Dinsdag, 10 Februari 2009

Update 17,45 uur: De politie heeft via de Belgischer Rundfunk (Duitstalige Radio) laten verkondigen dat alle vrachtwagens in de Gemeente Büllingen niet mogen rijden tot nader order. Alle hellingen zijn op het ogenblik ofwel geblokkeerd ofwel te glad. In de hele Oostkantons is de toestand op het ogenblik erg moeilijk: van Eupen tot Saint Vith worden overal aan de hellingen problemen gemeld. Beter binnen blijven is de boodschap.

Update 16,15 uur:Sinds een vijftal uur sneeuwt het dus bij ons, en om 15.00 uur heb ik een tussenmeting met de pluviometer gedaan: van 08.00 tot 15.00 uur (7 uur dus) is er hier al 18 liter gevallen. (Samen met de 22 liter van de vorige 24 uur komen we dus al op 40 liter.
Jammer genoeg was dat dus niet allemaal sneeuw, maar vannacht was dat regen, dus water die de sneeuw van gisteren liet smelten. Ond’rtussen ligt er hier opnieuw ca 10 cm sneuw, maar door de verwaaiingen kun je niet van een mooi egaal tapijt spreken. Wegentoestand: erg gevaarlijk: door de heftige wind en weinig zicht en gladde wegen is het erg moeilijk rijden!

Nat, nat en in een woord: nat!

De ca 8 cm sneeuw van gisterenavond zijn inderdaad in de loop van de nacht door overvloedige regen (22,4 liter per m2) overgegaan tot een dikke laag ijssmurrie die maar met moeite in de bevroren ondergrond kan doordringen. Er ligt vanochtend al bijna geen sneeuw meer.

Toch zou in de loop van vandaag de temperatuur een duik gaan nemen en zou de neerslag die daarna valt, weer overgaan in sneeuw. Veel sneeuw in Hoog Belgie!

Of die sneeuw zich op die natte ondergrond kan opbouwen hangt er maar van af van hoe diep de temperaturen zullen gaan: als de ondergrond bevriest, wordt het erboven opnieuw sneeuw, anders blijft het een smurrie!

Maar zogauw als de temperatuur valt, zal het in ieder geval spiegel glad worden. ik heb daarnet geprobeerd onze rode stenen van de trap naar de voordeur te vegen, maar de dikke ijssmurrie laat zich maar gedeeltelijk wegvegen, en het begint al vast te vriezen. Dit wordt dus later vandaag een spiegelgladde bedoening !

Ik ben gisteren aan mijn “Valentijnscadeautje” beginnen te werken en heb de oude glazen douche kabine in onze badkamer afgebroken. Het gestruktureerde glas is praktisch niet meer schoon te krijgen, en de schuifdeuren zijn, nu dat we wat ouder worden, niet meer zo praktisch, vooral tijdens het poetsen. Dus komt er hier een nieuwe douchekabine met draaideur, en dit keer eentje met helder en glad glas. Gemakkelijker om te poetsen en leuker om te kijken als de ander onder de douche staat…

Voorlopig is het alvast een tergend langzaam werkje want nadat de oude constructie is afgebroken moeten nu eerst alle oude silikon voegen verwijderd worden (met HG silikonenkit verwijderaar, een dikke vloeistof die na het afschrapen van de voegen de resterende silikon doet oplossen.)

De weersverwachting:
Vandaag is het eerst zacht met perioden van regen. Vanaf ongeveer de middag wordt het kouder en gaat de neerslag over in smeltende sneeuw. In Hoog-België gaat het dan flink sneeuwen. De namiddagtemperaturen schommelen tussen 0 en 4 graden. Het gaat hard waaien uit het noordwesten met later overdag windstoten tot 80 km/u. Aan zee en hier en daar in het binnenland kunnen de rukwinden oplopen tot 90 à 100 km/u. Volgende nacht is het meestal droog maar in de Ardennen vallen er nog sneeuwbuien. Minima rond het vriespunt.

