Hoge Venen gespaard gebleven voor sneeuw ellende…

Update Vrijdagmiddag 14.30 uur: sinds enkele uren valt er lichte stofsneeuw in Hoog Belgie, de straten kunnen dus vanmiddag en vanavond erg glad zijn.

Vannacht kan de temperatuur erg diep gaan, men spreekt voor Hoog Belgie over -15°C onder thermometerhut, dat kan dus nog wat lager zijn op de grond!

Iedereen zat te wachten op de sneeuw, en men heeft het dus geweten!

Bijna heel het land heeft gisteren een pak sneeuw gekregen, maar die sneeuwzone heeft het uiterste Oosten van België niet bereikt. In de rest van Belgie ongeziene toestanden: de langste file ooit in Belgie gemeten, verkeersellende die maar niet opgelost raakte, maar ook: sleden waren in een mum van tijd uitverkocht, en sneeuwscheppen werd een nieuwe nationale sport… Als je dan al tot thuis geraakte!

Wij hebben hier in Wirtzfeld gisteren wel veel zon, maar geen neerslag gehad, en zodoende blijven de 3 à 4 cm sneeuw die wij al hadden, bij ijzige temperaturen wel zorgen voor een mooi wit landschap, terwijl bij ons de wegen schoon en goed berijdbaar zijn….

Dat in tegenstelling tot grote delen van Frankrijk, Midden België en Nederland, waar nieuwe rekord files werden opgemeten, just op het moment dat veel mensen vertrokken voor hun Kerstvakantie trip.

In ieder geval is het vanochtend berekoud bij ons in Wirtzfeld: -9°C onder thermometerhut en -13C° op de grond gemeten.

Zoals ik (en met mij Karel) al eerder deze week schreven: in de Oostkantons komt de nieuwe lading sneeuw waarschijnlijk pas op Zondag of Maandag… zodat vanaf dan waarschijnlijk het wintersport seizoen in Hoog België van start kan gaan, en dankzij de (gemiddeld 5 graden koudere temperaturen bij ons) die sneeuw dan ook tot en met Kerstmis kan blijven liggen.

Wij blijven jullie op de hoogte houden, ook al lijkt sneeuw informatie vanuit de Hoge Venen voor velen van jullie momenteel niet zo belangrijk!!

Weersituatie in Wirtzfeld

Sneeuwhoogte: 3 cm.

Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 0.0 liter/m2.
Temperaturen onder thermometerhut: minimum -9.0 °C, max temp. -4,0°C
Minimum temperatuur gemeten op het gras -12.4 °C.

Vandaag wisselen opklaringen en wolken elkaar af. Vanochtend vroeg sneeuwt het lokaal nog, vooral dan nabij de Franse grens. Overdag zijn er nog een paar lokale sneeuwbuitjes mogelijk maar meestal blijft het droog.

Het is koud met maxima van -5 graden in de Hoge Ardennen,rond -2 graden in het centrum en tot +2 graden aan zee. Er waait een schrale wind uit noord.

Vanavond en tijdens het eerste deel van de nacht is het wisselvallig met een paar sneeuwbuien. Later vannacht wordt het droger met breder wordende opklaringen. Het is zeer koud met minima van -4 tot -12 graden.

Geplaatst in Herfst 2009.

Eén reactie

  1. Bij ons hier in Sint-truiden dus nog altijd geen sprake van sneeuw, meer nog de, de nog geen halve centimeter die gisteren is gevallen is zelfs weggesmolten!! Maar één ding wordt nu wel erg belangrijk en dat is als er nog sneeuw valt één van de volgende dagen die wel eens zou blijven liggen tot volgende donderdag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.