Vrijdag, 24 december 2010

Doordat wij net op de grens van het warm- en koufront zaten, zijn er gisteren 20 km verder noordwaarts in Mützenich of op Botrange en Verviers wel heftige sneeuwbuien geweest, terwijl hier, en meer naar het Zuiden in St Vith en ook in Luxemburg meestal alleen ijzel of regen viel inplaats van sneeuw.

Was ook te merken deze ochtend op de pluviometer van het KMI… een centimeter dikke ijslaag op de inox houder, die ik met heet water eerst er af moest smelten om goed de neerslag te kunnen meten.

Hier in Wirtzfeld zijn er na de ijsregen van gisterenavond slechts enkele cm sneeuw afgelopen nacht gevallen. Resultaat, de takken van de bomen hebben nu zware ijspegels te dragen (gevaarlijk in de bossen!) maar de 40 cm sneeuw en meer die hier liggen zijn opnieuw mooi wit… een prachtig Kerstlandschap.

Veel wind vanochtend, daardoor ook veel verwaaiingen en sneeuwduinen, verkeersproblemen worden praktisch overal in Europa gemeld.
Voorzichtig op de baan dus!

Vanwege de Kerst en het feit dat veel ski centra door vrijwilligers gerunt worden, zullen meerdere centra in onze streek tijdens de Kerstdagen gesloten blijven. Zo o.a. in Weywertz en in Elsenborn. Kijk naar de pisteninformatie in de menu’s aan de rechterkant van onze website om te zien welke ski centra al dan niet open zullen zijn als je ondanks alle verkeersellende toch naar de Oostkantons wilt komen.

Morgen zou het een rustige, zelfs zonnige Kerstdag worden, dus maak er een stemmingsvol Kerstfeest van en geniet van het witte landschap!

het weerbericht voor vandaag

Vanmorgen valt er vooral over het centrum en het oosten nog lichte tot hier en daar matige sneeuw terwijl het over het westen overwegend droog is. De sneeuwzone verplaatst zich in de loop van de dag langzaam oostwaarts zodat het in de namiddag, met uitzondering van het oosten en het zuidoosten, in de meeste streken droog wordt. De maxima schommelen rond 2 graden aan zee, 0 of -1 graad in het centrum en -4 graden in de Hoge Venen.
Vanavond is het eerst nog zwaarbewolkt over het oosten met kans op nog wat sneeuw. Elders is het overwegend droog met opklaringen.

Geplaatst in Winter 2010-2011.

10 reacties

 1. Hey Hubert, dat is wel spijtig dat de sneeuw bij jullie wat voorbij gegaan is … of niet, zo hoef je ook minder te scheppen 🙂
  Hier in Tienen ligt op eerste zicht toch wel 35 cm lekkere zachte sneeuw!
  In ieder geval, prettige kerstdagen voor u en uw familie!!

  • Is helemaal niet erg, want of er nu 40 cm of 60 cm ligt, dat speelt dan geen rol meer… Zo op het eerste zicht zul jij wel veel moeten scheppen dit keer ? Prettige Kerst ook voor jullie

 2. Acht jullie toch maar gelukkig met jullie pak sneeuw in Limburg en in de Hoge Venen. Hier in Maldegem zullen wij geen witte kerst hebben : alleen maar een gure stormwind en massa’s papperig smeltwater.
  Ik wens alle Hoge Venenfans een vredevol kerstfeest !

 3. Beste Hubert en Brigitte,
  We wensen jullie zalige kerstdagen.
  Bij ons is er deze nacht 16 cm bijgevallen! Het is gewoon prachtig. Iedereen in ons dorp loop te voet naar de bakker, de school, tot bij de buren…
  Voor één keer moeten we eens niet jaloers zijn op jullie 😉
  Wellicht van korte duur, maar toch…
  Groetjes,
  Koen en Hilde

 4. hoi huub bij ons ook flink veel sneeuw gevallen we blijven scheppen om de oprit n beetje sneeuwvrij te houden dat word dus binnenzitten fijne kerstdagen en groetjes ton en tiny

 5. ook bij ons(aalst/erpe-mere) een massa sneeuw met hele hoge sneeuwduinen. Voor een keer inderdaad niet jaloers zijn op de hoge venen. Nu maar hopen dat de dooi zich niet te snel aanmeldt. Fijne dagen gewenst

 6. Hey,

  Wij komen aanstaande maandag voor een 3 tal daagjes uw richting uit en gaan logeren in het butgenbacherhof hotel hopelijk is er wat de doen die dagen want er zijn ook 2 kindjes van 4 jaar mee.Al 2 weken ben ik u aan het volgen want de sneeuw vind ik zo boeiend,hoe meer hoe liever.Alvast bedankt voor de dagelijkse up to date.

  Groeten vanuit Elsegem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.