Maandag, 13 december 2010

Update 18.45 uur: een sneeuwfront zal deze avond over het oostelijke deel van Belgie trekken. Samen met de erg lage temperaturen kan dit voor plaatselijke gladheid zorgen op veel wegen. Ook wordt voor morgenochtend een moeilijke ochtendspits voorspeld!

Gisteren af en toe een beetje natte sneeuw, soms een beetje hagel of regen, en gisterenavond opnieuw een beetje sneeuw over ons heen gekregen in Wirtzdfeld. Er ligt nog altijd een 16 tal cm sneeuw.

Vannacht was het een super heldere nacht met veel sterren aan de hemel. En de planeet Venus was deze ochtend vroeg ook erg dominant aanwezig! Of was het dan toch Saturnus die ik gezien heb.


De sterrenhemel, vanochtend vroeg in Wirtzfeld Valley, gemaakt met Star Walk app op de iPad

Maar het was dus ook bitter koud, van -12°C op de “blote thermometer” voor de webcam, tot -9°C onder thermometerhut en -10°C op de grond. Ondertussen is er wel meer bewolking komen opzetten. En een bittere wind staat er ook nog.
De resterende sneeuw is nu steenhard gevroren.
Kraakt dus ook mooi onder de schoenen.

De skicentra rond Mont Rigi / Baraque Michel blijven vandaag geopend bij sneeuwhoogten tussen 15 en 25 cm. De kwaliteit van de loipen is matig, terwijl beginnelingen zich misschien beter niet wagen op de (momenteel) supergladde loipen!
Zo gauw als er weer wat sneeuw op valt, wordt de situatie beslist beter.


Het weerbericht voor vandaag

Vandaag is het rustig en vrij mooi weer. In de loop van de namiddag wordt het vanuit het noorden geleidelijk meer bewolkt. De maxima worden tegen de avond bereikt en halen -5 graden in de Ardennen tot +1 à +2 graden in het westen. De wind is zwak.
In de loop van de nacht wordt het zwaarbewolkt. Het wordt tijdelijk zachter en er valt wat regen of smeltende sneeuw in het westen, smeltende sneeuw of sneeuw in het centrum en sneeuw in het oosten.
Na doortocht van de storing draait de wind naar het noordoosten en het wordt opnieuw flink kouder.

Geplaatst in Herfst 2010.

10 reacties

 1. Man, wat word ik toch oud. Wat is dat nu weer, een star walk application ? Is dat een soort GPS voor het sterrenstelsel dat in je mobieltje ingebouwd zit ?

  • Urbain, inderdaad dat is een GPS applicatie waarmee je je iPhone of iPad richting hemel houdt en dan dankzij GPS en ingebouwde kompas de juiste positie van alle sterren, sterrenbeelden, planeten getoond krijgt. Dit superprogramma kost 2.39 €, dus geen geld voor hen die meer willen weten over wat er boven hun hoofd hangt…
   Google maar eens op “Ipad App Star Walk”…

 2. Hubert,

  Ik zag die ster ook maar rechts ervan stond ook een helder sterretje – veel kleiner. Op jouw beeld staat net op de rand bovenaan ook een heldere ster met daarnaast een babyster…
  Maar van mij mag het gerust Venus zijn hoor!
  Hier prachtige zonsopkomst. Thermometer geeft nu -3°

 3. Aan alle sterrenbewonderaars
  Het kleinere heldere sterretje , als het zich daar in het zuiden bevindt op een hoogte van 40 tot 45 hoogte graden, dan is dat een TV sateliet (blijft steeds op dezelfde plaats hangen en is helderder dan andere echte sterren of planeten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.