HIER klikken voor VRT weerbericht video

Voor onze 4 live webcams in Wirtzfeld Valley, klik HIER


Webcam picture of Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Wirtzfeld Valley met het 17de eeuws St.Anna kerkje en rechts het dal met bevers

Webcam picture of EUREGIO.NET Entrance at Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Ingang Wirtzfeld Valley vakantiewoning met parking en rechts: KMI pluviometer (neerslag) en onze sneeuwmuur

Geplaatst in Winter 2008-2009.

12 reacties

 1. Hallo,

  Het lijkt erop dat de neerslag al vrij vroeg op de middag inderdaad overgaat in sneeuw. Er zou dan met groot gemak meer dan 10/15 centimeter sneeuw kunnen vallen. Het zal soms echt om serieus heftige sneeuwval gaan.

  Je kan het je nu eigenlijk amper voorstellen, dat het over 6 uur gewoon volop aan het sneeuwen is. Terwijl de temperaturen nu zo hoog liggen. Wat betreft de smurrie, ik denk dat dit bij de hevige sneeuwval snel genoeg zal opvriezen, de ondergrond koelt dan vrij snel af en wanneer het ook nog eens vriest dan zal ook de ondergrond gewoon bevriezen.

  Maar het is een interessante situatie om te volgen, maar houdt dus wel rekening met extreme sneeuwval!

  Gr. Rick

 2. Dag Hubert

  Laat die sneeuw maar komen, al is het maar om de weerspreuk van de dag die op de site van de bodemkundige dienst staat van zijn sokkel te laten vallen.

  Op februari tien, houdt de winter het voor gezien.

  Groeten
  Hans

 3. In het centrum van het land al gans de dag hevige regenbuien en op dit moment tussendoor ook wat dikke sneeuwvlokken. Ben benieuwd hoe dit verder zal evolueren in de Oost-Kantons ? Van regen over naar sneeuw, dan kan dit wel eens een dik pak worden !
  Temperatuur hier is momenteel rond de 2°

 4. Dag Hubert,

  ik heb net op de webcam gezien dat het bij jullie volop begonnen is. Als ik de voorspellingen mag geloven is er de komende dagen weer kans op wintersportmogelijkheden in de oostkantons. Hier (Westerlo) is de temperatuur tussen 12u en 13u gezakt van 8° naar 2°. Ik ben eens curieus hoever deze temperatuurdaling zich verder zet, want ondertussen vallen hier ook de sneeuwvlokken uit de lucht. Het zal hier waarschijnlijk net niet koud genoeg worden denk ik. Veel sneeuwpret ginder!

  Groetjes
  Steven

 5. Hey Hubert,

  Ik denk dat er in je statistieken nog een aantal sneeuwdagen bijkomen…
  Hop naar sneeuwdag 54?
  Wanneer breken we een record?
  Vele groeten uit het natte Oudenaarde

  Veronique

 6. Hallo Hubert

  Deze morgen hier in de Antwerpse Havenwindstil (stilte voor de storm, letterlijk dan)
  Wind gedraaid van het Oosten naar het Noorden.
  Met nu al enkele uren “storm” wind met hevige neerslag .
  Barometer en termometer beide in vrije val.
  Weer tip van de zeeman : als je met de rug naar de wind staat , dan ligt het lage drukgebied aan je linker zijde.
  Gezien bij een laag drukgebied de wind met de richting van de L, dus tegenwijzer, mee gaat, kan je nu op dit ogenblik alle “nattigheid” uit het Noorden, van over de Noordzee verwachten. En dat geeft bij deze neergaande temperaturen “winterse” neerslag.

  Groetjes

  Jos

 7. Volgens de Nederlandse lange termijnweersvoorspelling blijft het stevig winteren tot eind februari, dat zou
  prachtig zijn
  Groetjes Ron

 8. Kvraag me eigenlijk af hoe die pluviometer werkt bij sneeuwval, smelt die de de sneeuw of zo? Elke sneeuwstructuur is namelijk anders of werkt die met gewicht? Nuja ik ben er momenteel mijn kop over aan het breken …

  Heel simpel, het is een inox opvang”beker” en alles wat daarin als neerslag valt wordt dus in een maatglas opgemeten. Als het sneeuw of ijs is, zet ik het ding eerst in de gootsteen met warm water. Helemaal niets technisch dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.