Zondag 27 februari 2011

Nog eens geluk gehad!
De 15.7 liter/m2 neerslag die er vannacht is gevallen, was gewoon water. Maar of dat vandaag ook zo blijft, is een goeie vraag, die je alleen maar kunt opvolgen door regelmatig onze webcams te bekijken.
Karel schreef namelijk gisteren het volgende:

“Het zal spannend worden morgen. ‘Die Lage’ is ideaal voor felle winterse buien morgen. Natte sneeuw vanaf 600m en met wat geluk als de buien een lijn vormen over Botrange, mogelijk 10 tot 20 cm.  De verschillen op korte afstand (zowel verticaal met circa 100m, als horizontaal met enkele kilometers) zullen groot zijn. Niet alle modellen zijn op één lijn, dus het wordt gewoon afwachten morgen. Er zijn er die de buien niet over de Venen laten trekken, dus misschien is het goed van de gulden middenweg te nemen en te gokken dat er tussen 2 en 5 cm zal liggen boven 600m morgenavond.
groetjes, Karel”

Gisterenmiddag dus naar de film The Wereth Eleven geweest. Er bleek meer volk te zijn dan ik gedacht had, ik schat zo’n 4 à 500 man in Medell. Da’s veel voor onze streek. Ik vond het een goede documentaire over de moord op 11 zwarte soldaten op 17 december 1944, een vijftal kilometer van de plaats waar de film vertoond werd.
De 11 van Wereth waren elf zwarte G.I.’s van het 333e Field Artillary Battalion, vermoord door de Duitse SS na hun overgave gedurende de eerste dagen van het Ardennenoffensief Battle of the Bulge. Z
ij waren aan de Duitsers verraden door een plaatselijke vrouw van een SS-er.

Maar het was uiteraard niet de enigste moordpartij in onze streek tijdens de tweede oorlog. Ook in o.a. Malmedy, Stavelot, Honsfeld en Büllingen werden er rond die tijd grote slachtpartijen op de lokale bevolking en de Amerikaanse soldaten door Duitse troepen gepleegd. Inderdaad een bloedig tijdperk.

Het weerbericht voor vandaag

Vandaag is het wisselvallig met buien maar in de loop van de dag zou de buienneiging moeten afnemen vanuit het westen en geleidelijk krijgen we ook opklaringen vanuit het westen.De maxima schommelen tussen 3 graden in de Ardennen en 7 of 8 graden elders.
Vanavond komen er eerst nog enkele opklaringen voor. Vanuit het noordoosten neemt de bewolking geleidelijk toe. Vooral in het westen en het centrum verwachten we neerslag, onder de vorm van regen of smeltende sneeuw. In het oosten kan er eventueel ook wat lichte neerslag vallen onder de vorm van smeltende sneeuw of sneeuw.

Geplaatst in Winter 2010-2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.