Woensdag, 1 juli 2009

Officieel begin van de schoolvakanties (wij hebben geen kinderen meer op school, dus ik was wel te vroeg verleden week toen ik dacht dat de vakanties al begonnen worden…)

Gisteren heerlijk aangenaam zomerweer met maximum temperaturen in Wirtzfeld rond 25° C (onder thermometerhut). Ondanks de voorspellingen hebben we niks gemerkt van mogelijke onweersbuien in onze streek, die zijn namelijk boven het Moezeldal in Duitsland blijven steken waar er wel enkele onweders waren.

Op de weide achter ons huis is men gisteren begonnen het gras te maaien en te wentelen, en vanochtend ruikt het heerlijk naar vers hooi… En met dit weer zal het morgen of overmorgen al binnengehaald kunnen worden.

Ik moet dus nu zien dat ik mijn leverancier van het brandhout kontakteer omdat hij nu weer gemakkelijk met de traktor en aanhanger achterom door de wei tot aan de houtschuur kan komen om nieuw brandhout te leveren.

Onze vakantiegasten hebben een wandeling rond het meer van Bütgenbach gemaakt en konden zo tijdens hun wandeling profiteren van de schaduw in de bossen rondom het meer. En ’s avonds werd er nog op het terras van de Wirtzfeld Valley vakantiewoning van een BBQ genoten. Onze gasten hebben het dus flink naar hun zin!

Ook vandaag begint de dag in Wirtzfeld al vroeg met zonneschijn, terwijl in grote delen van Belgie er in de eerste uren nog ochtendmist zal hangen.

Maar ook daar zal in de loop van vandaag de zon kunnen doorbreken en zal het opnieuw erg warm worden.

Geniet ervan!

Het weer in Wirtzfeld
Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 0 liter regen/m2.
Temperaturen onder thermometerhut: minimum +12.8°C, maximum 25.2° C
Minimum temperatuur gemeten op het gras +12.8°C

Weerbericht voor vandaag:
Vandaag wordt het, na het verdwijnen van de ochtendnevel, opnieuw zonnig en zeer warm. In de Oostkantons en langs de grens met Luxemburg kan er in de loop van de namiddag nog een onweerachtige bui vallen. Elders blijft het droog. Aan de kust blijft het nevelig of mistig.

De maxima schommelen tussen 21 graden in de kuststreek en 31 graden in de Kempen.

Vanavond en vannacht wordt het na een eventuele laatste bui in het zuidoosten van het land overal droog met brede opklaringen. Op vele plaatsen vormt er zich nevel en plaatselijk ook mist.

Geplaatst in Zomer 2009.

Eén reactie

 1. Hallo,

  Als weerliefhebber zijn extremen inzake temperatuur altijd als een van mijn grootste interesses geweest. Dat is ook de reden waarom ik de meetreeksen van minima en maxima van ukkel sinds 1833 die je op internet kan vinden heb gedownload en bestudeerd gewoon vrijwillig uit passie.

  Daarop had ik een vraagje toepasselijk op 1 juli,

  Uit diverse bronnen beweerd men dat juli en augustus de enige vorstvrije maanden zijn voor gans België.

  “In uitzonderingsgevallen kan het in de Ardennen, zowel op de hoogplateaus, als in de valleien, het in juni vriezen. In juli en augustus vriest het niet.”(http://www.vwkweb.nl/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=193)

  Tot 2 jaar geleden was dit waar tot opeens het in elsenborn op 30 augustus 2007 -0,6°C vroor.Is dit bijzonder vroeg of laat op het waar?
  Toen bleef enkel nog juli over als “vorstvrije maand” tot ik op de site van het KMI volgende waarneming (ook op tt p 315 van VRT op 1 juli)uit het verleden vond:

  01-07-1984 Het is koud, en dat midden in de zomer : in Rochefort bedraagt de minimumtemperatuur –1,2°C.
  (http://www.meteo.be/meteo/view/nl/1103000-Temperatuur.html)

  Hoe extreem is dit en hoe groot is de kans dat dit ooit nog eens voorkomt in juli/augustus in de ardennen denkt u?

  Deze winter tijdens de koudegolf vermelde men ter herinnering in de pers de laagste (minimum,maximum)temperaturen ooit geregistreerd te ukkel of voor het ganse land.Maar wat doet men dan? Men vermeld enkel de extreme temperaturen uit de 20ste eeuw terwijl ukkel toch al sinds 1833 waarnemingen uitvoerd. Waarom dat snap ik nu niet eens. Inzake dagrecords waarmee te veel wordt uitgepakt in doet men dat ook!

  Op basis van eerder genoemde meetreeksen kan je dit gemakkelijk met een filter achterhalen in Microsoft Excel. Dus vond ik als laagste minimumtemperatuur -21,1°C op 18/01/1838(19de eeuw), op de 4de plaats qua laagste minima kwam 23 jan 1940 met -18,7°C. dan zegt men koudste nacht ooit te ukkel: “-18,7°C op 23/01/1940”. Is dus in feite niet juist. Zijn details maar fout is het toch !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.