Zondag, 28 Juni 2009

Zomer… de temperaturen zijn erg hoog, maar gisteren was het de hele dag bewolkt en dreigend. Beslist geen pretje voor de mensen die in kilometerlange files richting Zuiden zaten. Vooral in Zuid Duitsland, Oostenrijk en richting Italie was het weer goed prijs, en daarbij waren de provincies in Duitsland met de grootste bevolkingsaantallen gisteren nog niet aan hun jaarlijks verlofperiode toe.

Gisteren was ook zevenslaper, een oude weerspreuk die zegt dat we de komende zeven weken hetzelfde soort weer zullen krijgen als dat we op zevenslaper hadden. Zou dus voor onze contreien betekenen dat we vanaf nu zeven weken lang warm weer krijgen met af en toe kans op een warmte onweder. Als het dan niet te heftig is, kunnen we daar voor tekenen… Maar dat verschilt dus aanzienlijk van plaats tot plaats.

Ook in Wirtzfeld is gisteren in de namiddag een lokaal onweder losgebarsten. Bij ons zonder schade gelukkig, maar op ettelijke andere plaatsen is de bliksem ingeslagen. Zoals dat al vroeger dit jaar gebeurde zijn de hoeveelheden regen die lokaal vielen, erg uiteenlopend. Ik kan dus alleen voor het meetstation van de KMI in onze tuin spreken met de optekeing van volgende gegevens tijdens de afgelopen 24 uur:

Het weer in Wirtzfeld
Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 20.9 liter regen/m2.
Temperaturen onder thermometerhut: minimum +11.0°C, maximum 21.6° C
Minimum temperatuur gemeten op het gras +10.0°C

Weerbericht voor vandaag:
Deze voormiddag blijft het overwegend droog met eerst nog nevel, mist of lage bewolking. Later komt de zon er door met geleidelijk opnieuw hevige on- weersbuien in het oosten en het noord- oosten. Ook elders is een geïsoleerd onweer niet uitgesloten.

De maxima schommelen tussen 21 en 27 graden. Er waait een zwakke wind uit noordelijke richtingen.

Vanavond vallen er in de oostelijke lanshelft nog onweersbuien die later vannacht uitsterven. Het wordt dan uiteindelijk overal droog met opnieuw vorming van nevel, mist of lage wolken. Minima tussen 10 en 16 graden.

Geplaatst in Lente 2009.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.