Dinsdag, 2 februari 2010

Update om 14.45 16.30 uur
Het sneeuwt nog altijd

Wirtzfeld_20100202_6248

Update om 09.45 uur
Het sneeuwt opnieuw, de wind trekt aan!

Ook vandaag vallen er nog enkele sneeuwbuien in Hoog Belgie, terwijl de wind aanwakkert en er dus gevaar voor sneeuwduinen op de wegen komt…!

Alle skicentra zijn geopend, met sneeuw tussen 30 en 60 cm, de loipen zijn getrokken, de toestand van de sneeuw is uitstekend.

Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 7.2 liter/m2 als sneeuw
Temperaturen onder thermometerhut: minimum -5.0 °C, max temp. -1.5°C
Minimum temperatuur deze nacht gemeten op het gras (op de sneeuw) – 7.8 °C

We kregen ook weer enkele voorspellingen die ik jullie niet wil vooronthouden, want op het ogenblik zijn er van verschillende weercomputers verschillende vooruitzichten: de ene zegt dat we sneeuw krijgen, de anderen dat het regen zal zijn, de sneeuwgrens verschuift zich naar 400 à 600 meter, dus het is kantje boordje!

Karel Holvoet denkt alleszins dat we nog meer sneeuw gaan krijgen:
Dag Hubert, Als je nu nog niet weggezakt bent in de sneeuw, dan zeker morgen! stukje van DWD:
Am Dienstag bringt ein atlantischer Tiefausläufer aus Westen neuen, teils kräftigen SCHNEEFALL heran, der bist zum Abend anhält. Dabei ist im Tiefland mit 5 bis 10 cm NEUSCHNEE, im Bergland mit bis zu 20 cm NEUSCHNEE zu rechnen. In den Hochlagen besteht bei böigem Wind dann die Gefahr von SCHNEEVERWEHUNGEN.
Op naar de 70 ! ! ! groetjes, Karel

En ook Bruno schreef:
Hoi vrienden van de sneeuwvlok, Wat was dat een heerlijk weekend! Eindelijk eens perfecte sneeuw en bovendien nog een goed dik tapijt ook, jippie… met ruim twintig keitoffers in de weer geweest, super, de sneeuwpret kon niet stuk en staat in de annalen genoteerd! Als toetje een souvenir dankzij VTM, welke de sport en uw knaagdier mooi in beeld heeft gebracht :

http://www.skynet.be/nieuws-sport/nieuws/belgie/video_langlaufen-oostkantons?id=622567

Over volgend weekend zijn minder zekerheden dan eerst werd verondersteld. Enkel een Noors weerstation, wel datgene dat het meest accuraat huidige sneeuwepisode had voorspeld, houdt het samen met Monschau op een lichte dooi donderdag en vrijdag. Met opnieuw lichte vorst en verse sneeuw dit weekend (waarden +1 don+vrij, naar 0/-1 °C weekend). Eventuele dooi wordt naar hun verwachtingen vrijdagnacht gemaskeerd door een verse deken sneeuw, hun Noorse deskundigheid wordt op de proef genomen. Sowieso is een pak van 80 cm sneeuw (dat ligt er tegen woensdagavond) nog niet weg dit weekend, en langlaufen bij +5 maar droog zonnig weer, dat is best wel een leuke ervaring. Dus een “ja, maar…” voor dit weekend, zo lang er nog nachtvorst mee gemoeid is en het weer droog blijft, zit het goed. Alleszins tracht ik niemand mee te lokken in een druilerige sneeuwpaptoestand, ik volg het op de voet (en gebruik ook mijn lokale bronnen). Voor de liefhebbers: wedstrijden in zicht dit weekend te Bütgenbach, BK op zaterdag over 30 km om 9u, zondag om 10u de legendarische WARCHE SKI TOUR, telkens in skating-stijl. Hopelijk hebben de Noren weer eens groot gelijk, fingers crossed! Tot sportief geschuifel,
Je Sneeuwhaasje

Daarbij vind ik het ondertussen wel welletjes:

de dag in Wirtzfeld begint steeds weer met “…warm aankleden, laarzen aan en door de verwaaide sneeuw naar de KMI installatie gaan kijken, pluviometer metingen, temperatuur metingen…”
Daarna even op kantoor kijken… als er teveel sneeuw ligt dan maar eerst de trap naar de voordeur schoonmaken. Droge spullen aantrekken… nog maar eens op kantoor wat werken. In de namiddag de trap nog maar eens schoonmaken, dan met de sneeuwfrees de inrit en de parkeerplaats weer maar eens vrijmaken en als het niet te koud is, dan ook nog de stoep tot aan de buren vrijmaken, want de sneeuwploeg van de gemeente heeft te veel te doen als dat ie zich ook nog om de stoepen kan bekommeren… Droge spullen aantrekken en eventueel een heet bad of hete douche om weer warm te worden, terug naar kantoor…

