Zondag, 11 juli 2010

Gisteren heb ik ondanks de hitte toch nog een beetje kunnen werken, onder andere heb ik de dakgoten schoongemaakt, allemaal bladeren en naalden van de bomen die door het gaas geraakt was en die nu lekker droog en gemakkelijk weg te halen was. (Als het niet zo droog geweest was, was het veel moeilijker geweest, die rotzooi weg te halen omdat het dan een kleverige brei zou zijn).
Een opgeruimde regengoot is niet te versmaden, wel wetend dat de volgende onweersbui beslist zou komen.

’s Middags ook nog naar de bouwmarkt in Duitsland geweest en 2 nieuwe 300 liter regentonnen gekocht die ik op de achterbank van de opengeklapte cabrio kon transporteren. Thuisgekomen alvast één regenton een beetje in de grond ingegraven zodat je er gemakkelijker met een emmer het water uit kan scheppen.
In de regenpijp dan nog een aftapklep gemonteerd die het water indien gewenst naar de regenton afleidt.

Gisterenavond hebben we dan met de familie gezellig op een terrasje in Büllingen gegeten, na de misviering om Opa Mathieu te gedenken, die vandaag precies 4 jaar geleden van ons is gegaan.

We hebben slechts op afstand aan het gejuich of geschreeuw van tv kijkers kunnen afleiden, wat de tussenstanden voor de voetbalmatch Uruguay-Duitsland was geworden, terwijl het in de verte regelmatig donderde en bliksemde.

Rond middernacht, net toen we insliepen, is er dan ook bij ons een zwaar onweer losgebroken, en twee keer was het geluid zo hard alsof de bliksem in ons huis insloeg. Enkele keren viel de stroom kort uit, maar dat was in de hele straat. Een keer is ook alleen de aardlekschakelaar bij ons uitgesprongen. Gelukkig hadden wij voordat we gingen slapen allerhande apparatuur uitgeschakeld en kabels uit stopkontakten getrokken, maar we hebben vanochtend nog niet alles in huis gekontroleerd om te zien of er misschien toch iets beschadigd is.

Ik ben tijdens het onweer ook naar buiten geweest, en zag dat mijn nieuwste regenton ondertussen al helemaal vol was. Ik moest dus snel de aftappingsklep dichtklappen, omdat die regenton nog geen overloop heeft en het water er overheen gutste. Dankzij die aftappingsklep kun je kiezen of het water in de regenton of gewoon via de regenpijp naar de riolering verdwijnt.

De regenton krijgt water van 1 van de 4 regenpijpen van onze dakgoten, dus water van ca 1/4 van het dakoppervlak, ca 45 m2.
Bij 7 liter neerslag per m2 moest die dus ongeveer vol geraken.

Vanochtend tijdens de opmetingen in de pluviometer dan vastgesteld, dat we op dat uurtje onweer in totaal 26.5 liter per m2 regen hebben gekregen ongeveer zoveel als tijdens de hele maand juni 2010!

Het mag dus vanaf nu weer droog worden: tuin en gras hebben weer water genoeg, en onze regentonnen zitten opnieuw helemaal vol!

Het weerbericht voor vandaag

Vandaag is het eerst zonnig met wat wolkenvelden, maar later ontstaan er meer stapelwolken, die zeer plaatselijk kunnen uitgroeien tot een buitje. De maxima liggen tussen 24 graden aan de kust en 33 graden in de Kempen. De wind waait eerst zwak tot matig uit zuidelijke richtingen en wordt later matig uit west tot noordwest. Vanavond blijft het zwoel en zijn er eerst brede opklaringen. Vannacht neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe met vorming van onweersbuien. De minima liggen tussen 16 en 19 graden. De wind wordt zwak uit noordelijke en later oostelijke richtingen.

Prettige zondag iedereen!

Geplaatst in Zomer 2010.

2 reacties

  1. Hallo Hubert en Brigitte

    Vandaag 11 juli, Vlaamse Feestdag en geheugensteuntje om het overlijden van Opa Mathieu te gedenken.
    Ook hier gisteren avond klank en lichtspel. Omstreeks 20:00 uur werd het nacht en bleef het zo tot deze ochtend , die met volle zonneschijn begint.
    Het onweer (dat begon met een horizontaal onweer) duurde hier meer dan 2 uren, en bleef “plakken” ten Noord-Oosten van Antwerpen. Spijtig einde van een mooie Tall Ships dag. Hoeveel water er hier viel is moeilijk te zeggen. In een “cache pot” met overdekkende bladeren stond vanmorgen zo’n 10 cm water in.Gezien de bladeren een gedeelte afdekten mogen we toch rekenen op zo”n 15 tot 20 cm water. Al een geluk dat de aangekondigde hagel achterwege bleef. Anders zou de schade zeer groot geweest zijn (fruit- en glasbouw)
    Geniet nog van een zomerse dag op de “Liege Wiese”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.