Maandag, 1 februari 2010

Update 09.45 uur
Alhoewel de buienradar slechts een klein buitje toont op het internet, sneeuwt het hier op het moment tamelijk heftig!

Afgelopen weekend mijn 60ste verjaardag dus goed gevierd, want ook gisteren zijn gasten die zaterdag niet konden, nog tot hier geraakt. Gisterenochtend was het wel iets moeilijker op de weg, maar in de namiddag was het allemaal terug normaal.

Verjaardag... geen FaceBook, maar een FaceBottle!

Verjaardag... geen FaceBook, maar een FaceBottle!

Sneeuwsituatie in Wirtzfeld vanochtend: nog altijd meer dan 50 cm sneeuw (and more to come)!!

Gisteren is bij ons in Wirtzfeld praktisch geen sneeuw gevallen. Maar het landschap ligt er fantastisch bij… dikke lagen sneeuwwitte (!) sneeuw op de struiken, en op de takken van de bomen die onder de zware last nu al behoorlijk doorbuigen.

De binnenwegen in Hoog Belgie zijn ondertussen geruimd (dat wil zeggen er ligt op de meeste plaatsen een doorgaande sneeuwlaag op de weg), en daarop wordt als het niet sneeuwt plaatselijk een beetje gravel gestrooid. Door het zouttekort kan er alleen op kritieke plaatsen zout gestrooid worden.

Betekent dus (en ik herhaal het nog maar eens!) dat er zonder winterbanden geen doorkomen aan is, we hebben hier gisteren vanuit de woonkamer tientallen zomerbandproblemen op de helling kunnen vaststellen, en dat is dus niet nodig.

foto 2

foto 4

In Duitsland is het nu al zo dat de verzekering zegt dat als je op sneeuw met zomerbanden onderweg bent, de verzekering niet tussenkomt in geval van schadeclaims!

Ook vandaag vallen er nog enkele sneeuwbuien in Hoog Belgie!

Alle skicentra zijn geopend, met sneeuw tussen 30 en 60 cm, de loipen zijn getrokken, de toestand van de sneeuw is uitstekend.

Opgelet:
het skicentrum van Faymonville blijft de hele winter gesloten,
Nidrum Zosterbach is alleen woensdagmiddag en in de weekends geopend.

Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 2.2 liter/m2 als sneeuw
Temperaturen onder thermometerhut: minimum -4.0 °C, max temp. -1.5°C
Minimum temperatuur gemeten op het gras – 5.0 °C

Vandaag vooral in de voormiddag enkele winterse buien. Er zijn ook langere droge perioden met wat zon en deze nemen in de namiddag toe al blijft de kans vooral over het noorden en oosten aanhouden. Maxima rond 3 graden.

Vannacht eerst opklaringen. Later toenemende bewolking en naar dinsdag- ochtend toe vergroot de kans op smeltende sneeuw of sneeuw. Lokaal kan er dan ook aanvriezende regen vallen. De minima worden tijdens het eerste deel van de nacht genoteerd en liggen robd -2 graden.

De matige westenwind krimpt naar zuidwest en wordt later vrij krachtig.

Ik kreeg hetvolgende berichte van marlies voor nog een andere verkeerssite om de aktuele toestand op te vragen:

Ron heeft een mooie website gevonden waarop je de situatie op de snelwegen in België kunt volgen. Je kan er ook steeds op doorklikken zodat je beter in detail kan gaan.
de link is:
http://trafiroutes.wallonie.be/trafiroutes/Redirect.do?form=framed/carte

Kan jij dit eventueel op je blog vermelden.

De wegen waren goed open als wij gisteren om kwart over twee bij ons in Balen vertrokken en om 16 uur in Atzerath arriveerden. We hadden dus een kwartiertje langer gereden.

De site die Marlies hier noemt komt overeen met de site van de webcams die op onze website al onder Verkeers informatie in het rechter menu te vinden is. Ik heb de site nog eens in ogenschouw genomen,
en je vind op die pagina ook een link naar een kaart met sneeuwhinder (waar er geruimd is en niet) en een kaart met de weerstations zodat je weet hoe de temperatuur daar is.
Met de kombinatie van die informaties kun je dus zelf goed bepalen, of het op de weg doenbaar is.
Op de kaart van vanochtend zie je bijvoorbeeld goed dat de sneeuw geruimd is op de autoweg van Verviers via Malmedy naar St Vith (dus de Oostkantons route), maar niet op de autoweg van Luik naar Baraque Fraiture richting Bastogne…

Geplaatst in Winter 2009-2010.

5 reacties

 1. Hey Hubert,
  Gisteren heb ik je raad opgevolgd en ben ik via Verviers en Malmedy naar Elsenborn gereden. Bij momenten reed ik helemaal alleen op de autostrade!! Op de binnenwegen was het al even rustig. Een aanrader, maar houdt het stil, hé 😉
  Ben even de sfeer gaan opsnuiven op het Belgisch kampioenschap langlaufen en nadien op de Baraque Michel. Enkele beelden zie je hier:
  http://fotogeniekbelgie.wordpress.com

 2. http://belgocontrol.be/belgoweb_newlook/remoteSensingDetail.do?html=radarmax&type=radar
  Hello Hubert,
  Hierbij een snelkoppeling naar de radar van Begocontrol,die is redelijk nauwkeurig voor ons klein Belgenland.
  Indien ze niet werkt kun je altijd naar mijn website gaan kijken klik op “waarnemingen” en onder de buienradar vindt je de snelkoppeling “Belgocontrol radar”
  Groeten
  Albert

  Albert, het gebied van de Hoge Venen is echter niet helemaal te zien bij hen, of zie ik dat verkeerd?

 3. Inderdaad Hubert,
  er is een deel van oost- en west-België en Luxemburg dat buiten de kaart valt.De radar staat in Zaventem en heeft een bereik van slechts 125Km.De vluchtleiders kijken ook naar radars van omliggende landen,en krijgen info van de plaatselijke waarnemers om het luchtverkeer in goede banen te leiden.
  bvb:http://nl.allmetsat.com/metar-taf/nederland-belgie-luxemburg.php?icao=EBLB(is een privé website maar gebruikt de meteo waarnemingen van vliegvelden)
  Groeten
  Albert

 4. Gisteren de ganse dag in de Hoge Venen geweest (en zoals steeds via de alternatieve route). We (mijn vrouw, 3 kindjes en ik) waren beland in Weywertz (An der Janskaul waar een visvijver is) en hebben hier een prachtige wandeling gemaakt, via Nidrum naar Bütgenbach en terug via Weywertz(kleine 12km gok ik). ’s Avonds zeer goed gegeten in de chalet bij deze visvijver. Je ziet je moet niet altijd de drukte op het Signal enz. opzoeken. Ik kom geregeld in de Hoge Venen maar zoveel sneeuw als gisteren had ik hier eerlijkheidshalve nog niet gezien. Stomme vraag misschien: Komt dit eigenlijk meer voor dat er 50 tot zelfs 60cm en meer ligt in de Hoge Venen? Of is dit al zeer lang geleden?
  Tom

  toen wij begonnen te bouwen in 1978 in wirtzfeld viel er in die winter 80 cm of nog meer, en in 2002 lag er ook eens tussen 60-80 cm, en het ziet er naar uit dat we dit jaar er niet ver van af zullen komen, want er wordt nog meer sneeuw morgen verwacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.