Vrijdag, 25 september 2009

De grijze dagen van de herfst… hebben ook zo hun charme, vooral ’s morgens als de geluiden buiten gedempt worden door de mist of nevels… maar daarvoor moet je wel vroeg opstaan… terwijl net veel mensen deze periode van het jaar gebruiken om wat langer te blijven liggen… zich geen gedachten willen maken over de mist, en zich nog eens lekker omdraaien…

Vanochtend deze foto gemaakt van de heg in onze tuin, die vol zit met herfstweb… duidelijk te zien door de mistdruppels die zich er aan vasthechten…

herfstweb

Jaja, echt tijd om van de Oostkantons te komen genieten.

Zie ook onze vakantie woning voor 2 op Wirtzfeld Valley…Kom. Het wildseizoen begint ook binnenkort, en dan wordt de gastronomie in onze streek nog interessanter!

Maar het wordt nu ook al tijd om ’s morgens de verwarming op te steken, tenminste bij ons… temperaturen vaak tegen het vriespunt ’s ochtends, dus een trui kan ook geen kwaad…

Ben gisteren eens gaan informeren bij de plaatselijke bouwmarkt naar de verschillende isolatiematerialen die er tegenwoordig zo zijn om onder het dak te kunnen gebruiken… we hebben bij de bouw van ons huis wel indertijd goed geisoleerd in het plafond van het gelijkvloers met een 17 cm dikke laag van losse styropor korreltjes, en achteraf ook nog eens met 3 cm dikke gele kunststofplaten onder de dakpannen, maar tegenwoordig is dat dus niet meer genoeg met de energie prijzen.

Ik denk er dus over om 16 cm dikke houtwol isolatie onder de dakpannen te gaan steken en de zolder verder af te werken, want de laatste 29 jaar is dit gewoon een zolder geweest, met een onafgewerkte spaanderplaatvloer en veel kartons mdet troep die een mens zo in zijn leven bijeen verzamelt en bewaart… want het kan nog eens van pas komen, voor de kids of zo…

Of het zin heeft om een premie aan te vragen is mij nog niet duidelijk, de gemeente geeft 10% renovatie premie maar daarvoor moet je wel allerhand reglementen volgen en allerlei papieren invullen, maar misschien geeft de Waalse gemeenschap nog betere subsidies voor isolatieverbetering?

Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 1.1 liter regen/m2.
Temperaturen onder thermometerhut: minimum +3.8°C, max temp. 15.2
Minimum temperatuur gemeten op het gras +1.6°C.

Vandaag is het op veel plaatsen eerst nevelig of mistig maar het ochtendgrijs trekt vrij snel op. Het blijft droog met brede opklaringen maar in het noorden ’s namiddags soms ook vrij veel wolkenvelden.

Het is nog steeds zacht, met maxima van 16 graden in Hoog-België tot lokaal 21 graden elders. De wind waait meestal zwak uit veranderlijke richtingen en later uit noordoost tot noord.

Volgende nacht blijft het droog met tijdelijk nog enkele wolkenvelden, later overal brede opklaringen maar ook vorming van nevel of mist. De minima liggen tussen 4 en 9 graden.

Geplaatst in Herfst 2009.

Eén reactie

 1. Hey Hubert

  ben jij toch altijd een bezige bij he!? Altijd in de weer met een “nieuw project”. Groot gelijk hoor, dit houdt het leven boeiend, niet?
  Doe ik ook altijd… Bij mij is het dan weliswaar op een totaal ander vlak. Ik ben nogal geboeid door alles wat te maken heeft met voeding… En probeer dan ook regelmatig nieuwtjes uit!
  Inderdaad stilaan krijgt de natuur herfsttrekjes… Ik kan ook genieten van de charmes van de herfst. Wildgerechtjes of een lekker gevarieerde kaasplank met allerlei nootjes, vruchtjes, een glaasje wijn mag natuuurlijk niet ontbreken…. meer moet dat niet zijn om te kunnen genieten! Ook de natuur tijdens de herfst vind ik zalig. Vroege vogels kunnen dan inderdaad de mooie mistlandschappen meepikken.
  Nog een heel fijn weekend!
  PS, je blog is in deze periode van het jaar minder in gebruik schreef je deze week maar ik blijf trouw elke dag op post.
  Groetjes en tot mails

  Veronique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.