Op het dak van de sporthal in Büllingen moest de brandweer in het weekend de sneeuw weghalen omdat die te zwaar werd. Ook bij ons door de wind sterke overhang van sneeuw op het dak, sneeuw die binenkort met donderend geraas weer naar beneden zal vallen en de sneeuw langs het huis nog eens met een halve meter of meer doet verhogen. En die sneeuw is dan erg hard, daar is bijna niet doorheen te komen met je sneeuwschop!

Wat zegt het KMI?

Een actieve storing trekt vandaag over ons land van west naar oost. In de loop van de ochtend verwachten we in het westen de eerste neerslag welke aanvankelijk nog winters kan zijn met kans op gladheid. Na enige tijd gaat de neerslag overal over in regen indien dit al niet zo is. De maxima schommelen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 7 aan zee. Er staat vrij veel wind met stoten tot zo’n 60 km/h. Vannacht in het noorden enkele opklaringen en meestal droog. Vooral nabij de Franse grens kan het af en toe regenen en blijft het betrokken. Minima rond 3 graden.

Geplaatst in Winter 2009-2010.

7 reacties

 1. Hallo Wirtzfelder,
  Vandaag komen mijn kameraden van de fiets naar Rocherath langlaufen. Ik kan er spijtig genoeg niet bij zijn wegens huis arrest om Christiane te verzorgen. Het zou anders een ideale gelegenheid geweest zijn om de nieuwe repeater op de Botrange uit te proberen. Niet getreurd echter, in de zomer komen wij zeker langs om te wandelen en te fietsen en dan zal Christiane zeker terug 100% OK zijn om mee te stappen.
  Groeten uit Landen waar het nu +1,1° is.
  Fons en Christiane

  Allez Fons, dan sterkte voor jullie beiden!

 2. By the way, hoe valt de nieuwe voordeur mee Hubert? Ge hebt toch zeker een mooie eiken laten maken door de Familie Welsch? Zodat ze 10 jaar meegaat tot de volgende wissel.
  Groetjes.

  60 jaar worden is helemaal niet zo moeilijk als gedacht, ik ben gewoon 1 dag ouder geworden… En de voordeur is inderdaad van Schreinerei Welsch ( http://www.schreiner.be ), die zit er al 31 jaar in, en is nog perfekt…

 3. Hallo,
  Ik wil even een mailtje sturen om te laten weten dat ik de mailings die ik bij sneeuwval krijg, echt tof vind! Het is niet saai zoals de meeste weerberichten maar we krijgen er een persoonlijke “touch” bij.
  Ik krijg ze toch al van verleden jaar en vind ze nog even leuk. Ik zou zeggen doe zo verder! Ik zou het zeker niet beter kunnen, integendeel!

  Ik ben fan

 4. Hoi Hubert, nog even en uw sneeuwpaal met (cm’s) is niet meer te zien, een nieuwe aanschaffen tot 150 cm :)?
  Hier in Turnhout is ondertussen alle sneeuw zo goed als verdwenen met regen bij +2°C.

  Groetjes,

  Bart

 5. Als ik de beelden op de web-cam volg, dan is het niet het ogenblik om buiten te vertoeven.Siberische toestanden…., en kan me best inbeelden dat “trop” “genoeg” is geweest .
  Voor ons “toeristen” is dit prachtig zo eens één dag in de sneeuw te mogen vertoeven , maar als je er dagen/weken aan een stuk mee te kampen hebt is de “lol” er na enige tijd wel af.
  @alfons en @Christiane een spoedig herstel toegewenst.

 6. Hallo,
  Is dat effen schrikken warempel weer positieve temperaturen in de hoge venen 😉
  VRT-teletekst/weeronline.nl meld om 23h /23h30 di 2 februari warempel +1 graad voor Elsenborn,
  ok das nu geen ramp maar de neerslag ermee gepaard kon evengoed ‘sneeuw’ ‘natte sneeuw’ of desnoods ‘regen/sneeuw’zijn bij +1°C maar nu staat er ‘lichte regen’. Dan zien we liever niet natuurlijk.
  In hoeverre geeft deze regen een negatieve invloed op het sneeuwtapijt? Zal het sneeuwdek dan lichtjes inzakken of een ijslaagje vormen op het sneeuwdek?
  Hopend op goede sneeuwcondities voor zaterdag,
  Mathias

  afwachten, het kan vriezen of dooien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.