Woensdag, 27 januari 2010

Dienst voor Toerisme van de Oostkantons meldt dat de volgende skicentra vandaag geopend zijn:
Losheimergraben, Baraque Michel und Mont Spinette/Malmedy
(Sneeuwkwaliteit goed maar de loipen zijn niet getrokken, dus niets voor beginners…)

Nog geen nieuwe neerslag gehad bij ons in Wirtzfeld, want die zou dus pas Donderdag in de loop van de dag of avond bij ons vallen als sneeuw.

Men spreekt zelfs van tot 10 cm verse sneeuw bovenop de ijskoude sneeuwlaag die er nu al ligt. En de daarop volgende dagen elke dag nog een paar centimeter meer.

Zodat er in het weekend hier zo’n 20 tot 30 cm sneeuw zouden kunnen liggen. Het belooft dus een top winter weekend te worden in Hoog Belgie.

Lekker koud was het ook deze ochtend, tot -14°C aan de grond… de nieuwe sneeuw zal dus op een ijskoude onderlaag komen te liggen en met de voorspelde koudeperiode volgende week is de sneeuwpret nog niet voorbij.

Van Bruno kreeg ik nog de volgende “veelzeggende” mail:

Da’s goeie info! Géén loipen, dus niets voor beginners… Dat klopt ook: met de ondergrond die nagenoeg spekglad is, ook al ligt er een laagje sneeuw op, schuiven de latten alle kanten op. Zeker met oude ski’s loopt dat absoluut onaangenaam. Neem er dan nog bij dat de met moeite aangemaakte loipe geheid wordt platgetrapt door wandelaars en de pret is er helemaal af. Ik waag mij aan de volgende sneeuwdikte voorspelling, uitgaand van momenteel 10cm op Botrange, telkens om 24u:

Woensdag 14 cm
Donderdag 17 cm
Vrijdag 29 cm
Zaterdag 35 cm
Zondag 35 cm
Maandag 41 cm
Dinsdag 53 cm
Woensdag 57 cm

Eens benieuwd,
Bruno

Sneeuwlaag in Wirtzfeld vandaag tussen 3-8 cm.

Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 0.0 liter/m2
Temperaturen onder thermometerhut: minimum -12.6 °C, max temp. -7.0°C
Minimum temperatuur gemeten op het gras – 14.0 °C

Vandaag blijft het nog overwegend droog , maar de bewolking neemt toe vanuit het noorden.

Het wordt stilaan wat minder koud en tegen de avond bereiken we maxima van -3 graden in Hoog-België tot +4 graden aan zee. De wind is eerst zwak veranderlijk en wordt later matig en aan zee vrij krachtig, uit zuidwest tot west.

Vanavond en volgende nacht bereikt een zone met winterse neerslag ons land vanuit Nederland. Er valt dan regen die lokaal kan aanvriezen, smeltende sneeuw en vooral in Hoog-België ook sneeuw. Vorming van nevel en mist.

Geplaatst in Winter 2009-2010.

Eén reactie

 1. Inderdaad Hubert dat is goeie info.
  Beginners komen niet meer terug als in deze slechte condities moet geskied worden. De skicentra die beweren open te zijn,hebben zelf geen loipen getrokken omdat er te weinig sneeuw licht en er meer ijs ligt dan sneeuw. Mensen kunnen zich serieus verwonden op zo’n sneeuwdek.Jammer, deze skicentra denken aan het commerciële (skiverhuur enz.). Skicentra open als de loïpen getrokken zijn,zo zou het moeten.Maar er is geen controle hierover.Er wordt geklaagd dat er steeds minder mensen komen skiën,dit is normaal zeker.Ze worden beetgenomen.
  Voor ervaren skatingskiërs echter(freestyle)is er mogelijkheid genoeg en zijn de sneeuwcondities in de Fagnes zelf bijna uitstekend te noemen op dit ogenblik !!!!Een dikke ijslaag met wat sneeuw erop, heerlijk !!! En, er is veel plaats en rust !
  Maar er is goed nieuws ook voor de anderen!! Het grote pak sneeuw komt eraan en de loïpen zullen kunnen worden getrokken.
  Bruno voor vandaag woensdag 14 cm sneeuw, dit wordt denk ik nipt.Het sneeuwt nu wel al licht.Maar het is je vergeven,de sneeuw komt wel iets later in de nacht.
  JAN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.