Vrijdag, 24 september 2010

Een mens is tegenwoordig veel ongeduldiger dan vroeger, heb ik de indruk.
Onze (Waalse) mazout leverancier heeft eergisteren ochtend beloofd dat de levering misschien woensdag en anders donderdag plaats zou vinden. Ondertussen is het vrijdagochtend, en nog altijd geen mazout gezien.

Nu zit ik er eigenlijk niet echt om verlegen, we hebben nog voldoende voorraad tot na de winter, maar ik wil plaats gebruiken in de garage om dingen te stockeren, en als die plaats eenmaal vol staat met materiaal, dan kan de leverancier voorlopig niet tot aan de mazouttank geraken… Zodoende wordt ik toch een beetje ongeduldig.

Gelukkig was mijn nieuwe (Duitse) leverancier van brandhout voor de open haard wel punktueel, hij had de levering eergisteren beloofd voor gisterenmiddag, en rond 11 uur belde hij op om te zeggen dat indien dat goed was, hij direkt zou kunnen vertrekken en dan in een drie kwartier tijds daar zou kunnen zijn. En dat was ie dan ook.

Omdat het nog droog was en de weide pas gemaaid was, kon hij gemakkelijk door de wei met zijn traktor tot aan de houtschuur rijden.

Het brandhout zit dit keer in 150 draadzakken verpakt, en die stonden op een drietal paletten plus een hoeveelheid losse zakken. Met de hefboom op zijn traktor kon hij de drie paletten direkt voor mijn houtschuur plaatsen, en de rest van de losse zakken hebben we met zijn drietjes snel van de aanhangwagen weten te lossen.

De houtblokken zijn dit keer iets korter dan ik gewend ben, tussen 23 en 30 cm lang, ipv 40 cm zoals bij mijn oude leverancier. Maar het voordeel van de verpakking in de zakken is wel dat je gemakkelijk een 12 tal stukken hout in een zak kunt oppakken, terwijl, als je met losse blokken hout werkt, er slechts 3 of 4 op je arm weet te stapelen om ze dan naar de houtschuur te dragen.

Op deze manier had ik in mijn eentje rond 14.00 uur (minus de tijd om te eten en het journaal te kijken) mijn hele houtvoorraad al droog onder de houtschuur opgestapeld. Een werkje dat de verleden keer met 3 man duidelijk meer dan 2 uur had geduurd!

En omdat bij ons het heftige onweer en de zware regenval pas ’s avonds laat en ’s nachts over ons is heengekomen, heb ik dus mooi alles op tijd en droog en paraat voor de winter!

Het weerbericht voor vandaag:

Vandaag verlaat een neerslagzone met stevige en aanhoudende regenval over het oosten en het zuidoosten ons land richting Duitsland en wordt het overal wisselend tot zwaar bewolkt met in de loop van de dag enkele buien.
De maxima liggen tussen 13 en 17 graden. De wind waait zwak of matig uit eerst veranderlijke en later noordwes- telijke richtingen.
Vanavond en vannacht blijft het wisse-lend tot zwaar bewolkt en neemt de buienactiviteit vanuit het noordwesten tijdelijk toe met stevige buien. De minima schommelen tussen 5 en 12 graden bij een matige noordwestelijke wind.

Geplaatst in Herfst 2010.

3 reacties

 1. Hallo

  Tja, de duitsers zijn voor iets gekend voor hun punctueelheid zeker ;)Stiptheid, correctheid,werkkracht

  De leverancier uit het “buitenland” heeft dus al geleverd en dat terwijl dat de leverancier uit wallonie. Als is de term buitenland Duitsland relatief aangezien de oostkantons er onmiddelijk aan grenzen.

  De astronomische herfst is van start gegaan en dat merk je. De noten vallen uit te bomen,appels en peren zijn stilaan allemaal rijp en de bladeren verkleuren.

  mvg

 2. Hallo Hubert
  Kunt u misschien vertellen wat de prijs is per m3 die u voor het openhaardhout betaald. Binnenkort mogen wij ook weer hout bestellen. Ben benieuwd hoe de prijs in Nederland is. MvG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.