Zaterdag, 5 november 2011

We zijn dus gisteren de 30 km van El Gouna naar Hurghada gereden, en zoals ik al eerder aanduidde in mijn vorige berichten, zijn dat twee verschillende werelden. El Gouna is een kunstmatige wereld waar alles netjes, proper, rustig en naar europese standaard is opgebouwd, Hurghada was een vissersdorpje met enkele duizenden mensen en is uitgegroeid tot een toeristisch smeltpot met honderden hotels, tien of misschien wel honderdduizend toeristen, 50.000 Europeers die hier permanent wonen, en enkele honderduizenden Egyptenaren die hier komen werken en elke zes weken enkele dagen naar huis rijden. Een thuis dat dan tussen 400 en 800 km verwijderd ligt: Luxor, Cairo, Alexandria, Suez, Mina, Suit en noem maar op.

De toeristische wijken van Hurghada zijn natuurlijk gericht op de toeristen, met duizenden kitsch winkeltjes waar overal dezelfde kamelen, pyramiden, pergament papier, sjischa pijpen en Hard Rock Cafe T-shirts verkocht worden.

En dan heb je natuurlijk het oude Dahar en een andere wijk, Sakala, waar je de traditionele egyptische handwerkers en handelszaakjes vindt, die niets met toerisme te maken hebben. De foto’s hierbeneden getuigen dan ook van daarvan, want Mike’s zoektocht naar gordijnen, een commode en keukenmeubelen voert ons dus langs allerlei traditionele of halfmoderne egyptische winkeltjes.

Veel plezier bij het volgen van onze shopping in Hurghada…

Een pick-up is in Egypte dus nog echt een pick-up, dus een auto waarin je in de open achterbak kunt springen om mee te rijden.

Een typisch handwerkzaakje, waar je je handgemaakte houten meubelen van een stof overtrek kunt laten voorzien.

Kiezen van een patroon voor gordijnstof is overal hetzelfde: moeilijk…

Nog een straat met allerlei stoffenzaakjes en handwerkers, je moet het maar weten…

Tussendoor een suikerdrankje (gemaakt van het suikerriet op de achtergrond) in een traditioneel zaakje, een glas kost hier 0.12 Eurocent, net zo lekker als een Coca Cola, en veel verfrissender!

Op mijn speciaal verzoek toch even tijd voor een toeristische foto van wat de grootste moskee van Hurghada moet gaan worden.

En tegenover de moskee een van de bootswerven waar de (hoofdzakelijk) boten en jachten voor de duikscholen gerenoveerd worden.

En verder gaat het weer met shoppen….

Als je goed kijkt zie je dus de ezelskar tussen het verkeer door laveren…

Op het eind van de dag verhandelen met een mannelijke naaister die de gordijnen moet naaien (verduisteringsrug, naden, zoom en lussen…)

En schroeven kopen in een ijzerwarenzaak, en commodes bekijken in een moderne meubelzaak

en dan eindelijk, laat op de avond, nog snel in een KFC wat te eten gekregen voordat we terug rijden naar El Gouna….

Geplaatst in Egypte (El Gouna).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.