Maandag, 2 Februari 2009

Sneeuwdag 51 in Wirtzfeld, en deze ochtend valt er opnieuw een beetje motsneeuw.

De neerslag die gisterenmiddag is begonnen en meestal als lichte motsneeuw is gevallen, heeft zich tot een nieuw alles overdekkend wit laagje gemanifesteerd. Op het meetplateau voor het KMI bij ons in de tuin ligt nu 7 cm sneeuw (zie de webcams), maar gedeeltelijk ligt die veel soms hoger/lager doordat er met de sterke wind sneeuwverwaaiingen ontstaan.

De wind voelt erg koud aan (min. temperatuur aan de grond was -6,8° C vannacht).

Later vandaag zou die sneeuw over kunnen gaan in regen omdat de wind gaat draaien en er dan mildere lucht aangevoerd zou worden.

Het kan dus spiegelglad worden. Vandaag het beste NIET de auto gebruiken en uitkijken waar je loopt!

De familie die gisteren vanwege mijn verjaardag op bezoek is geweest, heeft in ieder geval kunnen profiteren van een wandeling in besneeuwd Wirtzfeld, zoals de fotos hieronder mogen bewijzen…

Mies de Wolf stuurde nog deze foto van een ree dat ze tijdens hun wandeling Zaterdag langs het meer van Bütgenbach hebben gezien:


klik foto om in te zoomen

De weersverwachting:
Vandaag is het zwaarbewolkt met uit het zuidoosten eerst sneeuw die later overgaat in natte sneeuw of regen en die lokaal en tijdelijk ijzel kan veroorzaken. In Limburg en het oosten van Luik lijkt het droger te blijven. De maxima schommelen tussen +2 graden in het westen van het land en lokaal +4 graden in het oosten. In de namiddag zijn enkele opklaringen mogelijk in het oosten en is het daar ook droog. De overwegend matige oostenwind draait in de loop van de dag naar zuidoost. Vanavond en vannacht is het wisselend tot zwaarbewolkt en is eerst nog een winters buitje mogelijk.

HIER klikken voor VRT weerbericht video

Voor onze 4 live webcams in Wirtzfeld Valley, klik HIER


Webcam picture of Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Wirtzfeld Valley met het 17de eeuws St.Anna kerkje en rechts het dal met bevers

Webcam picture of EUREGIO.NET Entrance at Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Ingang Wirtzfeld Valley vakantiewoning met parking en rechts: KMI pluviometer (neerslag) en onze sneeuwmuur

Geplaatst in Winter 2008-2009.

4 reacties

 1. Hallo Hubert,
  Wij wandelden zaterdag rond het meer. Bovendien nog eens te voet naar WW! We hadden het geluk naast het meer een jong hertje te zien.
  (foto’s komen er aan)
  Groetjes
  Mies

 2. Als trouwe lezer van uw dagelijkse blog dien ik een kleine opmerking te mailen. Mevrouw de Wolf vergist zich. Volgens mij is het op de foto geen hert, wel een doodgewone ree. Mooi in het besneeuwe landschap. Ook hier in Brasschaat sneeuwt het sinds 8 u en is alles mooi wit. Misschien eens in Peerdsbos gaan kijken of de reeen zich laten zien. Prettige dag en geniet van deze winterdag

  Bedankt voor de uitleg die voor de meeste wandelaars niet zo evident is…
  Wat zegt Wikipedia: De (of het) ree (Capreolus capreolus) is een klein, algemeen soort hert dat voornamelijk in Europa voorkomt. In Azië leeft de verwante Siberische ree (Capreolus pygargus).
  Dus Mies heeft een ree, oftewel een klein, algemeen soort hert gezien…

 3. Hier in Gent heeft het al goed gesneeuwd, het gras is al bedekt.
  Waarschijnlijk zal dit deze namiddag snel overgaan in regen.
  groetjes,
  Gaby

 4. Hallo Hubert,

  Meen dat je web-cam, peilstok een “winter knikje” heeft opgelopen.
  Je ziet nu wel mooi je weer station, maar de camera geeft de voet van het stokje niet meer weer, waardoor er een “slechte” meting ontstaat.

  Hier grijs met een dun laagje fijne (komt uit het oosten) sneeuw.

  Jos

  ja, ik heb de camera niet terug op de jusite positie geplaatst… af en toe moet ik de stekker eruitsteken zodat het systeem weer restart… zal er later naar kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.