Donderdag, 12 Februari 2009

Update donderdagavond 18,15 uur: regelmatig is er vandaag een sneeuwbuitje gevallen, en regelmatig hebben we een stuk blauwe lucht en dus zon gezien. De temperatuur is net rond het vriespunt blijven hangen, maar in de zon is de sneeuw een beetje in elkaar gezakt. Geeft niet, want door de nieuwe sneeuw is de sneeuwlaag toch nog wat dikker geworden. Ook morgen zouden er regelmatig sneeuwbuitjes vallen.
’s Morgens en ’s Avonds kunnen de wegen glad zijn.

Tja, we wilden sneeuw, en sneeuw hebben we gekregen!

Woensdagavond heeft het een flink aantal uren gesneeuwd, en dit keer waren de vlokken een stuk groter als dinsdag, toen de wind stormachtig waaide en er hoofdzakelijk motsneeuw viel. In de pluviometer heb ik vanochtend 13,7 liter/m2 gemeten, dus dat waren effektief nog eens 13 cm sneeuw.
Tel die op bij de 11 tot 18 cm die er gisteren al lag, en het rekensommetje mag duidelijk zijn: er ligt nu, donderdagochtend 6 uur, tussen 25 en 30 cm sneeuw. De temperaturen zijn onder nul, en de vooruitzichten zijn dat ze dat ook de komende dagen blijven.

Bovendien wordt er zowel vandaag, alsook vrijdag, zaterdag en zondag af en toe nog een sneeuwbui verwacht, dus dat belooft voor de sneeuw en ski liefhebbers!

De ski centra in de Oostkantons zullen dan ook vanaf vandaag massaal terug open gaan, want ondertussen zijn ze met de sneeuwval vertrouwd. Sneeuwdag 56 deze winter ondertussen, en dat heb ikzelf nog nooit meegemaakt in Wirtzfeld, terwijl ik daar toch al meer dan 31 jaar woon.

Volgende centra zijn geopend:
Langlauf, loipen niet getrokken:
Eupen Ternell (20cm), Baraque Michel (25-30cm), Signal de Botrange (25-30cm), Ovifat (25cm)
Langlauf, loipen getrokken:
Butgenbach Worriken (20-25cm), Losheimergraben (25cm) , Rodt Tomberg (15-20cm)
Langlauf, loipen getrokken:
Mont Spinette (25-30cm), Xhoffraix (10-15cm), Hockai (20-25cm)
Afdaling: Ovifat (15 cm)

En als je niet tot naar de Oostkantons kunt komen is er nog altijd onze virtuele winterwandeling door Wirtzfeld (klik) die een aantal foto’s tonen die ik vroeger eens gemaakt heb tijdens een wandeling door ons dorp. Klik op de eerste pagina op de pijl naar rechts en blijf dat doen, zo krijg je een honderdtal foto’s te zien die die wandeling documenteren.

De weersverwachting:
Vandaag is het eerst lokaal glad. Opklaringen en wolken wisselen af met enkele winterse buien. De maxima schommelen tussen -1 graad in de Ardennen en 5 aan zee. De wind blaast matig en aan zee soms vrij krachtig uit noordwest tot noord. Vanavond en vannacht is het wisselend tot zwaarbewolkt met plaatselijk nog enkele buien van sneeuw of smeltende sneeuw. De minima liggen tussen -5 en -2 graden in de Ardennen, tussen -1 en +1 graad in het centrum en rond +2 graden aan zee. Er waait meestal een zwakke tot matige wind uit variabele richtingen.

HIER klikken voor VRT weerbericht video

Voor onze 4 live webcams in Wirtzfeld Valley, klik HIER


Webcam picture of Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Wirtzfeld Valley met het 17de eeuws St.Anna kerkje en rechts het dal met bevers

Webcam picture of EUREGIO.NET Entrance at Wirtzfeld Belgium Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Ingang Wirtzfeld Valley vakantiewoning met parking en rechts: KMI pluviometer (neerslag) en onze sneeuwmuur

Geplaatst in Winter 2008-2009.

