Maandag, 16 november 2009

De laatste week van de isolatie werkzaamheden op zolder (hoop ik toch…):

Terwijl het buiten echt herfstweer is, wel met milde temperaturen, maar met een stevige wind. Die sterke wind laat wel toe nu nog tijdens de werkzaamheden te kontroleren of onze zolder inderdaad en kompleet winddicht is.

Met de geijkte minimum thermometers van het KMI weerstation ben ik ook de temperatuurverschillen aan het meten tussen het rechter zoldergedeelte, de trapgalerij en het linker zoldergedeelte. Waarbij ik vaststel dat er daar toch nog duidelijke verschillen in temperatuur zijn.

– In het rechter (kleine) gedeelte staat nu veel spul opgeslagen, er loopt de schoorsteen doorheen en er staat de computer van de bewakingscamera’s die dag en nacht draait. De temperatuur hier is dan ook de hoogste.

– Op de trapgalerij is de temperatuur lager, ligt er waarschijnlijk aan dat hier het dak reeds jarenlang is geïsoleerd met mineraalwol (mindere kwaliteit?), er bovendien een groot glazen raam (Thermoplus glas) naast de voordeur is, de houten voordeur natuurlijk niet zo goed isoleert als een gasbetonnen muur van 30 cm, en het hele trappenhuis van kelder tot zolder met elkaar in open verbinding staat.

– Op het linker zoldergedeelte is de temperatuur nog enkele graden lager, hier is immers de isolatielaag nog niet helemaal klaar. Bovendien heb ik hier nog een niet winddichte plaats ontdekt die vandaag beter geïsoleerd moet worden, en hier ligt een gedeelte van de zoldervloer boven het ingetrokken terras van het kantoor op het gelijkvloers. Daar moet dus niet alleen het dak, maar ook de zoldervloer beter geïsoleerd worden.

Dat zal ik dus vandaag nog met de timmerlui moeten bespreken.

Hopelijk loopt alles naar wens, zodat we eind deze week ook bijtijds onze terrasmeubelen naar zolder kunnen verhuizen, want verleden jaar viel de eerste sneeuw immers op al 21 november…

Weersituatie in Wirtzfeld:
Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 3.2 liter regen/m2.
Temperaturen onder thermometerhut: minimum 7.9 °C, max temp. +12.8 °C
Minimum temperatuur gemeten op het gras +7.0 °C.

Vandaag regent het eerst ten noorden van Brussel. Uit het zuidwesten wordt het droger met opklaringen, maar een lokale bui blijft mogelijk. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het zwaar- bewolkt. De maxima schommelen tussen 10 en 15 graden.

Er waait een matige tot vrij krachtige en aan de kust een vrij krachtige tot krachtige zuidoostenwind die ruimt naar zuidwest, met stoten tot 60 à 70 km/u.

Vanavond en vannacht is het overwegend droog met opklaringen en wolken. In de zuidoostelijke landshelft blijft het meestal bewolkt en is een bui mogelijk. De minima liggen tussen 6 en 10 graden.

Geplaatst in Herfst 2009.

Eén reactie

  1. Hallo Hubert,

    Hopelijk heeft het week-einde wat (platte) rust opgeleverd en ben je weer helemaal fit om er weer een week tegen aan te gaan.
    Wat betreft de themperatuur verschillen : het is echt goed even te gaan meten, want een plaats met minder goede isolatie eigenschappen heeft een “schouw effect” waardoor de gespaarde warmte weggezogen wordt.
    Tocht opspeuren, alle deuren en ramen dicht en… “zet een kaars voor je raam ”
    Een klein verschil kan ook ontstaan door een verschil in vochtigheid, daarom wordt er dikwijls gemeten met een zwengelthermometer met een natte wiek… Maar dat zou je te ver drijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.