Donderdag, 18 februari 2010

Gisterenmiddag zijn de temperaturen boven het vriespunt gestegen, en is het beginnen te motregenen. Een scenario waarbij de dooi zich prima kan ontwikkelen.

De sneeuw valt in elkaar, de sneeuwranden aan de kant van de wegen worden weer smerig, en de dooimist die op het ogenblik over Hoog Belgie hangt, maakt de sfeer van de ene dag op de andere erg triestig.

De negatieve kant van de winter.

Hopelijk zal de dooi niet te fel inzetten, want al dat smeltwater zal zijn weg naar laag België weten te vinden. En zoals we ondertussen de infrastruktuur in België kennen (wegentoestand, treintoestand, etc…) zal er in de komende dagen ook wel weer wateroverlast ontstaan… Men weze gewaarschuwd!

Positief: je hoort weer de vogeltjes ’s morgens fluiten, en dat is toch ook al iets!

De echte ski fanaten zullen zich niet laten weerhouden door dit weertype, de langlaufloipen zijn nog altijd in goede staat, maar voor beginners zal de toestand nu toch snel minder goed worden…


Alle skicentra in de Oostkantons blijven dus ook vandaag (nog) geopend.

Sneeuwtelefoon van de dienst voor toerisme van de Oostkantons:
+32 (0)80/227474

Sneeuwhoogte in Wirtzfeld vanochtend: 28 cm

Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 3.4 liter/m2 als regen
Temperaturen onder thermometerhut: minimum -1,5 °C, max temp. +2.0°C
Minimum temperatuur deze nacht gemeten op het gras +1.0 °C

Vandaag is het grijs en nevelig en vanmorgen valt nog wat lichte regen of motregen in het uiterste oosten. Ook in de namiddag kan er een bui vallen in het westen van het land maar op veel plaatsen blijft het droog. De maxima variëren van 1 graad in Hoog-België tot 6 graden aan de kust. Vanavond en vannacht verschijnen er hier en daar opklaringen, vooral dan in het centrum van het land. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het meestal zwaarbewolkt met lage bewolking en kans op een winterse bui. In de loop van de nacht gaat het opnieuw regenen in het westen van het land.

Geplaatst in Winter 2009-2010.

Eén reactie

  1. Dag Hubert,

    Inderdaad betreft de dooi, gisterenmiddeg dit ervaren bij langlaufen te Sourbrodt en Xhoffraix. Deze charmante en lokale pistes waren nog goed en rustig maar eind van de dag kon je merken dat de sneeuw te plakkerig werd. Wel goede loipe sporen, niet ijzig of kapot gelopen zoals bij Botrange (altijd druk) en toegangswegen allen ok. Misschien vandaag nog mogelijkheden maar zeker niet het weekend als de dooi doorzet. Een hele mooie dag gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.