevroren (zit) toiletten, en op een één 2 , 3 vroor de pot waar het water in blijft staan stuk. Dus voor mensen met een tuinhuiszitje, water er uit halen of antivries toevoegen.

  Jos

 2. Frisjes daar. Bij ons was het vanmorgen -10°C. Verwacht wordt dat de komende nacht de koudste wordt.
  In Oost-duitsland was het tot -25° en aan de grond tot -32°.
  Ik hoop dat we nog wat sneeuw krijgen deze week. En dat de winter mag blijven duren!

 3. Deze ochtend -12 graden hier in het kempense hechtel.
  Bij gemiddeld 15cm sneeuw is het echt een plaatje 🙂

  Ik hoop dat het blijft vriezen overdag 🙂

 4. Geweldig. Waarschijnlijk koudste nacht vant jaar.
  Hier in Aalst is het -11° op de thermometer. Per uur gaat er meer dan een graad af.
  En morgevroeg verwacht men nog wat lichte sneeuw dus het feest kan weer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.