Donderdag, 4 februari 2010

Sorry, een beetje later dan gewoonlijk, moest onze voordeur vrij scheppen!

Immers: al een paar keer donderend geweld vanochtend wanneer een gedeelte van de sneeuw op het dak naar beneden raast, als teken dat we positieve temperaturen hebben en de dooi dus heeft ingezet.
En die ligt dan een meter hoog voor het venster of de deur…

Inderdaad, deze ochtend heb ik -0.5°C op de sneeuw en +2°C onder thermometerhut gemeten. Goed voor het verkeer, want de doorgaande wegen zijn zodoende overdag goed geruimd. Wel moet je ’s avonds en ’s nachts nog oppassen voor aanvriezende mist en/of rijmplekken.

Wat betekent dat voor de wintersport? Goed nieuws, want nu kan men zonder noemenswaardige problemen tot hier komen.

De sneeuwlaag hier en in de meeste ski centra bedraagt nog meer dan 50 cm (hier in Wirtzfeld bijv. 53 cm) en de skicentra melden allemaal open, gespoorde loipen en zeer goede glij condities. Wel is er plaatselijk dooimist die het zicht belemmert.

Ik kreeg ook de vraag hoe de situatie op het ogenblik voor “wandelaars” is met de halve meter hoge sneeuw? … Zoals al in eerdere jaren geschreven, is het niet erg verstandig om op de getrokken ski-loipen te wandelen, want je veroorzaakt met je schoenen putten in de loipen waarin de skiers kunnen vallen….

Met sneeuwschoenen kun je wel in de hoge sneeuw wandelen, en het is misschien eens leuk Peter van Batooh.com hierover aan het woord te laten:

Hoi Hubert,
Bij het sneeuwschoenwandelen loop je in een rij. De eerste “spoort” en heeft het, bij verse diepe sneeuw, zwaar, want maakt een spoor van 30-40cm diepte. De volgende, die niet in de pas loopt maar wel in het spoor, zakt al veel minder weg en de rest van de groep volgt geheel moeiteloos. Het is dus de bedoeling dat je licht wegzakt. (Is ook gaaf om zo door de sneeuw te ploegen). Je zakt echter nooit verder weg en daar ligt natuurlijk het nut. (Op schoenen zou je tot je middel wegzakken en niet meer vooruit komen).
Goede sneeuwschoenen zijn als volgt getest :
De gewichtsklasse (tot 100 kg in geval van de Inook, de Easton zal iets minder diep zakken) betekent dat iemand van maximaal 100 kg maximaal 40 centimeter (!) wegzakt in de verse poedersneeuw. (Daar wordt op gemeten). Echter, ook als er 3 meter verse poedersneeuw ligt zak je hooguit 40 cm weg.
Tenslotte, het is vrij uitzonderlijk, zelfs in de alpenlanden, dat je op het ogenblik zulke perfecte omstandigheden treft in de Oostkantons.
Bij wat aangedikte sneeuw zoals vanaf nu, zak je niet meer weg.
Groetjes.
Peter

Als je geen sneeuwschoenen hebt, kun je natuurlijk wel door de straten van de idyllische dorpjes wandelen waar de wegen ondertussen grotendeels geruimd zijn, en op de wandelwegen in de bossen, bijv. de wandelweg van 10 km rondom het meer van Bütgenbach, je bent immers niet de eerste die daar deze week voorbij komt…).

Wel goede waterdichte schoenen of laarzen aantrekken, het is en blijft vochtig, die sneeuw!
Door de grote bossen, bijvoorbeeld tussen Wirtzfeld en Rocherath en richting Duitse grens wandelen zal op het moment te moeilijk zijn omdat je daar dus inderdaad 50 cm diep in de sneeuw wegzakt.

Sneeuwhoogte in Wirtzfeld: 53 cm

Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 2.1 liter/m2 als (natte) sneeuw
Temperaturen onder thermometerhut: minimum +0.5 °C, max temp. +2.0°C
Minimum temperatuur deze nacht gemeten op het gras (op de sneeuw) – 0.5 °C

Deze ochtend is het eerst grijs met nog wat lichte regen in het noorden. In de loop van de dag komen er vanaf het zuiden opklaringen en is het droger. De maxima schommelen tussen 6 en 9 graden maar in de Hoge Ardennen is het zo’n 1 graad.

Er waait een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidoost.

Vannacht zijn er eerst nog opklaringen in het centrum en noorden van het land maar later neemt de bewolking toe vanaf het zuiden met dan ook wat regen vanaf de franse grens. Minima van 0 graden in de Ardennen tot 4 graden aan zee. De zuiden- tot zuidoostenwind waait matig.

Geplaatst in Winter 2009-2010.

2 reacties

 1. Hubert,
  Even een vraagje, wat is beter: een kunststof sneeuwschuif of een ijzeren sneeuwschuif? Ik wil er een aanschaffen.
  groet, Robin

  een aluminium sneeuwschuif met versterkte voorkant uit staal…

 2. Hopelijk ligt er nog voldoende sneeuw zondag!
  Vorig weekend had ik zeeeer graag willen langlaufen maar met men auto zonder winterbanden heb ik het niet geriskeerd :).
  Fingers crossed dus!!

  Langlaufen zal vanaf morgen elke dag moeilijker worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.