Dinsdag, 22 december 2009

Door een bug in het WordPress blogsysteem schijnt niet iedereen mijn artikel van vanochtend te kunnen lezen, daarom hier nog maar eens

Update 08.00 uur
Gisterenavond is het bij ons opnieuw beginnen sneeuwen, en eerst zag het er naar uit dat wij een tiental centimete nieuwe sneew boven op de aanwezige sneeuwlaag gingen krijgen.

Maar in de loop van de nacht zijn de temperaturen verder gestegen, de sneeuw werd regen en deze ochtend was de nieuwe sneeuw al bijna kompleet weggesmolten. Bovendien bleef de neerslag vallen in de vorm van regen, en dat is natuurlijk funest voor de kwaliteit van de sneeuw.

Ervaring heeft geleerd dat bij regen en positieve temperaturen de sneeuw bij ons met zo’n 7 à 12 cm per dag verdwijnt.

Ik vrees dan ook dat er vandaag al niet meer gelanglaufd zal kunnen worden, en dat morgenavond de meeste sneeuw verdwenen zal zijn als het zo blijft regenen.

Toestand op de wegen, ook in laag Belgie, is erg moeilijk: de automobilistenorganisatie VAB verwacht tijdens de ochtend en ook in de voormiddag moeilijk verkeer, op de snelwegen en op de secundaire wegen. VAB adviseert om te informeren naar de wegentoestand vooraleer de weg op te gaan. Verplaatsingen die niet echt nodig zijn, kunnen beter worden uitgesteld. Ook het treinverkeer kampt nog altijd met problemen. Er zijn vertragingen en een aantal treinen is afgeschaft. Infrabel verwacht net als de vorige dagen een verstoorde ochtendspits.

De weersituatie in Wirtzfeld:

Sneeuwhoogte: 10- 15 cm, snel afnemend !

Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 8,2 liter/m2.
Temperaturen onder thermometerhut: minimum -9.6 °C, max temp. +2,0°C
Minimum temperatuur gemeten op het gras -3,0 °C

In de voormiddag nog regen of smeltende sneeuw over de oostelijke helft van het land en buien aan de kust, daarna wordt het overal droog. De maxima zullen reeds vanmorgen bereikt zijn en liggen tussen 0 tot 5 graden in het zuidoosten. De matige wind ruimt snel naar het zuidwestenwind en kan tijdelijk vrij krachtig worden aan zee. De volgende nacht is het meestal droog met opklaringen in het westen en veel bewolking elders. In het binnenland verwachten we mogelijk vorming van aanvriezende nevel en mist. Over het zuiden kan het soms nog wat sneeuwen.

Update 07.30 uur:
Ondertussen regent het. Waar de regen op bevroren ondergrond valt, kan het spiegelglad worden!

Update 07.00 uur:
Er trekt op het ogenblik een warmtefront over Belgie… onder thermometer is het hier in Wirtzfeld nu al +2°C, op de bodem +0.5°C !!

De sneeuw is aan het dooien, op de wegen ligt een sneeuwbrei, en de sneeuw op de daken druppelt als water door de dakgoten!

De toestand op de langlaufpisten verslechtert zich met de minuut!

Zoals de nieuwste vooruitzichten nu zijn, zal het ook de komende dagen blijven dooien, en betekent dit het voorlopige einde van het winter offensief!

Nu ligt het er maar aan hoe lang de witte pracht in de Oostkantons zich nog zal kunnen handhaven.

Wordt het dan toch weer een groene Kerst ?

Geplaatst in Winter 2009-2010.

2 reacties

  1. Ik ben vandaag naar de Botrange( en wirtzfeld) en daar kon gelanglaufd worden maar de kwaliteit van de sneeuw was echt zeer slecht.

    Ja, dat heb ik immers al vanochtend aangeduid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.