Donderdag, 8 April 2010

Hubert als straaljager piloot ? nee...

Hubert als straaljager piloot ? nee...

Nee, inderdaad, dit is niet een poging van mij om alsnog te proberen vanaf je 45ste met pensioen te mogen gaan zoals de belgische straaljagerpiloten dat mogen, nee… dit is mijn toekomstige slaap outfit:

Gisteren kreeg ik een telefoontje van een technische dienst uit Luik die mij al wist te vertellen wat het resultaat was van mijn nachtje in het slaap laboratorium in het ziekenhuis in St Vith verleden week, alhoewel ik zelf nog geen informatie van mijn arts of huisarts heb gekregen… Kwestie van snelheid van de posterijen in de Oostkantons waarschijnlijk…
In ieder geval, de officiele uitslag is dat ik apneu heb, regelmatige ademstilstanden tijdens mijn slaap met mogelijkheid tot zuurstoftekort, en dat kan dus alleen met een beademingsapparaat verholpen worden.

Zodoende stond er ’s middags al iemand bij ons op de stoep met dat beademingsapparaat en verschillende neusmaskers, en kreeg ik een korte cursus hoe met dat apparaat om te gaan. Afgelopen nacht dus voor de eerste keer met dat ding op mijn neus en met een dikke slang over het bed naar dat apparaat toe “geprobeerd” om ermee te slapen. Ons werd verzekerd dat het apparaatr erg geruisloos zou werken, maar dat kun je dus alvast vergeten….

Via het masker wordt er een luchtdruk op je neusgaten en je luchtpijp opgebouwd (je moet dan wel automatisch je mond dichthouden of er komt een constante stroom lucht uit…), lucht die je dus via de neus inademt en (tegen de stroom in) uitadement door die slang. In het masker zelf zit een piepklein gaatje (om overdruk tegen te gaan?) en daar komt dus ook lucht uit, die dan als koude luchtstroom over je gezicht glijdt om vervolgens naast mij Brigitte in de nek te blazen…

De slang van het masker valt ofwel aan de zijkant van het bed omlaag (moet ik dus nog iets op verzinnen) en trekt daarbij onaangenaam aan je neusmasker, of blijft bij elke draai van je hoofd wel ergens tussen het dekbed hangen, met hetzelfde effekt.

Je probeert dus met dat ding in te slapen en zo stil mogelijk op je rug te blijven liggen zonder je hoofd naar links of rechts te draaien. Op het moment dat je probeert je schouders en armen tegen de koude lucht uit de slang te verbergen onder de dekens, zal de slang weer prompt langs het bed omlaag vallen en komt je arm dus weer boven de deken om die slang recht te trekken….

En het geruisloze effekt van het apparaat hoort zich aan als een ventilatortje die constant draait met daarbovenop in het ritme van mijn in- en uitademen het geluid van de golven aan zee, maar dan wel alsof je in een strandhokje slaapt bij windkracht 6…

Ergo… het heeft enkele uren geduurd voordat ik ingeslapen ben, en deze ochtend was het dan ook een uur of drie later later dan gewoonlijk uit mijn bed gekomen. Niet heerlijk verfrist en uitgerust zoals gehoopt, maar net zo moe en geradbraakt alsof ik de hele nacht door mijn apneu geteisterd ben geweest…

Wordt dus zeker nog vervolgd….

Gemeten neerslag in de laatste 24 uur: 0.2 liter/m2
Temperaturen onder thermometerhut: minimum 5.0 °C, max temp. +17.0°C
Minimum temperatuur deze nacht gemeten op het gras 3.5 °C

Vandaag is het eerst zwaarbewolkt met in het binnenland regen of buien. Vanaf de kust wordt het geleidelijk droog, met later over het westen van het land ook opklaringen. In het oosten blijft het nog vrijwel heel de dag zwaarbewolkt en regenachtig.

Het wordt frisser, met maxima tussen 8 graden in de Hoge Ardennen en 13 graden in Vlaanderen.

Vanavond en volgende nacht komen er overal brede opklaringen, later vannacht opnieuw meer wolkenvelden. Plaatselijk vorming van nevel. De minima schommelen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 5 graden aan de kust.

Geplaatst in Lente 2010.

