Maandag, 20 december 2010

Update 18.00 uur:Er is bij ons vandaag nog geen verse sneeuw bijgekomen, er was wel wat neerslag te zien op de buienradar maar dat is dus ten zuiden van ons doorgetrokken. Het verkeer in Wallonie normaliseert zich ondertussen weer. Volgens de laatste berichten zou er na middernacht weer opnieuw sneeuw in heel Belgie vallen.
Bij ons trekt nu wel een beetje nevel op, en dat bij een heldere hemel en volle maan geeft fantastisch zicht op de witgevroren bomen en zwaarbesneeuwde takken en struiken en velden. Optimaal voor een nachtwandeling in de sneeuw om een frisse neus te halen!

Heel gek gisteravond, gedurende een uurtje is de temperatuur boven het vriespunt gestegen, en de neerslag die er toen nog viel, was regen.
Daarna is het opgeklaard en de temperatuur viel weer onder nul. Er ligt nu bij ons tussen de 55 en 65 cm sneeuw….
(door de regen van gisterenavond is de sneeuwhoogte een beetje in elkaar gezakt)

Op de weg ziet het bij ons al behoorlijk “normaal” uit voor auto’s met winterbanden, maar in de rest van België is het de eerste uren zeker nog erg chaotisch. Bussen van de TEC in Luik en Verviers rijden vandaag helemaal niet. Vrachtwagens >7.5 ton mogen minstens tot 10.00 uur deze ochtend niet rijden.
Voor de vertragingen bij de treinen, kijk op www.railtime.be

Vooral door omgevallen bomen die door de sneeuwlast bezweken zijn zal het ook bij ons in de streek moeilijk zijn om van A naar B te komen. Het water van de regen die tijdens het laatste uurtje gisterenavond is gevallen, is namelijk “opgezogen” door de sneeuw, waardoor die extra zwaar wordt.

Heb het eens nagekeken op het internet, dan wordt veel duidelijk:

Sneeuwsoort – Dichtheid [in Kilogram per Kubiekmeter]
droge poedersneeuw: 30 – 50 kg per m3
“normale” nieuwe sneeuw: 50 – 100 kg per m3
vochtige nieuwe sneeuw: 100 – 200 kg per m3
droge oude sneeuw: 200 – 400 kg per m3
natte oude sneeuw: 300 – 500 kg per m3

Rijd voorzichtig iedereen!

Ik ga nu eerst een paar uur sneeuwruimen…

het weerbericht voor vandaag

Vandaag verwachten we een paar plaatselijke opklaringen maar het blijft meestal bewolkt. In vele streken is het droog maar over het zuiden en het zuidoosten valt er tijdelijk opnieuw sneeuw. Het wordt nevelig met lokaal kans op mist. De koude maxima liggen tussen -2 en -5 graden.
Vanavond en tijdens het eerste deel van de nacht zijn er plaatselijke opklaringen. Later vannacht neemt de bewolking vanuit het westen toe en valt er plaatselijk sneeuw. De minima worden in het begin van de nacht opgetekend en liggen tussen -3 en -8 graden.

Geplaatst in Herfst 2010, Winter 2010-2011.

10 reacties

 1. Eerst de sneeuw (geruimd, de auto uitgegraven. Een uurtje vroeger ( 06:30 ) dan gewoonlijk vertrokken . Mortsel 17 cm sneeuw. Een 15 tal minuten langer gerden op het traject Mortsel – Waaslandhaven. Hoofd-en autostrades goed berijdbaaar. Vanaf de expressweg Antwerpen – Knokke werd het al wat mindern en de wegen binnen de Waaslandhaven nog minder. Geen schuivertjes of aanrijdingen gezien Als je nog de weg opmoet toch even opletten
  Vanavond ook trachten een uurtje eerder te vertrekken om de avondspits voor te zijn
  Hou het veilig

 2. sneeuw ruimen en een babbelke met de gebuur. Het heeft zijn charmes.
  Deze morgen toch maar eerst de auto van de zoon startensklaar gemaakt, zegge 5 uur, dan de stoep vrij gemaakt en dan mijn wagentje in de startblokken gezet. Om 6 uur vertrokken en om 7u15 op de werkvloer (geraardsbergen – Asse)Zoon laat een uurtje later weten dat hij aankomt in de Wetstraat.
  Toch hebben de wegendienst goed werk geleverd, met weinig zout maar met sneeuwruimer.
  Moesten we nu alle werk-, dak- en andere lozen eens een schop en een borstel geven. Ge krijgt er warm van en het zou nuttig zijn.

