Zaterdag, 10 en Zondag, 11 Januari 2008

Na een zonnige winterdag met temperaturen rond -4° C overdag, is het vrijdag nacht opnieuw bitter koud geweest bij ons in Wirtzfeld. De temperatuur is tot ca -14° C gevallen, terwijl ik aan de grond tot -17.2° C gemeten heb.

Ook zaterdag nacht opnieuw koud geweest bij ons in Wirtzfeld. De temperatuur is tot ca -12.5° C gevallen, terwijl ik aan de grond tot -15.2° C gemeten heb.

Ook vandaag blijft het bij ons in Hoog Belgie nog droog en zonnig. De sneeuwhoogte in Wirtzfeld is door de zonne instraling van de laatste paar dagen (wij hadden immers steeds opnieuw fantastisch blauwe lucht hier… en inversie) een beetje in elkaar gezakt en is nu tussen 5 en 8 cm. Het landschap is dus nog wit en de pistes zijn nog gevroren, maar de kwaliteit van de pistes gaat natuurlijk zienderogen achteruit, ook omdat er veel volk de afgelopen dagen hier is geweest.

Of de sneeuw dit weekend nog dik genoeg zal zijn om te langlaufen waag ik te betwijfelen, maar wie ben ik.
In ieder geval zal er dit weekend nog een wit sneeuwlandschap te bewonderen zijn, en liefhebbers daarvan komen in ieder geval goed aan hun trekken, want de wegen in de Oostkantons liggen er geruimd bij en je kunt dus nu ook naar plaatsen zoals Wirtzfeld, Rocherath en Losheimergraben rijden. Plekjes die anders wel eens moeilijker bereikbaar zijn, vooral zonder winterbanden! En plekjes waar het in ieder geval een stuk rustiger is.

Omdat het voorlopig nog blijft vriezen in in Hoog Belgie, is het dus te hopen dat de (30-40% kans op) sneeuw die men vanaf Woensdag verwacht, ook inderdaad zal vallen!


Natuurgebied de Holzwarche in Wirtzfeld


Natuurgebied de Holzwarche in Wirtzfeld


Natuurgebied de Holzwarche in Wirtzfeld

Grote Langlauf Volksloop op zondag 11 Januari 2009 GAAT NIET DOOR en wordt verlegd naar 14 februari 2009!
zie www.sc-elsenborn.herzeboesch.net

De weersverwachting:
Vandaag is er eerst kans op nevel en enkele aanvriezende mistbanken. Daarna wordt het overwegend zonnig. Later verwachten we wel meer hoge wolkenvelden over het westen. Het wordt zachter dan de voorbije dagen met maxima van -1 tot +4 graden. Het gaat ook iets harder waaien met een matige en aan zee soms een vrij krachtige zuidenwind. Volgende nacht zijn er nog brede opklaringen met vooral over het westen soms ook wolken. De minima schommelen tussen 0 en -7 graden. Er is gevaar voor aanvriezend smeltwater en dus vorming van ijsplekken.

Voor onze 4 live webcams in Wirtzfeld Valley, klik HIER


Webcam picture of Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Wirtzfeld Valley met het 17de eeuws St.Anna kerkje en rechts het dal met bevers

Webcam picture of EUREGIO.NET Entrance at Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Ingang Wirtzfeld Valley vakantiewoning met parking en rechts: KMI pluviometer (neerslag) en onze sneeuwmuur

Geplaatst in Winter 2008-2009.

4 reacties

 1. Hubert

  Bedankt voor de mooie winterse beeldplaatjes… ik gebruik ze heel vaak als bureaubladachtergrond… Zo snuif ik ook wat mee van de winterse gezelligheid in de Oostkantons.
  Ook hier in Vlaanderen (Oudenaarde) is het een heel erg koude nacht geweest. Brrrr. Hopelijk is vandaag het zonnetje terug van de partij!!

  Groetjes en een fijn weekend gewenst
  Veronique

 2. Hubert,
  Onze buren in Atzerath meldde ons gisteren dat het er -23 geweest was, kan dat???
  Zij wonen er en hadden zelfs een bevroren waterleiding … Wij vertrekken hier dadelijk ook weer, en zullen dan maar niet in Herzebûsch gaan langlaufen …
  Hier in de kempen is het gisteren niet boven -7° geweest. Wij moesten ’s morgens naar een begrafenis en het was – 10, maar ik heb daarna wel prachtige plaatjes gemaakt.
  Je kan ze bewonderen op mijn blog: http://atzerath.spaces.live.com

  Prettig koud, zonnig weekend gewenst aan iedereen!

  groetjes,
  Marlies

  Ligt er aan, dicht bij het water en op een windige plek kan het inderdaad kouder worden… ik weet ook niet meer wat ik van alle minima moet denken… bij ons op de grond was het vanmorgen -17,2, en daarnet nog gekeken toen was het -18,2° C…, maar nu komt de zon uit en wordt het “warmer”. Groetjes terug!

 3. Hoi Hubert. idd weer prachtige foto’s! Wij zijn met z’n tweeen even een weekendje weg in Namen. Zondag willen we graag gaan sleeen. Iemand misschien nog een goed idee waar het nog goed sleeen is!? Wij houden ons aanbevolen… Fijn weekend iedereen!

  In het lijstje met de geopende ski centra staan ook die die geschikt zijn om te sleeën, maar er zijn overal weiden tgegen de hellin gen waar je ook goed sleden kunt… Veel plezier

 4. Hallo,

  Het is hier efffectief -23,5° geweest. Onze minimum termomether geeft dit toch aan. Hij hangt beschut onder het dak.
  Ik denk dat wij geluk gehad hebben met de waterleiding. Wij hadden deze week de cv laten opstaan. De waterleiding van de keuken, badkamer en wc ligt op de buitenmuur, gelukkig is dat bij ons de zonnigste kant, …
  Voor het eerste jaar hebben we de cv laten op staan en zullen we ook voor de eerste keer stookolie moeten bijbestellen om het jaar door te komen.

  Ik weet niet hoe het bij jullie is, wij voederen de vogels hier bij (dat zullen wel meer mensen doen!) en het is hier echt een volière, het wemelt van de verschillende soorten vogeltjes. Mooi …

  Fijn weekend
  groetjes,
  Marlies

  Ik had vorig jaar de vetballen en zaadjesballen in netjes aan de bomen en op het terras gehangen. Dit jaar in een houdertje naast het tuinhuisje (zie webcam richting pluviometer). Maar daar schijnen ze dus dit jaar niet aan te gaan, de vogeltjes..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.