Donderdag, 15 Januari 2009

Gisteren was een zwaar bewolkte dag, en veel nevel en mist. Maar nauwelijks neerslag. Plaatselijk kon die mist dus wel aanvriezen omdat de temperaturen nog rond het vriespunt lagen, maar later op de dag werden ook die temperaturen positief en samen met de wind zorgen die ervoor dat de sneeuw nog verder wegsmelt.

We mogen echter niet mopperen, we hebben deze winter al in totaal 41 sneeuwdagen in Wirtzfeld geteld!

Er ligt nu in Wirtzfeld nog ca 2 cm, maar vanaf vandaag spreken we niet meer van een sneeuwdag, omdat het landschap niet meer kompleet wit is. De temperaturen aan de grond: afgelopen nacht ik nog -12° C gemeten, en om 08.00 uur liggen ze nog rond de -5° C onder thermometerhut.

Karel Holvoet (“onze” man in het KMI) geeft overigens hoop op nieuwe sneeuw:

Dag Hubert,
De weerkaarten tonen voor volgende week opnieuw sneeuwkansen voor de Hoge Venen. Sneeuwkansen zoals vanouds, dus geen 3 cm ofzo maar meteen decimeters… We gaan het goed in de gaten moeten houden. Vanaf zondagavond sneeuwkansen. Ik vrees dat het een beetje jojo-effect zal zijn. Dan eens 10 cm vallen en wegsmelten, dan 20 cm vallen en wegsmelten,…. Voor de langlauf zal het niet ideaal zijn vrees ik voor meerdere dagen. We zitten met zwalpende westenwinden, soms NW, soms ZW en dat zorgt dus voor die jojobewegingen. Er moet niet al te veel gebeuren of de sneeuwgrens stijgt volgende week gewoon boven de 1000m maar het zal eerder 600m-700m zijn denk ik. Het is nog zeer ver weg. Afwachten… groeten,
Karel

De weersverwachting:
In de hoge Ardennen zijn er reeds opklaringen, die zich geleidelijk uitbreiden naar de andere streken, maar plaatselijk kunnen wolken hardnekkig zijn. De maxima liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 3 à 4 graden elders. De wind waait zwak tot matig, aan zee matig, uit zuid tot zuidoost. Vanavond en vannacht wisselen wolken en opklaringen af. De minima schommelen tussen -4 graden in de Hoge Venen en 0 graden aan zee. De wind waait zwak tot matig, aan zee en in de hoge Ardennen matig uit zuid tot zuidoost.

De VRT heeft sinds gisteren een nieuw formaat website en de weerbericht video’s van de VRT die ik de laatste maanden steeds op mijn website kon tonen, passen nu niet meer in het blog formaat. Ik kan vanaf nu dus alleen maar een link naar die videos plaatsen. Jammer.

HIER klikken voor VRT weerbericht video

Voor onze 4 live webcams in Wirtzfeld Valley, klik HIER


Webcam picture of Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Wirtzfeld Valley met het 17de eeuws St.Anna kerkje en rechts het dal met bevers

Webcam picture of EUREGIO.NET Entrance at Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Ingang Wirtzfeld Valley vakantiewoning met parking en rechts: KMI pluviometer (neerslag) en onze sneeuwmuur

Geplaatst in Winter 2008-2009.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.