 3. Hallo Hubert, weet je of er morgen al regen wordt verwacht in hoog Belgie? Ik was van plan morgen te komen alpine skiën.

  Heb je trouwens ervaringen met de afdalings skipistes bij jou in de buurt? Ik kan vrij goed skiën en vraag mij af naar welke piste ik het best kan gaan.

 4. Ook over de polders van de Waaslandhaven hing samen met een rode avondschemering een mistlaag van ongeveer 2 meter hoog . Prachtige beelden, maar natuurlijk geen “Kodakske” bij.
  Wens je een gezonde, geneugd doende “romantische” wandeling bij maanlicht toe.

  Jos

  • Hier in Nieuwerkerken ligt er 15cm sneeuw.Ik was hier zondagnamiddag vertrokken rond 13h om te gaan langlaufen in Butgenbach.Het begon op dat moment lichtjes te sneeuwen bij ons.Op de E313 lag vanaf Boire de snelweg al volledig toe.Ik ben rond 15h aangekomen met veel moeite maar het sneeuwde zo fel dat er van langlaufen niet veel in huis is gekomen.Ik was eigenlijk kontent dat ik daar weg was want ondanks winterbanden lag er overal in de kleine straatjes dik 20 a 25 cm sneeuw waar bergop bijna niet door te komen was.Zolang men bleef rijden was het goed maar elke keer er moest gestopt worden voor een tegenligger was het om zeep.Enkel achteruit rijd hielp nog.Ik zat eerst in Nidrum waar ik bijna niet meer uit het dorp wegraakte en ben dan naar weywertz gereden en dan via de hoofdweg naar Malmedy en zo de autosnelweg op waar eigenlijk de sneeuw ook overal eve dik lag,zo een 20 a 25cm.Men had enkel twee sporen.Ik moet ook opmerken dat ik nergens in Butgenbach of nidrum en omstreken ook maar 1 sneeuwruimer heb gezien.Was het misschien omdat het zondag was?Volgende keer neem ik zeker sneeuwkettingen mee want je weet maar nooit!Toen ik richting luik reed begon de buitentemperatuur inderdaad te stijgen.rond 19h kwam hij zelf uit bij +1gr en viel er inderdaad op een gegeven moment regen!Maar hoe meer ik terug richting Leuven reed langs de E40 hoe meer de temperatuur terug begon te dalen.In leuven was het bij aankomst om 2015h -2.5gr.

   • Indien je s ochtends gelezen had op mijn website dat we 20 cm nieuwe sneeuw zouden krijgen s middags, dan had je natuurlijk wel kunnen indenken dat het niet gemakkelijk zou zijn! Had ik ook voor gewaarschuwd. Dat je geen sneeuwruimer hebt gezien ligt beslist niet aan dat het zondag was… de hoofdwegen in Butgenbach waren immers wel geruimd. Maar de gemeenten bij ons zijn erg groot, zo moet bijvoorbeeld de gemeente Büllingen 350 km weg traject ruimen… Zelfs met 8 vrachtwagens betekent dat, dat elke sneeuwruimer 45 km moet doen, dus die zie je amper 1 keer per 2 uur omdatie die heen en weer moet rijden…. Maar bedankt voor je impressies!

 5. Reaktie van Eric:
  Het was een erg leuke dag Nog nooit zoveel sneeuw gezien in de Ardennen. Echte wintersportsfeer. Inderdaad geen verkeersproblemen gehad. Met vier aangedreven winterbanden kom je ver. Ik had sneeuwkettingen bij me, maar die heb ik niet nodig gehad.
  Aangezien ik binnendoor terug naar Nederland ben gereden via Margraten, heb ik op de terugweg de Belgische snelwegen vermeden. En dus geen last van drukte gehad (zie de foto’s). Na Maastricht kwam ik echter toch in langzaamrijdend verkeer terecht tot aan Eindhoven. Toen ging het weer beter.
  Ook ik heb mij verbaasd over wat regen op de terugweg. Gelukkig was ik toen al uit de Ardennen, nu ik begrijp dat vele bomen omvielen en wegen versperden. m.vr.gr.Eric

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.