Vrijdag, 23 Januari 2009

Update Vrijdagavond 20.30 uur
Opnieuw nieuwe sneeuwval met zeer sterke wind (blizzard…).

Moeilijk te zeggen hoe hoog de sneeuw op het ogenblik ligt, door de wind zijn er serieuze verwaaiingen waardoor er plaatselijk tot 15 cm hoog sneeuw ligt. Ik schat echter dat we op het ogenblik zo’n 4-7 cm sneeuw hebben liggen.

Of die echter blijft liggen hangt ervan af of de temperaturen, die volgens enkele bronnen immers zouden stijgen in de loop van de nacht.

Anderen spreken dan echter weer van rustig en koud weer op Zaterdag, voordat Zondag opnieuw neerslag te verwachten zou zijn. Op het ogenblik is het in ieder geval plaatselijk erg glad en ook morgenvroeg zal het plaatselijk spekglad zijn.

Gisterenavond is er dus tussen 3 en 4 cm sneeuw gevallen in Wirtzfeld, en toen ik ging slapen was het geluid van buiten weer volledig gedempt door een sneeuwlaag. Rond een uur of 6 vanochtend begonnen de dakgoten dan te kabbelen, teken dat de sneeuw op het dak begon te smelten en als gewoon water door de valpijp zijn weg zocht.

En rond zeven uur vanochtend is het dan opnieuw beginnen te regenen en wordt de witte pracht omgetoverd in een natte troep. Ook de wind wakkert aan en zal nog verder toenemen.

Zoals Karel Holvoet gisteren al aankondigde, de sneeuw zou waarschijnlijk ten zuiden van ons in de franse Vogezen vallen, bij ons blijft het bij regen. Met stijgende temperatuur wordt het dus ook voor de rest van vandaag niets meer met de sneeuw in onze streek…

De weersverwachting:
Vandaag verlaat de hevige regen ons land naar het oosten en wordt het wisselvallig met enkele opklaringen vanaf het westen maar ook nog enkele buien. De maxima schommelen tussen 4 en 8 graden. De wind waait eerst matig tot vrij krachtig uit zuid met rukwinden tot 60 km/u. Later op de dag draait hij naar west tot noordwest en wordt aan zee krachtig tot zeer krachtig met rukwinden tot 80 km/u. Naar het einde van de dag toe neemt de wind geleidelijk af. Volgende nacht wordt het rustiger en droger met enkele opklaringen.

De VRT heeft sinds kort een nieuw formaat website en de weerbericht video’s van de VRT die ik de laatste maanden steeds op mijn website kon tonen, passen nu niet meer in het blog formaat. Ik kan vanaf nu dus alleen maar een link naar die videos plaatsen. Jammer.

HIER klikken voor VRT weerbericht video

Voor onze 4 live webcams in Wirtzfeld Valley, klik HIER


Webcam picture of Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Wirtzfeld Valley met het 17de eeuws St.Anna kerkje en rechts het dal met bevers

Webcam picture of EUREGIO.NET Entrance at Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Ingang Wirtzfeld Valley vakantiewoning met parking en rechts: KMI pluviometer (neerslag) en onze sneeuwmuur

Geplaatst in Winter 2008-2009.

2 reacties

 1. Hallo,

  Inderdaad de neerslag lijkt de komende uren vooral regen te zijn.
  Echter zit er achter de vele regen weer koudere bovenluchten. Dit zal waarschijnlijk betekenen dat de neerslag later deze middag weer over gaat in sneeuw. Ik gok dan op ongeveer 2-5cm sneeuw.
  Of dit ook zo mooi zal blijven liggen is misschien nog wel de vraag aangezien alles zeer nat zal zijn van de vele regen.

  Maar het is zeker nog niet gedaan voor vandaag!

  Gr.Rick

 2. Wat voor weer is dat toch nu…
  Deze nacht even moeten opstaan omstreeks 3 uur, om de woeffen even te laten…(ze moesten zo nodig zeker van de kou..)
  Zij zaten toen reeds in ca 6 à 8 cm cm sneeuw te … ploeteren…
  ’s Morgens 9 uur nat regenweer en terug groene laag in onze weide en vanavond weer een witte laag… We zullen ons tevreden stellen met “The Green and White show in East Belgium…” T is wel moeilijk om de mensen te vertellen wat voor weer het is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.