10 reacties

 1. Hallo Hubert en Brigitte,
  NOg niemand gereageert? straf …
  Waarschijnlijk gaat de sneeuw lang blijven liggen … het blijft koud in de Oostkantons.
  56 dagen sneeuw … Nooit meegemaakt, Hubert en in 2005 dan. Maar jij telt de winterperiode zeker e …
  Zoals nu november, december, januari, februari, maart …
  Wij zijn in de sneeuw de buurt gaan verkennen om een huis te kopen … In het krokusverlof (februari) zaten we in Rodt in de sneeuw … en eind novermber datzelfde jaar, toen in ons huisje, viel er ook tot bijna 30 cm sneeuw die lang blijven liggen is.
  Allee Mies heeft weer geluk … zij zitten dit weekend in WW (dacht ik) en ik moet weer werken.
  En het zal druk zijn op de academie want het is de dag van het Deeltijds KunstOnderwijs met als thema “Grenzeloos”. Er zijn allerhande activiteiten gepland en we verwachten toch wat volk.
  Je kan de dagindeling bekijken op http://atzerath.spaces.live.com
  Een fijn weekend met veel sneeuwpret gewenst,
  groetjes,
  Marlies en Ron

 2. Hallo Hubert
  Als de vooruitzichten zo blijven dan gaan we in het week-einde, denkelijk zondag want zaterdag staan er nog steeds renovatie werkzaamheden op het programma, nog eens van de sneeuw komen genieten met een wandeling rond het meer, en het gebruikelijk oponhoud in Drosson.
  Groetjes aan allemaal
  Jos

 3. Hallo allen,

  Seffens ga ik een 60 tal km fietsen, hier in Landen is het mooi zonneschijn. Hopelijk val er deze namiddag geen buitje. Met de fietskameraden zal ik straks afspreken of we morgen komen langlaufen.
  Een mooie dag gewenst aan iedereen en tot morgen in de sneeuw?
  Alfons Landen.

 4. Yep Marlies, gerief staat al klaar. Alleen nog een halve dag (hard) werken en dan kunnen we vertrekken en bij aankomst sneeuw ruimen want dat hebben de kaboutertjes nog nooit voor ons gedaan. Deze keer zal ’t wel lukken om ’n Bombardino te gaan drinken in de skihut 😉 Patrick: maak m maar al klaar!!
  Hier in Stabroek prachtig weertje en lekker zonnetje.
  Groetjes aan alle sneeuwfanaten

 5. hubert,
  potverdorie, ik zal deze morgen nog niet goed wakker geweest zijn.
  Nu ik mijn reactie lees zie ik dat ik mijn eigen blog in mijn eerste reactie geschreven heb, maar natuurlijk moet het dat blog van de academie zijn:
  http://abkmol.spaces.live.com

  sorry mensen, diegenen die daarop gaan kijken zien de activiteiten van ons programma aanstaande zaterdag met de nationale DKO dag.
  groetjes,
  Marlies

 6. Dag Hubert
  Als ik naar de daken kijk zie ik dat de sneeuw toch wel wat gesmolten is op de daken , is dit ook het geval op het gras e.d. ?
  Hoeveel ligt er +- in Worikken (morgen vertrekken we daarginds)
  en nog een laatste vraagje :d komen de temperaturen tot en met zondag boven het vriespunt uit ?
  mvg niels

  Is normaal dat op de daken wat smelt, we hebben regelmatig wat zon gehad, ook op de weg is het een beetje gesmolten, maar er is vandaag ook nog eens 4 cm nieuwe sneeuw bijgevallen. Hoeveel er in Worriken ligt weet ik niet, de heoveleeheid van vanmorgen staat op de website vermeld… Er ligt in ieder geval dik voldoende!

 7. hallo,
  dit is een zeer toffe website
  ik kom er twee keer per dag op of zelfs meer !!!
  om te kijken of er sneeuw ligt of bijgevallen is 🙂
  wij gaan namelijk dit weekend (vrijdag,zaterdag en zondag) naar worriken om te gaan langlaufen
  en nu er veel sneeuw ligt wordt het mega leuk!!!! 🙂
  groetjes familie casteleyn
  xxx

 8. Hallo Hubert,

  Die beloofde 60 km fietsen zijn er 65 geworden, echter de laatste 5 km waren er teveel aan. We hebben namelijk een paar buitjes sneeuw en sneeuw-regen gehad. De afspraak zou zijn om dinsdag naar Rocherath te komen langlaufen. Vanuit de skihutte richting Weißerstein tot aan de Duitse grens aan de B265. hopelijk laten de vele skifanaten nog voldoende sneeuw voor ons over.
  Groetjes uit Landen,
  Christiane en Fons.

 9. Het lijkt er sterk op dat het deze nacht nog gaat bijsneeuwen … De neerslagzone ten oosten van england lijkt samen te smelten met degene die uit Noorwegen komt waardoor we in het hele land lichte sneeuwval zullen krijgen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.