5 reacties

 1. God Hubert,
  serieus …
  amaai … slaap daar maar mee …
  Brigitte zal gelukkig zijn, maar ja wat doe je eraan als je zelfs zuurstoftekort kan oplopen.
  Best dat er zo’n toestelletjes dan weer bestaan …
  Laat ons weten of de nachtrust betert met zo’n ding …
  groetjes
  Marlies en Ron

 2. Hallo beste lotgenoot.
  Sedert 8 jaar mag ik me verheugen op de “dracht” van deze nacht outfit. Een mogelijke inbreker zal zich wel rot schrikken als hij ons ziet rechtveren…..
  Het went wel , voor de partner (leg een dik stof tussen het apparaat en je nachtkastje, zo voorkom je resonantie).
  Ik zie dat ze je een grijs neusmasker hebben gegeven. Dit heb ik na 1 nacht naar het resiclagepark verwezen. Sluit niet goed af met het gevolg dat je aan de bretellen van het masker veel te veel spanning geeft, waardoor je ’s morgens vol strepen in je aangezicht loopt. Beter een groen (zacht met zachte siliconen….kan je vergelijken met , ja juist…) vragen, en ineens 2 stuks want bij intens gebruik slijt het in 6 maanden af, en komenen de siliconen eruit.
  Ikzelf voel weinig confort. Je partner zou er meer deugd moeten van hebben (geen gesnurk meer, niet meer plots met volle teugen beginnen te ademen na een apneu). Ikzelf ondervind er weinig voordeel aan. Je moet er mee leren leven zeggen ze. Neem de slang volledig mee in bed, en leg je ééne arm er rond, zo heb je tijdens de slaap (of wat er moet voor doorgaan) weinig last van. Meer last heb ik van condensatie van het neusmasker. Van zodra in de kamer het “douwpunt” laag ligt, gaat het masker vanbinnen condenseren met het gevolg dat je een lekkere natte snoet krijgt ……………. Gewoonlijk als de kamertemperatuur daalt tot zo’n 12 ° C heb ik van Jan…..
  en ’t is als een rookstop, je moet er mee door gaan. Op dit ogenblik staan er op mijn nachtmaatje 22.000 draaiuren dus gemiddeld 22000 : 8 : 365 = 7.5 uren per nacht. (dus ook op reis)
  Als het aan mij lag vloog heel die troep naar het resiclagepark, want de huur ed kost hier nog hopen geld (ook aan de mutualiteit want die dient op te hoesten voor de zogezegde dagelijkse “revalidatie” ). Blijf volhouden voor mijn lieftallige echtgenote.
  De volgende maal hebben we weeral stof , of beter gezegd lucht, om over te kouten.

  Jos

 3. Hallo Hubert,
  Ga daarmee naar de oorlog zeg! Valse tanden of lenzen kunt ge s’nachts nog uitdoen, maar gij moet ermee gaan slapen!
  Door het fijt dat Jos er al zolang mee gaat slapen, zal het toch wel al zijn nut bewezen hebben, zeker ook voor Brigitte. Volhouden dus maar!
  Groetjes uit Landen,
  Christiane en Fons.

 4. Hallo Hubert,
  Is dit de enige methode om apneu te behandelen?Ik kan mij niet voorstellen dat een mens levenslang zo moet slapen met dat masker en toebehoren.
  Mijn vrouw en ikzelf snurken ook, maar als een van ons beiden daar wakker van wordt verhuist die naar een ander bed en slapen dus alle twee zonder het gesnurk van de partner te horen en iedereen is tevreden.
  Misschien kun je een F 16 in uw tuin zetten en daarin gaan slapen met dat masker op, het zou een stuk confortabeler zijn om te slapen en minder last hebben van die aparatuur dan daarmee in bed te liggen.
  Veel sterkte gewenst Hubert alsook aan al de andere mensen die met apneu te maken hebben,
  Alvast aan iedereen een goede nachtrust gewenst.
  Paul

  Ja Paul, maar apneu is niet te vergelijken met gewoon (regelmatig) snurken. Apneu werd vroeger vaak afgedaan als “burnout effekt” vanwege de extreme vermoeidheidsverschijnselen. Bij apneu is het snurken slechts een neveneffekt, het verraderlijke bij apneu ligt hem in de ademstilstanden (tot honderd keer per uur, en tot soms wel 2 minuten lang), waardoor er dus te weinig zuurstof in de bloedbaan komt, met allerlei gevolgen van dien. Sinds een 20 tal jaar heeft men met het CPAP een simpele oplossing om de dichtklappende luchtwegen open te houden met een beetje overdruk in je luchtpijp systeem. Beter in ieder geval dan te moeten snijden, operaties of andere hulpmiddelen… Een interessante info vind je overigens in dit PDF dokument (in het engels) op
  http://www.nomask.com/extras/SnoringCanKill-ebook.pdf
  Volgens een CPAP groep op Faceboek zijn er veel mensen die baat vinden bij CPAP, dus ik zal me er wel aan moeten gaan wennen, voor het ophangsysteem van de slang heb ik ondertussen al wat gefabriceerd (zie bericht morgen) voor het neusmasker moet ik waarschijnlijk verschillende modellen proberen voordat ik iets passends vind……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.