Donderdag, 1 oktober 2009

Het weer zou vanaf vandaag opnieuw natter kunnen worden, en dus heb ik gisterenmiddag nog het hele grasveld in de tuin en bij de vakantie woning gemaaid. Of het de laatste keer zal zijn dit jaar?

En ja, het zou dus natter worden, en de droge grond snakt naar regen. We hebben in onze statistiek van onze pluviometer in Augsustus 65 liter per m2 en in September 2009 66.1 liter per m2 opgevangen , en dat was in vergelijking met andere streken in Belgie nog veel, omdat wij op 19 september 2009 een zware plensbui hier lokaal hebben gehad die 27 liter binnen 20 minuten liet vallen. Lokaal, want dat was toen een bui die alleen de grensstreek geraakt heeft en verder trok over Duitsland, dus veel andere plaatsen in Belgie hebben daar geen profijt van gehad.

Voor de eerste 9 maanden van dit jaar hebben we ca 276 liter minder regen opgevangen dan verleden jaar: 859 liter ipv 1135 liter per m2. Dat is 24% minder regen dan verleden jaar!

Wij hebben gisteren ook samen met de broer van Brigitte, die schrijnwerker is, gekeken naar de mogelijkheid van isolatie van de zolderverdieping in ons huis. Hij zal eens berekenen hoe groot het kostenplaatje in zijn totaliteit wordt als zijn firma dit werk zou doen, want ik vrees dat ik er anders de hele winter over doe om die klus te klaren. Bovendien zou bij het inhuren van de vakman dan ook nog het verlaagd BTW tarief, een subsidie van het Waalse gewest en een gedeeltelijke fiscale aftrek van de kosten mogelijk zijn, dus is dit beslist een optie om eens door te rekenen.
Wij kijken ook naar de verschillende isolatie materialen… o.a. houtwol en schaapswol staan op het ogenblik ter discussie, die beiden ook prima isolatie waarden geven, en veel huidvriendelijker zijn dan bijv steenwol of glaswol.

Een logisitiek probleem is het feit dat er op onze zolder zo veel spullen staan opgeslagen (o.a. archieven van de firma) en dat betekent dus veel heen en weer verplaatsingen om vrije ruimte te creeren om daar te kunnen werken. Ook het afdekken zal niet zo eenvoudig zijn, bij het op maat zagen van de panelen onder de isolatie zal er zaagmeel rondvliegen… dat kruipt natuurlijk overal… Buiten zagen is geen optie, omdat je dan steeds met elke stuk de trap af en op moet.

Nou ja, vandaag eerst maar weer eens goed in de kantoorwerkzaamheden duiken (begin van de maand).

Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 0.0 liter regen/m2.
Temperaturen onder thermometerhut: minimum +8.4°C, max temp. 15.2
Minimum temperatuur gemeten op het gras 4.6°C.

Vandaag is het eerst meestal zwaarbewolkt met soms wat lichte regen of motregen. In de loop van de dag wordt droger en er komen enkele opklaringen. In het noorden en het oosten van het land blijft de bewolking ook in de namiddag overheersen en daar kan dan ook nog wat lichte regen vallen.

De maxima schommelen tussen 13 graden in de Ardennen en 18 graden in het binnenland.

Vanavond en vannacht is het bewolkt met opklaringen en meestal droog. De minima liggen tussen 6 graden in de Ardennen en 11 graden aan de kust.

Geplaatst in Herfst 2009.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.