Maandag, 22 november 2010

Lekker fris deze ochtend, maar op de sneeuw moeten we nog even wachten.

Ondanks de problemen met de schouder toch nog een beetje geknutseld in het weekend, en dat kun je dus zien op de webcam beelden: heb een beetje geëxperimenteerd met de lichtslang bij de sneeuwmuur; en omdat dat licht dan toch te fel was als de ruit nat werd, is die nu uit beeld verdwenen, maar verlicht toch nog de muur.

Merkte gisteren dat de bak met rauwe rijst die ik tegen het venster onder de webcams had geplaatst om het condens van de ruiten van het tuinhuisje weg te houden, ondertussen helemaal leeggegeten werd door de muizen. Waarschijnlijk begon de rijst pas goed te smaken toen ze zich volledig volgezogen hadden met condenswater, want van de ene op de andere dag was de rijst weg…

En ik heb de windmeter uit het veld nu dicht bij het venster geplaatst. De metingen tijdens de zomer in het veld naast ons waren niet goed genoeg om verder na te denken over stroom via een (relatief lage) vertikale-as windmolen, de meter kan dus nu gebruikt worden om 3 waarden online af te lezen:
Bovenaan de aktuele snelheid in km/uur, daaronder de max. snelheid die gemeten werd in 24 uur, en daaronder de gemiddelde snelheid tot nu. Elke dag op 0 stelling.

Gisteren lekker lui in mijn zetel gelegen en op mijn iPad een serie video’s van de MIT bekeken, vooral over energie en klimaat. Om Brigitte niet te storen die ondertussen weer de wintersport kanalen bekijkt, zet ik tijdens het afspelen mijn oortelefoons op.

Brigitte heeft ondertussen weer een puzzle klaargestoomd:

Het weerbericht voor vandaag:

Vandaag blijft het op de meeste plaatsen zwaarbewolkt en overwegend droog. In het westen zijn in de namiddag enkele opklaringen mogelijk. In de gebieden langs de Duitse en Luxemburgse grens kan er in de loop van de dag wat (smeltende) sneeuw vallen. De maxima schommelen rond 4 graden.
Vannacht is het wisselend tot zwaar bewolkt in het westen met buien die vanaf de Noordzee het land in trekken. Elders is het overwegend zwaarbewolkt en op de meeste plaatsen droog. In de Hoge Venen valt er nu en dan lichte sneeuw.De minima schommelen rond 1 graad.

Geplaatst in Herfst 2010.

6 reacties

 1. Beste Hubert,

  Misschien kan je op facebook een pagina aanmaken waar iedereen lid van kan worden en via deze weg toch de sneeuwmailings verspreiden. Je zou verschieten hoeveel mensen die mailing gebruiken om al dan niet af te zakken naar de oostkantons, veel interessanter dan een algemeen weerbericht.
  Indien de mailing sneeuw geeft is de verleiding groot om naar de webcams op uw site te gaan kijken en hebben de sponsors er ook nog iets aan. Ik zal ze in ieder geval missen.

  Mvg,
  Yves

  • Urbain, ik kan wel aannemen dat jij dat niet kunt, maar een windmeter tegen de ruit kan natuurlijk geen wind meten.

   Er moet dus afstand blijven. Ik heb geopteerd dat de camera de sneeuwmuur viseert en niet de windmeter, maar met een touchscreen op smartphone of tablet kan ik dat beeld wel gemakkelijk uitvergroten. Op een normaal computerscreen kan dat voorlopig nog niet. Kwestie van techniek die zich steeds verder ontwikkelt. Ik kan dus wel de metingen aflezen zonder naar buiten te moeten gaan, veel online lezers dus nog niet.

   Wel komt er binnenkort een uitgebreidere dagelijkse lijst met meetgegevens in Wirtzfeld online te staan (als Jochen’s progammatie op tijd af is, vanaf januari 2011)

 2. Hallo Hubert,

  Ik heb een deel van je blog gemist, maar zie ik daar een digitale thermometer op de web-cam? Geweldig! Blijkbaar toeval, maar toen ik keek stond hij op 0,0…

  Groetjes,

  Bart

  • Je ziet er een digitale windmeter, en heb gisteren uitgelegd wat je er op kunt zien.
   Daaronder zit een normale thermometer waarvan ik precies weet waar het nulpunt is, zodat ik binnenshuis kan inschatten hoe de temperatuur daar buiten is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.