Dinsdag, 21 december 2010

Vandaag is de laatste dag van de herfst, morgen begint de winter…. ahum

Vanochtend jammer genoeg géén maansverduistering kunnen zien, er waren teveel wolken.

Nog maar eens een 4 à 5 cm verse sneeuw deze nacht er bij gekregen in Wirtzfeld. De temperaturen die op de sneeuw deze nacht nog eens tot -15°C gingen, en -9.5° C onder thermometerhut, zijn ondertussen aan het stijgen, en om half acht was die al bij -1.8° C aanbeland.

Volgens de voorspellingen gaat de temperatuur vandaag positief worden, en dus zal er ook bij ons een beetje regen kunnen vallen en de sneeuw zal kunnen beginnen te dooien. Maar bij een sneeuwlaag die plaatselijk dikker dan 60 cm is, zal dat wel even duren, en later deze week gaan de temperaturen opnieuw omlaag.

Dus geen paniek voor wie een witte Kerst in de Oostkantons komt zoeken!

Wel blijft de toestand op de weg erg moeilijk, want waar eerst een samengeperste sneeuwlaag ligt, zal er vandaag op de kleinere wegen een sneeuwbrei ontstaan waarin het nog moeilijker zal zijn om te rijden. Iedereen voorzichtig zijn!

Onze vakantiegasten zijn alleszins gisteren goed aangekomen en kunnen dus vanaf nu van een prachtig wit landschap in Wirtzfeld Valley genieten. Ik was net klaar met sneeuwruimen rondom ons huis, en heb gelijk ook de stoep bij ons en bij de buren een beetje vrijgemaakt, het zal dit keer wat langer duren voordat de gemeente met een bulldozer de stoepen komt vrijmaken.

het weerbericht voor vandaag

Vandaag is het zwaarbewolkt en nevelig met in het noorden nog tijdelijk kans wat smeltende sneeuw of regen die plaatselijk kan aanvriezen. Daarna blijft het in de noordelijke landshelft meestal droog. Een neerslagzone met regen en smeltende sneeuw blijft de hele dag slepen over het zuidoosten van het land.
De maxima schommelen tussen 0 en +2 graden.
Vannacht dringt de neerslagzone met regen, smeltende sneeuw en op de Hoge Venen nog plaatselijk sneeuw vanuit het zuidoosten verder het land in. In het noordwesten kan de regen aanvriezen.

Geplaatst in Herfst 2010, Winter 2010-2011.

6 reacties

  1. hier in erpe-mere ook een pak sneeuw, vannacht op iets meer dan een uur 6cm erbijgevallen. 15km verder was het maar de helft. Er ligt intussen ook al rond de 20-23cm hier.
    Witte Kerst is hopelijk een feit.

    • als je met winterbanden niet te gek rijdt en niet te veel gas geeft, kom je bij ons praktisch overal door, ik heb zelf geen sneeuwkettingen. Natuurlijk ga ik geen weg ,inrijden waar er 30 cm of meer ligt en er niet geruimd is geweest…

  2. ier in in het Noorden van Limburg 0 graden en voor de rest heel de week niet boven nul, gek op dit moment de koudste plek van Belgie 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.