Maandag, 28 november 2011

Onderstaand een berichtje dat veel wintersporters zal kunnen interesseren…

Ingezonden mededeling:

Beste langlaufsporter,

Met winter 2011/2012 in zicht laat ik al even van me horen. Véél winterse toestanden hebben we nog niet gezien, op papier zouden de Hoge Venen wel eens met Sinterklaas deftig wit getooid kunnen zijn, maar daarover later meer als het zover komt.

Ondertussen heeft Keitof/Het Sneeuwhaasje er een zusje bij gekregen : een (waalse) skiclub met een deftige Keitof-inbreng. Koen Deckers en Guy Bax zijn mede-oprichters.

De club “Les Skieurs Reunis des Hautes Fagnes” werd op 15 oktober opgericht en streeft ernaar om op de Hoge Venen te zorgen voor betere langlaufomstandigheden. Een greep uit de realisaties tot nu toe:

· Het recupereren van de rode loipe “Renard”, opgegeven wegens te duur om te sporen, 17 km langlaufpiste gered, een gebied op de kaart zo groot als alle loipes van Botrange tesamen
· Het terug openen van de loipe langsheen de Grande Fagne Wallonne, 4 kilometer natuurpracht met een enorm mooi wijds uitzicht. Enkele richting naar Botrange, dat wel, maar van een ongeziene pracht die als een verboden vrucht de voorbije vijf jaar enkel op een diefje kon worden bezocht.
· Het bekomen van een toegelaten piste op Botrange zelf, 4 km lang, wat reeds illegaal werd gebruikt als de beste trainingsloipe in ons land wegens hoog gelegen en dus meest sneeuwzeker en ook technisch voorzien van een fikse klim en dat is net waar een wedstrijdloper het meest op traint. Alles bij mekaar hebben we dus 25 km SKATING (en ook classic) parcours waar vroeger de skaters totaal werden gebannen (maar de controle was wel te omzeilen).
· Het verbeteren van de signalisatie op alle loipes van Botrange, waarbij onder meer de wandelaars en de langlaufers om wederzijds respect gevraagd wordt en waarbij ieders zone duidelijk wordt aangegeven. Een oud zeer, we kunnen er de zweep niet op leggen, maar hopen de situatie daarmee toch wat te verbeteren.
· Het lanceren van een nieuwe wedstrijd “La Transfagnarde”, zie affiche en toelichting in bijlage. De club bestond nog maar 10 dagen of we stonden hiermee al in de officiële belgische skikalender – zie www.bellanglauf.be
· Het bouwen van een brug over de Miesbach – deze beek ligt temidden de loipe Renard en is een wad. Midden een wedstrijd, ook al is het een volksloop, kan je moeilijk iedereen halt doen houden om met de latten uit over de beek te springen. De brug werd getest door toevallig passerende scouts zoals je kan zien. Het water staat laag omdat het vele weken niet heeft geregend.

· Het verwijderen van ALLE doorstekende rotsblokken op de populaire korte piste van 6 km op Botrange. Die stenen steken er al tientallen jaren door en hebben talloze skis van de nodige littekens voorzien. Het kostte ons wat lobbywerk en een halve dag werk met een ploeg vrijwilligers, zonde dat daar nog niemand de afgelopen 20 jaar even zijn latijn in heeft gestoken.
· Uitstap met 20 rolskiërs op het Circuit van Spa Francorchamps, exclusief toegankelijk voor onze leden, een maffe ervaring waar ik nu nog van nageniet.

Nu komt het : de club moet wel zelf de 25 kilometer skating prepareren. Voor de klassieke langlauf is dat géén probleem, maar we willen ook de skating kunnen aanleggen. Hiervoor is een wals nodig, kostprijs nagenoeg 2000 euro, financieel redden we dat wel met een lening. Die wals komt er nog deze winter, maar we zijn nog in bespreking met een aantal staalbewerkers om er zelf één te maken welke ook over de gewone weg kan zodat we makkelijk tussen onze twee loipes heen en weer kunnen rijden. Een race tegen de tijd, maar we gaan ervoor!

Mocht je de club een steuntje willen geven, dan nodig ik je graag uit om lid te worden. Hierbij de voorwaarden:

1. Lidmaatschap 10 euro : jaarbijdrage voor het prepareren van de loipes (+5 euro korting op de Transfagnarde)
2. Lidmaatschap 20 euro : 1 + wedstrijdlicentie + verzekering BA (sommige familiale verzekeringen dekken dit niet) + bergredding (ook off-piste)
3. Lidmaatschap 30 euro : 2 + beperkte persoonlijke ongevallenverzekering

Voor de Transfagnarde zijn de inschrijvingen al open en staan nu reeds op het opkomstniveau van een doorsnee langlaufwedstrijd in België. Er zal sowieso iets ‘te doen zijn’, ofwel lopen we 16km bij gebrek aan voldoende sneeuw, ofwel wordt een volkse wedstrijd waaraan iedereen kan en moet deelnemen, ook jij. Met enig sportief allooi kom je zeker niet laatst aan en wie zich niet wil haasten kan nog altijd voor de creatieve carnavalprijs gaan! Voor wie aarzelt voor het loopgedeelte : de Belgische Nordic Walking federatie stuurt allicht een delegatie naar de langlaufwedstrijd, maar stapt in Nordic onze Ten Miles van de Hoge Venen, denkelijk kan je die wel voor blijven.
Laat al iets weten als je mee zou doen of hou toch minstens je agenda vrij!

Ik ben alvast benieuwd naar je antwoord!

Sportieve groetjes,

Bruno Vanvolsem

Geplaatst in Herfst 2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.