Zaterdag, 12 februari 2011

11022011 oftewel 11-02-2011…

De taktiek van Mubarak is niet geslaagd.
Aanvankelijke berichten dat Mubarak zijn aftreden zou bekend maken, wekten donderdag een sfeer van euforie, maar met zijn ’s avonds verkondigde weigering hoopte hij misschien dat het volk na zulk een provocatie eindelijk gewelddadig zou worden en hij alsnog een reden had om de revolutie met geweld te kunnen neerslaan.
Misrekend.
De Egyptenaren bleven waardig en geweldloos, maar bleven ook pertinent verder protesteren, en met meer volk dan ooit tevoren. Mubarak kon hierop niet meer zonder gezichtsverlies met geweld antwoorden.

Mijn vermoeden dat ik gisterenochtend schreef, bleek dus juist te zijn. Mubarak ging zich verschuilen in Sharm-el-Sheik en het leger verkondigde zijn aftreden. Zwitserland vriest de bankrekeningen van Mubarak in, en het is maar te hopen dat het grootste deel van de bijeengeroofde 40 miljard dollar van Mubarak hetzelfde lot zullen volgen.

Egypte gaat nu een moeilijke weg tegemoet, eenzelfde situtatie zoals we 21 jaar geleden ook in Oost Duitsland hebben gezien: men moet eerst beseffen dat vrijheid ook impliceert, af te rekenen met langjarige vijanden, verklikkers en folteraars, het likken van de wonden, en langzaam aan zal gaan beseffen dat men niet van de ene dag op de andere zijn gemiddelde loon van 50€ per maand ziet stijgen naar Westers niveau.
Het is te hopen dat de mensen in Egypte die weg op eenzelfde waardige manier weten af te leggen.

En het is te hopen dat de westerse wereld eindelijk beseft dat ondersteuning van dictatoren vanwege eigen interesses zich op de lange duur niet loont.

Iedereen een prettig weekend!

Hubert

het weerbericht voor vandaag

Vandaag blijft het meestal zwaarbewolkt aan de kust. Elders is het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met hier en daar tijdelijk brede opklaringen. In de loop van de namiddag krijgen we geleidelijk regen en buien in het westen en later ook in het centrum van het land.

Geplaatst in Winter 2010-2011.

3 reacties

  1. Ik denk dat de meeste landen er positief tegenover staan, behalve Israel dan, ik hoop dat er een nieuwe regering komt waarmee Israel ook kan leven,maar dat valt nog af te wachten, ik ben er niet helemaal gerust in.
    Aan de optimisten en de pessimisten toch een goed weekend gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.