Aschermittwoch, 9 maart 2011

De Carnaval loopt ten einde, maar in onze streek wordt er vandaag op Aswoensdag wel nog in een aantal cafés haringen geserveerd.

Gisterenmiddag werd ik door het luid geroep van een groep kraanvogels naar buiten gelokt.
Een zwerm was al doorgetrokken in Noordelijke richting, een tweede zwerm bleef zeker een 5-tal minuten rondjes draaien boven Wirtzfeld, alsof ze niet verder wisten. Tot de eerste zwerm terugkeerde en de tweede alsnog op sleeptouw nam.
Typisch dat dit ongeveer ter hoogte van een groot metaalverwerkend bedrijf aan de andere kant van Wirtzfeld gebeurde, waar sinds ongeveer ’n jaar een nieuwe metalen hangar bijgebouwd werd.
En die natuurlijk ook vol staat met metaal. Misschien dat daardoor het magnetisch veld dat de kraanvogels “in hun geheugen” hadden, verkeerd overkwam…


klik foto om in te zoomen

Een tiental minuten later: een nieuwe zwerm komt over, nu iets dichter bij ons huis, en ook zij beginnen te cirkelen. Ik denk dus dat ze op zoek zijn naar thermiek om hoger te kunnen stijgen om over onze buurgemeente, het hoogst gelegen dorp van Belgie (Rocherath, 650 meter hoogte) te kunnen stijgen…

Niks magnetisch veld dus!

Het schijnt dat dit jaar de meeste kraanvogels meer Westelijk van ons overgetrokken zijn, doordat er vrij lang een bijna constante oostelijke wind stond waardoor hun koers meer boven Vlaanderen lag.

het weerbericht voor vandaag

Vanochtend is het in de noordwestelijke landshelft meestal zwaarbewolkt met soms wat lichte regen en blijft het elders droog met wolken en opklaringen. Na de middag wordt het net omgekeerd. Het blijft vrij zacht met maxima tussen 7 graden in de hoge Ardennen en 9 of 10 graden elders. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit zuidwest tot west, met rukwinden tot 50 km/u.
Vanavond verlaat de lichte neerslag het zuidoosten. Tijdens de nacht is het meestal droog met opklaringen en wolkenvelden. In het zuidoosten blijft het meestal zwaarbewolkt. De minima variëren van 0 tot 5 graden.

Geplaatst in Winter 2010-2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.