Zondag, 20 december 2009

Berekoud was het gisterenavond hier in Wirtzfeld… de temperatuur ging steil omlaag en bereikte bij heldere hemel tegen 23.00 uur al zijn dieptepunt met 23.4°C onder thermometerhut.

Vanochtend rond 07.00 uur was de bewolking al toegenomen waardoor de temperatuur al opgelopen tot een “moderate” -11,0°C , maar volgens de laatste radarbeelden zal de sneeuw pas na 08.00 uur bij ons in Wirtzfeld gaan vallen.

Het koudegevoel zal dan wel weer opnieuw versterkt worden doordat er een gure en harde wind zal opsteken. Samen met de vallende sneeuw zal dat leiden tot opeen gewaaide sneeuwhopen en slecht zicht!

Wie niet op de baan hoeft, blijft vandaag beter thuis!

Na deze 2 superkoude nachten zullen er heel wat waterleidingen kapotgevroren zijn, maar men merkt dat pas nadat het ophoudt met vriezen. Vooral waterleidingen in onverwarmde garageboxen zouden wel eens tot problemen kunnen leiden.

Allez, probeer van dit winterweer te genieten, ik blijf in ieder geval zo veel mogelijk binnen!

Sneeuwhoogte: 9 – 14 cm.
Verse sneeuw in de afgelopen 24 uur: 0 cm.

Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 0.0 liter/m2.
Temperaturen onder thermometerhut: minimum -23,4 °C, max temp. -11.5°C
Minimum temperatuur gemeten op het gras -21.0 °C

Vandaag trekt een sneeuwzone van west naar oost over het land. Daarna wordt het wisselend bewolkt met nog kans op een lokale sneeuwbui, maar het blijft dan overwegend droog.

De maxima schommelen tussen -4 graden in de Hoge Venen en +2 graden aan zee. De wind waait tijdelijk vrij krachtig, met rukwinden tot 60 km/u.

Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen. Later komt er over het zuiden wat meer bewolking. Aan zee kan nog een sneeuwbui vallen, elders blijft het droog. De minima schommelen tussen -2 graden aan zee en -10 graden in de Hoge Venen.

Geplaatst in Herfst 2009.

6 reacties

 1. Hallo Hubert en Brigitte
  Hier in het Antwerpen, net als in gans Vlaanderen en een stuk van Walonie is het al enkele uren “ferm” aan ’t sneeuwen. Bij ons van die druilerige korrelsneeuw, die tot nu een bijkomend dek van zo’n 5 cm geeft wat het totaal op ongeveer 10 cm brengt. Als we de buien/sneeuwradar volgen, dan zijn we er nog niet vanaf, en lijk de sneeuwmassa rakelings de Hoge Venen te willen mijden.
  Van mij mag het sneeuwfront lekker opschuiven naar het Oosten, het is immers een broodwinning voor velen daar in jullie streek
  Groetjes
  Jos

  Ben inderdaad benieuwd wat dat gaat geven… ziet er opd e radar naar uit dat de wolken niet over de bergen heen kunnen en er om heen schuiven, maar zojuist toch al een beetje stofsneeuw zien dwarrelen… de wzebcam zal het wel tonen straks! Prettige zondag!

  • dag hubert en brigitte.

   heb allang niet meer op de site gekeken. in de winter is dit natuurlijk het mooist ivm de sneeuw. reeds enkele malen wirtzfeld bezocht in de winter maar dat is nu nog even niet nodig. de sneeuw is er nu. niet alleen bij u in wirtzfeld maar ook volop in nederland. hier in eersel bij eindhoven ligt ‘slechts’ 10cm maar het sneeuwt gestaag door. prachtig, wat is dit mooi. mogelijk toch een witte kerst?
   ongelooflijk dat het bij jullie zo koud was. hier bleef het kwik steken op min 13.
   ik wens juliie alle goeds voor de toekomst en fijne feestdagen.

   vanuit eersel,

   fan hanegraaff

 2. Hallo Allemaal,
  Hier valt de sneeuw ook met bakken uit de lucht met veel wind. We krijgen nu van die prachtige formaties op het dak van het tuinhuisje… Vraagje..waar is de webcam met meet stok naartoe? Je had zo een webcam waar je door met de muis te bewegen kon zien hoe dik de sneeuw lag… was een unicum en een van m’n favorieten…Nergens kon je zo goed zien hoe dik de sneeuw lag…
  Groetjes en prettige feesten
  Bart Timmermans

  Die camera heeft enkele maanden terug de geest opgegeven… we moeten het dus voorlopig met deze 3 stuks doen totdat iemand bereid is een nieuwe te sponsoren…

 3. Zwevegem: om 10:00 -1,5 graden, reeds ongeveer 15 cm sneeuw. Kerstcorrida in Deerlijk is afgelast. Het wordt nu genieten van achter glas, of dik ingeduffeld in de sneeuw !

 4. Hechtel-Eksel ( limburg) Is het om 6uur vanmorgen beginnen sneeuwen. Echt met bakken uit de lucht.
  Eerst lag er helemaal niets, nu ligt er al 12cm.
  En het blijft sneeuwen (:!

 5. Hechtel-Eksel: 18Cm , -3 graden , en nog steeds sneeuw.
  volgens de laatste voorspellingen blijft het koud en sneeuw deze week.
  Ik hoop voor een witte kerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.