Woensdag, 10 februari 2010

Miserie in Laag Belgie, mooi winterweer in Hoog België!

Jongens, wat ging de temperatuur weer laag vannacht: -15°C om half acht… brrrrr en op de sneeuw was het zelfs -17,2° C.

Straks toch eens kijken of de thermometer later deze ochtend nog lager gaat.

Gisteren is het ook de hele dag bij ons behoorlijk koud geweest bij een temperatuur van -7°C…

Vanochtend valt er opnieuw een beetje stofsneeuw, maar echt grote hoeveelheden zijn het nog niet. Terwijl er in Belgie 900 km file staat en plaatselijk 4 cm sneeuw ligt, zijn bij ons in de Oostkantons de wegen volledig vrij, want het beetje stofsneeuw waait gewoon weg en vriest bij zulk lage temperatuur ook niet aan de grond want te droog.

Wel worden de bomen langzamerhand weer wit, door aanvriezende mist. ..

Volgende skipistes zijn vandaag, woensdag 10 februari geopend:

Langlauf: Elsenborn, Bütgenbach, Rocherath/Eifel Ski Zentrum, Wirtzfeld, Losheimergraben, Manderfeld, Rodt/St.Vith, Baugnez, Xhoffraix, Mont/Malmedy, Sourbrodt, Centre Nature Botrange, Signal de Botrange, Baraque Michel.

Sneeuwscooter: Baugnez/Malmedy.

Sleden: Elsenborn, Baugnez/Malmedy, Bütgenbach, Malmedy/Ferme Libert

Wandelingen met sneeuwschoenen: Manderfeld, Mont Spinette/Malmedy, Baugnez/Malmedy, Baraque Michel.

Skating: Elsenborn.

Sneeuwtelefoon van de dienst voor toerisme van de Oostkantons: +32 (0)80/22 74 74

Sneeuwhoogte in Wirtzfeld vanochtend: 25-28 cm

Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 0.1 liter/m2 als stofsneeuw
Temperaturen onder thermometerhut: minimum -15 °C, max temp. -7.0°C
Minimum temperatuur deze nacht gemeten op het gras – 17.2 °C

Vandaag is het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met in het westen en soms ook in het centrale deel van het land enkele sneeuwbuien. Elders valt er af en toe wat lichte sneeuw. Maxima van 0 graden aan zee tot -6 in de Ardennen. De wind waait eerst zwak tot matig, overdag matig en aan zee tot vrij krachtig of later zelfs krachtig uit noordoost tot noord. Tijdens de nacht wordt het overal zwaarbewolkt en kan er af en toe wat lichte sneeuw vallen. Minima tussen -10 graden in de Hoge Venen en -2 graden aan zee. De wind waait meestal matig, aan zee tot krachtig uit noordoost.

Geplaatst in Winter 2009-2010.

8 reacties

 1. Dag Hubert,
  ik lees hier soms over ‘sneeuw skating’, wat moet ik me daar precies bij voorstellen ? Is dat hetzelfde als snowboarden ?
  Groetjes en nog een fijne dag gewenst,
  Jeffrey

  skating is een ski techniek die ook soms bij biathlon wedstrijden wordt toegepast… je hebt dus skis maar maakt schaatsbewegingen daar mee, je hebt dus bredere loipen nodig… kijk bijv. eens naar http://www.youtube.com/watch?v=brGZlZkCwyk

 2. Goede morgen Hubert,

  Die gast op youtube doet dat wel zeer professioneel !! Ik heb het ook al eens geprobeerd, maar het is zeer belastend voor de rug, ik blijf dus maar bij het langlaufen. Het zal wel voor een volgende winter zijn want Christiane kan nog niet zolang alleen blijven. Volgende dinsdag gaan we terug op controle en dan maar hopen dat de gips definitief uit mag.
  Groetjes uit Landen,
  Fons en Christiane.

