Dinsdag, 13 oktober 2009

Ondertussen begint in in Hoog België de natuur aan zijn kleurrijkste schouwspel van het jaar… de bomen beginnen in de meest fantastische kleuren te pronken, en nu het toch wat droger wordt de komende dagen zal er regelmatig met de zon erop een fantastisch schouwspel te bewonderen zijn… Indian Summer is here…

Wel wordt het kouder, getuige ook een mail van Karel Holvoet van het KMI:

Dag Hubert,Ik ben eens benieuwd of het donderdag tot strenge vorst komt aan de grond, in sommige delen van de Oostkantons. Ziet er rustig uit, uitgeklaard en koude lucht die binnenstroomt…
De verwachtingen gaan rond -3° in de hut maar in de valleien kan dat al snel -7° worden met strenge vorst aan de grond. Ook al hebben we net de zomer achter de rug, volgens mij moet de bodem daar niet te veel last van ondervinden om af te koelen. Zeker na de nacht van dinsdag op woensdag waar het ook al gaat vriezen en we eens kunnen kijken of de voorspellingen kloppen. Het is nog 3 dagen, dus afwachten wat betreft de instroom van de koude lucht.
Met zekerheid gaan ze in Centraal en Oost-Duitsland een eerste sneeuwoffensief in. De temperaturen komen er in de middelgebergten niet meer boven het vriespunt deze week en de sneeuwverwachtingen spreken van 10 tot lokaal een halve meter sneeuw. Dat is opvallend vroeg als dit zou uitkomen! Hopelijk is dit de voorbode van een goede start van het sneeuwseizoen in de Oostkantons!
groeten, Karel

Voorlopig denk ik nog niet aan sneeuw, er ligt bij ons nog een halve garage vol met spul van de zolder: gisteren opnieuw 4 autovrachten naar het containerpark gebracht, en ook vandaag zal ik nog een paar keer heen en terug moeten rijden, maar het schiet in ieder geval op. Jammer genoeg merk ik op zolder eigenlijk niet zo goed dat er al meer plaats is vrijgekomen…

Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 3.1 liter regen/m2.
Temperaturen onder thermometerhut: minimum +4.0 °C, max temp. 9.4 °C
Minimum temperatuur gemeten op het gras -1.0 °C.

Vandaag is het meestal droog met zon en wolken. In het westen komen meer wolken opzetten en is een bui mogelijk.

De maxima schommelen tussen 9 graden in de Ardennen en 14 graden in Vlaanderen. De wind waait zwak tot matig uit noordelijke richtingen.

Vanavond en vannacht klaart het geleidelijk uit vanaf het noordoosten. In het uiterste westen blijft het lang zwaarbewolkt. De minima liggen tussen 7 graden in het westen en -3 in de Hoge Venen. In het centrum en het oosten van het land treedt lichte tot matige vorst aan de grond op. De wind is zwak en draait van noord naar oost.

Geplaatst in Herfst 2009.

Eén reactie

  1. Als het weer zo blijft (zonnig) dan zit het er dik in dat we zaterdag de kleurenpracht gaan opzoeken. ’t moet niet altijd echt winters zijn om wat aan de conditie te doen.
    Even wat gaan snoepen bij Drosson, zo blijven de rimpels ook weg…. haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.