Goede Vrijdag, 10 April 2009

Vandaag begint voor velen het Paas weekend, en dat begint bij ons in Wirtzfeld alvast met heel veel zon. De temperaturen zouden vandaag de pan uitschieten en op enkele plaatsen zelfs zomerse waarden kunnen bereiken met 25° C. Bij ons is dat meestal enkele graden lager, maar e 20 graden zullen ook bij ons best mogelijk zijn.

Profiteer er dus van, want je weet nooit hoe lang het blijft duren.

Omdat de kerkklokken immers voor Pasen naar Rome afreizen en dus niet geluid kunnen worden, trekt de dorpsjeugd van Witte Donderdag tot en met Paaszaterdag ’s morgens, ’s middags en ’s avonds door het dorp met houten ratels of kleppers, en klepperen er lustig op los. Op Paaszaterdag komen ze dan ook nog van deur tot deur en willen dan natuurlijk in natura of in cash beloond worden voor hun “vervangende klokgelui”.

wirtzfeld youth tradition
Wirtzfelder traditie: klepperen voor Pasen

Een volledig verslag over kleppers en hoe Opa Mathieu (†) die vroeger maakte vind je op www.wirtzfeld.be/blog/2005/03/24/donderdag-24-maart-2005/

Weerbericht voor Vrijdag 19 April 2009
Vandaag is het vaak zonnig maar in het oosten zijn er vanochtend lokale wolken met hier en daar een bui. In de loop van de namiddag en de avond ontwikkelen er zich overal stapelwolken waaruit een paar plaatselijke buien kunnen vallen, mogelijk met een donderslag. Het wordt warm met maxima van 19 tot 24 of eventueel 25 graden in de Kempen. Er waait een matige tot vrij krachtige wind uit zuid tot zuidoost. Volgende nacht krijgen we opklaringen maar zijn er soms ook wolkenvelden. Enkele plaatselijke buien zijn nog steeds mogelijk. De minima schommelen rond 11 graden.

Geplaatst in Lente 2009.

2 reacties

 1. hoi Hubert

  Morgenvroeg om 7uur komen ze de klapperende jongeren in Weywertz filmen .Dan komt het ’s avonds op WDR. Het juiste uur vragen we morgen wel want dat wist onze pastoor niet.

  groetjes Ria

 2. Hallo Hubert

  Ook bij ons in het Antwerpse zijn de klokken onder veel bim bam bijeren gisteren avond rond 19:00 op hun verre reis naar Rome vertrokken.
  Of ze eireren van Berlusconi gaan krijgen is de vraag, want die zoekt nu 1 Miljard…. EUR voor de wederopbouw van de getroffen gebieden. Hij kan die getroffenen zeker niet verder laten “genieten” van wat hij een week-eindje kamperen noemt. Zo’n snoeshaan ontbreekt er hier nog op het politiek toneel.
  Anderzijds bemerkten we dat vorige week dat de zwaluwen welke hun winterverblijf aan de Rode Zee hebben één voor één vertrokken. Dus zullen ze één van de dagen hier aanvliegen en kan de lente echt beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.