 3. Hallo Hubert,

  Gezien op Eifelwetter, bij jou is het dus kennelijk nog wat kouder geweest:

  Bodo: Spitzenreiter in NRW: Kalterherberg -14,2 Grad. Mützenich -13,2 Grad, Miescheid -12,6 Grad, Schöneseiffen -12,2 Grad, Dahlemer Binz -12,1 Grad und Zülpich -11,2 Grad. Die Eifel gehörte heute also zu den Gewinnern.

 4. Miserie miserie miserie
  Van Mortsel naar Waaslandhaven 23 km …………….3 uren ellende en dit met amper 5 cm sneeuw.
  In wat voor een “apenland” leven wij, waar de ministers elke dag uuuuuuuuuren voor de praatpeer hangen zonder effectief hun werk te doen, waar allerhande “spreekbuizen” ons komen vertellen dat er niets verkeerd loopt, maar dat wij dat verkeerd zien waardoor er van alles aan de hand is , waar niksnutten met kalashnikovs (hoe schrijft men zo een moordwapen) er op los schieten onbekommerd voor de braven mensen die zich daar bevinden, waar een dikke nek (met walm van geuze lambiek ) van een burgemeester (met kleine b) voor de flikkerkast komt verklaren dat het hier “maar” om een fait divers gaat (zou misschien nu beter zeggen een fait d’hiver) , “dikke zievereir”, en dat rijmt nog ook, waar de misdaad de lakens uit deelt en de ordemacht (wegens gebrek aan taalkennis ((u mag gratis raden welke taal zij niet machtig zijn)) onderbemand is en onmachtig staat tegen de kriminaliteit.
  Hopelijk betert de verkeers situatie, en verloopt de avond spits weer wat vlotter

 5. Hoi bloggers,
  ik heb nóg een vraagje vandaag: dit weekend zit ik in de buurt van Banneux, op een km of 8 van de Baraq Fraiture en op 30 km van Malmédy. Ik zou graag een dagje skiën, wat is dan de beste optie ? Richting Malmédy, of kan ik op de Baraq Fraiture ook skiën ? Voor mij is niet noodzakelijk het dichtste het beste, geeft niet als ik iets verder moet rijden met de auto, zolang ik maar ergens een mooie piste vind 🙂
  Sterkte aan iedereen die vandaag nog de file moet trotseren !! Zelf moest ik van Gent naar Brussel, en na ruim 2 uur was ik nog maar in Affligem en ben ik teruggedraaid, geen doorkomen aan. Er was totààl niet gestrooid, schande !! Inderdaad Jos, we leven in een apenland.
  groetjes,
  Jeffrey

  Jeffrey, van baraque fraiture weet ik niks… in de oostkantons is er in ieder geval voldoende sneeuw en pistes! ik zou zeggen: malmedy, dan butgenbach rocherath of elsenborn of wirtzfeld…

 6. Hallo

  Hier in lichtervelde(Midden West Vlaanderen)-2.0°C
  3 a 4 CM sneeuw.
  Ik denk dat de sneeuw die vannacht viel “poedersneeuw” was.
  Hoop dat het kusteffect hier niet te veel mee speelt en de temperaturen de ganse dag onder 0°C blijven 😉

  Rond 10h30 af en toe wind waardoor er jammergenoeg gaten onstaan in het dunne sneeuwdek , dat maakt de foto plaatjes iets minder mooi. Er viel nog af en toe sneeuw: motsneeuw was het niet want daarvoor waren de vlokken net iets te groot ik denk dat het “stofsneeuw” was.

  Nu(12h) is het helder en de “stuifsneeuw” is voorlopig (gelukkig)voorbij.

  Kan je naast aan de sneeuw te voelen ook op basis van de structuur/vorm van de sneeuwvlok uitmaken welke type sneeuw het was.

  de stuifsneeuw of stofsneeuw is flinterdun, je kunt dus geen vlokjes met het oog ontdekken…

 7. Waaslandhaven
  Sedert 15:45 valt de sneeuw hier bij bakken uit de lucht
  Geen korrel of ander klein grut, echte grote vlokken, plakkende sneeuw Volgens sneeuwradar mogen we hier nog wel wat verwachten. De avondspits zal weer zeeeeeeeer moeilijk worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.